Megvolt a 47 is - újabb rekordot döntött az olajár

Pénzcentrum
2004. augusztus 18. 15:18

Újabb rekordot ért el az amerikai könnyűolaj határidős ára ma a New York-i árutőzsdén. Az új csúcs 47.04 dollár/hordó, mely azt jelenti, hogy tegnaphoz képest 93 centes emelkedés következett be. Az újabb olajár emelkedés mögött részben az állhat, hogy a nagyobb gazdaságokból olyan adatok érkeztek, melyek szerint a magasabb árszint ellenére a fogyasztás nem igazán esik vissza. Pszichológiai okként az iraki helyzet egyre élesebbé válása is megjelölhető, a lázadók újabb szabotázsakciókat helyeztek kilátásba iraki olajlétesítmények ellen.

A londoni olajtőzsdén a Brent típusú kőolajfajta határidős ára 21 centes drágulással 43.20 dollárra emelkedett. Az alábbi ábra az azonnali kereskedési adatokat mutatja.


A legutóbb publikált amerikai és euró-zónás fogyasztói árindex adatokban egyelőre nem tükröződik aggregált szinten az olajár emelkedésének hatása. Az üzemanyagoknál, a vegyipari termékeknél egyértelmű az árnövekedés, ugyanakkor az átgyűrűző hatások az egyéb árufőcsoportokra egyelőre korlátozottak. Emellett az élelmiszerek felől az idényáras termékek árcsökkenése miatt, illetve a ruházati termékeknél a nyári kiárusításokhoz kapcsolódóan egy ellentétes hatás is érezhető.

Az olajárral kapcsolatosan továbbra is igen hangsúlyosan érdemes foglalkozni az ázsiai gazdaságokkal, elsősorban Kínával. Kína olajfogyasztása az első félévben 21%-kal emelkedett, ugyanakkor a belső termelés visszaesése miatt az import 40%-kal nőtt. Kína a világ második legnagyobb kőolajimportőre.

A kereslet-kínálat alakulása mellett az árak erősen reagálnak még az aktuális készletalakulásról szóló hírekre is. A ma fél 4-re várható amerikai készletadatok piaci várakozások szerint 1 millió hordós csökkenésről tanúskodnak majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OPEC országok kapacitásuk határán termelnek, Szaúd Arábia a hivatalos adatok szerint elérte az abszolút kitermelési limitet. Az erőfeszítések ellenére sem valószínű, hogy az árszintet belátható időn belül 30 USD alá lehetne szorítani.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM