0 °C Budapest

Perelnek a diákok ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 08:15

Az oktatási ombudsman levele alaposan felkorbácsolta a hallgatók indulatait a Budapest Média Intézetben (BMI). A Magyar Nemzetnek több - a retorzióktól tartva névtelenséget kérő - államilag finanszírozott képzésre járó diák elmondta: fel vannak háborodva, hogy éveken keresztül jogtalanul szedtek be tőlük több százezer forintnyi tandíjat "hozzájárulás" címén.

Az oktatási ombudsman levele alaposan felkorbácsolta a hallgatók indulatait a Budapest Média Intézetben (BMI). A Magyar Nemzetnek több - a retorzióktól tartva névtelenséget kérő - államilag finanszírozott képzésre járó diák elmondta: fel vannak háborodva, hogy éveken keresztül jogtalanul szedtek be tőlük több százezer forintnyi tandíjat "hozzájárulás" címén.
Sok hallgató csak a diákhitel igénybevételével tudta befizetni a százezer forintos nagyságrendű összeget félévenként. Beiratkozáskor az intézet vezetői azt ígérték a diákoknak, ezért a "hozzájárulásért" cserébe kapnak majd videokazettákat, használhatnak videokamerákat és bármikor igénybe vehetik a vágóstúdiót is. Az ígéretekből azonban kevés valósult meg - állítják a diákok -, videokamerából tudomásuk szerint összesen három darabbal rendelkezik az intézmény, azok használatára előre fel kell iratkozni és jó, ha fél tucat vágásra alkalmas számítógép van.
Egy másik diák azt mondta, fogalma sincs, mire költi az intézet vezetése azt a temérdek pénzt, amit befizetnek, de az biztos, hogy nem fejlesztésre, mint ahogy azt a sajtónak nyilatkozták. Az épület lepusztult, némely előadóterem állapota katasztrofális, az infrastruktúra csapnivaló - fogalmazott a fiatal lány. Példaként említette, hogy a napokban egyórányi várakozás után sikerült csak számítógéphez jutnia az összesen hét komputerből álló gépteremben, de kiderült, feleslegesen állta végig a sort, ugyanis a gépekről a nyáron levették a Word nevű szövegszerkesztőt, pontosabban annak kalózváltozatát, amit eddig használhattak.
De ha már nem fejlesztenek, legalább az üzemeltetést megpróbálhatnák fedezni a tandíjakból, például télen bekapcsolhatnák a fűtést, hogy ne kelljen kabátban ülnünk az előadásokon - tette hozzá egy másik egyetemista. A diákok most kíváncsian várják, hogyan nyilatkozik az egyetem oktatási rektorhelyettese az ügyben. Amennyiben nem ismeri el a jogsértést, és az egyetem nem fizeti vissza a jogtalanul beszedett pénzt, akkor beperelik az intézményt - fogadkoztak. A diákok összefogását és érdekképviseletét gyengíti, hogy a hallgatói önkormányzat többek szerint teljesen észrevétlenül működik, és ebben a fajsúlyos ügyben sem szólaltak még meg. A Magyar Nemzet is megpróbálta elérni a BMI hallgatói önkormányzatát, de kiderült, irodájukban még telefon sincs, és lapzártánkig nem reagáltak a megkeresésre.
(Forrás:edupress.hu)
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem