37 °C Budapest

Megvolt a 47 is - újabb rekordot döntött az olajár

Pénzcentrum
2004. augusztus 18. 15:18

Újabb rekordot ért el az amerikai könnyűolaj határidős ára ma a New York-i árutőzsdén. Az új csúcs 47.04 dollár/hordó, mely azt jelenti, hogy tegnaphoz képest 93 centes emelkedés következett be. Az újabb olajár emelkedés mögött részben az állhat, hogy a nagyobb gazdaságokból olyan adatok érkeztek, melyek szerint a magasabb árszint ellenére a fogyasztás nem igazán esik vissza. Pszichológiai okként az iraki helyzet egyre élesebbé válása is megjelölhető, a lázadók újabb szabotázsakciókat helyeztek kilátásba iraki olajlétesítmények ellen.

A londoni olajtőzsdén a Brent típusú kőolajfajta határidős ára 21 centes drágulással 43.20 dollárra emelkedett. Az alábbi ábra az azonnali kereskedési adatokat mutatja.


A legutóbb publikált amerikai és euró-zónás fogyasztói árindex adatokban egyelőre nem tükröződik aggregált szinten az olajár emelkedésének hatása. Az üzemanyagoknál, a vegyipari termékeknél egyértelmű az árnövekedés, ugyanakkor az átgyűrűző hatások az egyéb árufőcsoportokra egyelőre korlátozottak. Emellett az élelmiszerek felől az idényáras termékek árcsökkenése miatt, illetve a ruházati termékeknél a nyári kiárusításokhoz kapcsolódóan egy ellentétes hatás is érezhető.

Az olajárral kapcsolatosan továbbra is igen hangsúlyosan érdemes foglalkozni az ázsiai gazdaságokkal, elsősorban Kínával. Kína olajfogyasztása az első félévben 21%-kal emelkedett, ugyanakkor a belső termelés visszaesése miatt az import 40%-kal nőtt. Kína a világ második legnagyobb kőolajimportőre.

A kereslet-kínálat alakulása mellett az árak erősen reagálnak még az aktuális készletalakulásról szóló hírekre is. A ma fél 4-re várható amerikai készletadatok piaci várakozások szerint 1 millió hordós csökkenésről tanúskodnak majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OPEC országok kapacitásuk határán termelnek, Szaúd Arábia a hivatalos adatok szerint elérte az abszolút kitermelési limitet. Az erőfeszítések ellenére sem valószínű, hogy az árszintet belátható időn belül 30 USD alá lehetne szorítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 30. 09:29