32 °C Budapest

Ha pénzt akarsz, perelj!

Pénzcentrum
2006. április 6. 15:40

Tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a HÖOK, hogy az általuk kiválasztott hallgató feljelentette a Szegedi Tudományegyetemet a Csongrád Megyei Bíróságon, mert az intézmény jogtalanul szedett tőle tandíjat. A per végén - ha megnyeri - csak ő kaphatja vissza a pénzt, ha a többi hallgató is szeretné, nekik is perelni kell - írja az edupress.hu

A "tandíj-botrány" tavaly ősszel robbant, amikor Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa, három volt hallgató bejelentése alapján vizsgálódásba kezdett azzal kapcsolatosan, hogy a felsőoktatási intézmények jogosan, vagy jogosulatlanul szednek többletszolgáltatásokért különböző pénzösszegeket.
Kiderült: törvénybe ütköző négy intézmény díjszedési gyakorlata. A miniszteri biztos leveleiben elmarasztalta a szegedi egyetem Budapest Médiaintézetét, a Budapesti Gazdasági Főiskolát, a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláját és a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolát.
Az intézmények nem egészen úgy látják, mint a jogi szakember. Hivatkoztak arra is, a hallgatók - képviseletükön keresztül - jóváhagyták ezeket a díjakat, vagyis ők úgy döntöttek, a pénzt fizetik, és ezért olyan többletszolgáltatásokat vehetnek igénybe, melyek a "nemfizetős" hallgatók számára elérhetetlenek.
Aáry-Tamás Lajos minden esetben szorgalmazta azt, hogy az intézmények vezetői vagy a hallgatók kezdeményezzenek párbeszédet, és tisztázzák a félreértéseket. Információink szerint ez például a BGF-en megtörtént. Ám a hallgatók ezzel sem kapják vissza a pénzüket, szemmel láthatóan egyik intézmény sem fogja ezt a megoldást választani. Ha pedig a hallgató ezt mégis szeretné, külön-külön, egyenként kellene perelniük az fősikolát, vagy egyetemet.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!