Az egyetem jogosnak tartja a tandíjat

Pénzcentrum
2005. október 26. 14:25

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, jelentette be Szabó Gábor rektor hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek - olvasható az Indexen.

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, jelentette be Szabó Gábor rektor hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek - olvasható az Indexen.
A BMI-n intenzív levelező oktatás folyik, vagyis a szokásos levelező képzésnél jóval magasabb óraszámban zajlik az oktatás, ráadásul a technikai feltételek is sokkal jobbak Budapesten, mint az anyaintézményben Szegeden, mondta. Az egyetemi tanács hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, a döntés alapján többek között a 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n.
Az SZTE a következő félévtől valamennyi beiratkozó hallgatóval szerződést köt, melyben rögzíti a költségtérítés és az egyéb szolgáltatási díjak nemfizetésének következményeit. Így az egyéb szolgáltatási díjak megfizetése nem lesz a beiratkozás feltétele. Azok, akik nem kívánnak szerződést kötni, Szegeden vagy a BMI-n - ez utóbbin az emeltszintű szolgáltatások nélkül - folytathatják tanulmányaikat
A végzett hallgatók diploma kiegészítőt kapnak, amely azt tanúsítja, hogy az igénybe vett egyéb szolgáltatásokkal, a képzési követelmények között nem szereplő elméleti, illetve gyakorlati ismereteket sajátítottak el. Ilyen dokumentumot a korábban végzett diákok is igényelhetnek. A jövőben valamennyi befizetés az egyetemhez folyik be, az SZTE ennek megfelelően módosítja a Média Menedzser Oktató Kft.-vel - jelenleg éppen felülvizsgálat alatt álló - szerződést.
"Ha minden jogszerű volt, miért kell intézkedni" - kommentálta a történteket Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok miniszteri biztosa korábban vizsgálatot indított, mert a BMI három hallgatója sérelmezte, hogy bár államilag finanszírozott alapképzésre jártak, mégis nyolcvanezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlaszámára fejlesztés címén. Az ombudsman ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy az államilag finanszírozott képzésein szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, és a jogszerűtlenül beszedett pénzt fizesse vissza.
Aáry szerint az egyetem vezetésének nem volt bátorsága az intézmény polgárainak azt mondani, hogy örököltek egy helyzetet, amit nem akarnak fenntartani, ezért átalakítják, s igyekeznek mindenkit olyan helyzetbe hozni, hogy senkit ne érje kár.
Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint többletszolgáltatásokért díjat kötelezően nem lehet beszedni a hallgatóktól - írja továbbá az Index. A hallgatói szervezet vezetője, utalva a vonatkozó kormányrendeletre, kifejtette: azokat a hallgatókat, akiket felvettek a Budapest Média Intézetbe, államilag finanszírozott képzésre, kommunikáció szakra s ugyanazon képzési követelményeket kell teljesítenie, mint Szegeden, a diplomájuk megszerzéséig egyéb szolgáltatási díj megfizetésére nem lehet kötelezni, ha az adott szolgáltatásokat nem veszik igénybe.
(forrás: Index, MTI)
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?