Az egyetem jogosnak tartja a tandíjat

Pénzcentrum
2005. október 26. 14:25

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, jelentette be Szabó Gábor rektor hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek - olvasható az Indexen.

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, jelentette be Szabó Gábor rektor hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek - olvasható az Indexen.
A BMI-n intenzív levelező oktatás folyik, vagyis a szokásos levelező képzésnél jóval magasabb óraszámban zajlik az oktatás, ráadásul a technikai feltételek is sokkal jobbak Budapesten, mint az anyaintézményben Szegeden, mondta. Az egyetemi tanács hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, a döntés alapján többek között a 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n.
Az SZTE a következő félévtől valamennyi beiratkozó hallgatóval szerződést köt, melyben rögzíti a költségtérítés és az egyéb szolgáltatási díjak nemfizetésének következményeit. Így az egyéb szolgáltatási díjak megfizetése nem lesz a beiratkozás feltétele. Azok, akik nem kívánnak szerződést kötni, Szegeden vagy a BMI-n - ez utóbbin az emeltszintű szolgáltatások nélkül - folytathatják tanulmányaikat
A végzett hallgatók diploma kiegészítőt kapnak, amely azt tanúsítja, hogy az igénybe vett egyéb szolgáltatásokkal, a képzési követelmények között nem szereplő elméleti, illetve gyakorlati ismereteket sajátítottak el. Ilyen dokumentumot a korábban végzett diákok is igényelhetnek. A jövőben valamennyi befizetés az egyetemhez folyik be, az SZTE ennek megfelelően módosítja a Média Menedzser Oktató Kft.-vel - jelenleg éppen felülvizsgálat alatt álló - szerződést.
"Ha minden jogszerű volt, miért kell intézkedni" - kommentálta a történteket Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok miniszteri biztosa korábban vizsgálatot indított, mert a BMI három hallgatója sérelmezte, hogy bár államilag finanszírozott alapképzésre jártak, mégis nyolcvanezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlaszámára fejlesztés címén. Az ombudsman ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy az államilag finanszírozott képzésein szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, és a jogszerűtlenül beszedett pénzt fizesse vissza.
Aáry szerint az egyetem vezetésének nem volt bátorsága az intézmény polgárainak azt mondani, hogy örököltek egy helyzetet, amit nem akarnak fenntartani, ezért átalakítják, s igyekeznek mindenkit olyan helyzetbe hozni, hogy senkit ne érje kár.
Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint többletszolgáltatásokért díjat kötelezően nem lehet beszedni a hallgatóktól - írja továbbá az Index. A hallgatói szervezet vezetője, utalva a vonatkozó kormányrendeletre, kifejtette: azokat a hallgatókat, akiket felvettek a Budapest Média Intézetbe, államilag finanszírozott képzésre, kommunikáció szakra s ugyanazon képzési követelményeket kell teljesítenie, mint Szegeden, a diplomájuk megszerzéséig egyéb szolgáltatási díj megfizetésére nem lehet kötelezni, ha az adott szolgáltatásokat nem veszik igénybe.
(forrás: Index, MTI)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem