Ha pénzt akarsz, perelj!

Pénzcentrum
2006. április 6. 15:40

Tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a HÖOK, hogy az általuk kiválasztott hallgató feljelentette a Szegedi Tudományegyetemet a Csongrád Megyei Bíróságon, mert az intézmény jogtalanul szedett tőle tandíjat. A per végén - ha megnyeri - csak ő kaphatja vissza a pénzt, ha a többi hallgató is szeretné, nekik is perelni kell - írja az edupress.hu

A "tandíj-botrány" tavaly ősszel robbant, amikor Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa, három volt hallgató bejelentése alapján vizsgálódásba kezdett azzal kapcsolatosan, hogy a felsőoktatási intézmények jogosan, vagy jogosulatlanul szednek többletszolgáltatásokért különböző pénzösszegeket.
Kiderült: törvénybe ütköző négy intézmény díjszedési gyakorlata. A miniszteri biztos leveleiben elmarasztalta a szegedi egyetem Budapest Médiaintézetét, a Budapesti Gazdasági Főiskolát, a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláját és a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolát.
Az intézmények nem egészen úgy látják, mint a jogi szakember. Hivatkoztak arra is, a hallgatók - képviseletükön keresztül - jóváhagyták ezeket a díjakat, vagyis ők úgy döntöttek, a pénzt fizetik, és ezért olyan többletszolgáltatásokat vehetnek igénybe, melyek a "nemfizetős" hallgatók számára elérhetetlenek.
Aáry-Tamás Lajos minden esetben szorgalmazta azt, hogy az intézmények vezetői vagy a hallgatók kezdeményezzenek párbeszédet, és tisztázzák a félreértéseket. Információink szerint ez például a BGF-en megtörtént. Ám a hallgatók ezzel sem kapják vissza a pénzüket, szemmel láthatóan egyik intézmény sem fogja ezt a megoldást választani. Ha pedig a hallgató ezt mégis szeretné, külön-külön, egyenként kellene perelniük az fősikolát, vagy egyetemet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?