14 °C Budapest

Kevesebb külföldi vendég a nyári hónapokban

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 08:59

2005. január-júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. Míg az év elején a külföldi vendégéjszakák száma az előző évinél 10-20 %-kal volt magasabb, addig a nyári hónapokban (június-július) 3-4%-kal elmaradt. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.

2005. január-júliusban a kereskedelmi szálláshelyekre 1.9 millió külföldi vendég érkezett, akik több mint 5,9 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 7%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek közel háromnegyede, vendégéjszakáik száma megközelítette a 4.5 millió éjszakát. A fontosabb küldő országok közül kiemelkedő növekedést mutat a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom. bAZ első félévben összesen 192 ezer brit érkezett hazánkba.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók) 3-5, a turista- és az ifjúsági szállók 15%-kal több - külföldiek által igénybe vett - éjszakát regisztráltak, az üdülőházak és a kempingek mérsékelt forgalomról számoltak be az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A gyógyszállodákban 8%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott; Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon a tavalyihoz hasonló vendégforgalom, a többi régióban 3-7%-os csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 4.9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 12%-os volt a vendégek, 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípusban - a kempingek kivételével - a belföldivendég-forgalom mérséklődött. A Közép-Magyarország, a Közép-Dunántúl, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld tervezési-statisztikai régiókat jelentős (5-9%-os) fellendülés jellemezte.

A szállodák átlagosan 45.8%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 44.5% volt.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 117.8 milliárd forint bevételt értek el az első hét hónapban, ami folyó áron 14%-os növekedésnek felel meg, viszonyítva a 2004 azonos időszakához. Ezen belül a szállás-díjbevétel 14, a szálláshelyi vendéglátás 1, az egyéb szogáltatások bevétele 30%-kal nőtt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ág együttes fogyasztóiár-indexe január-júliusban 6%-os növeke-dést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm