25 °C Budapest

Kevesebb külföldi vendég a nyári hónapokban

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 08:59

2005. január-júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Míg az év elején a külföldi vendégéjszakák száma az előző évinél 10-20 %-kal volt magasabb, addig a nyári hónapokban (június-július) 3-4%-kal elmaradt. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.

2005. január-júliusban a kereskedelmi szálláshelyekre 1.9 millió külföldi vendég érkezett, akik több mint 5,9 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 7%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek közel háromnegyede, vendégéjszakáik száma megközelítette a 4.5 millió éjszakát. A fontosabb küldő országok közül kiemelkedő növekedést mutat a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom. bAZ első félévben összesen 192 ezer brit érkezett hazánkba.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók) 3-5, a turista- és az ifjúsági szállók 15%-kal több - külföldiek által igénybe vett - éjszakát regisztráltak, az üdülőházak és a kempingek mérsékelt forgalomról számoltak be az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A gyógyszállodákban 8%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott; Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon a tavalyihoz hasonló vendégforgalom, a többi régióban 3-7%-os csökkenés figyelhető meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 4.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 12%-os volt a vendégek, 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípusban - a kempingek kivételével - a belföldivendég-forgalom mérséklődött. A Közép-Magyarország, a Közép-Dunántúl, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld tervezési-statisztikai régiókat jelentős (5-9%-os) fellendülés jellemezte.

A szállodák átlagosan 45.8%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 44.5% volt.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 117.8 milliárd forint bevételt értek el az első hét hónapban, ami folyó áron 14%-os növekedésnek felel meg, viszonyítva a 2004 azonos időszakához. Ezen belül a szállás-díjbevétel 14, a szálláshelyi vendéglátás 1, az egyéb szogáltatások bevétele 30%-kal nőtt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ág együttes fogyasztóiár-indexe január-júliusban 6%-os növeke-dést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41