31 °C Budapest

Megvolt a 47 is - újabb rekordot döntött az olajár

Pénzcentrum
2004. augusztus 18. 15:18

Újabb rekordot ért el az amerikai könnyűolaj határidős ára ma a New York-i árutőzsdén. Az új csúcs 47.04 dollár/hordó, mely azt jelenti, hogy tegnaphoz képest 93 centes emelkedés következett be. Az újabb olajár emelkedés mögött részben az állhat, hogy a nagyobb gazdaságokból olyan adatok érkeztek, melyek szerint a magasabb árszint ellenére a fogyasztás nem igazán esik vissza. Pszichológiai okként az iraki helyzet egyre élesebbé válása is megjelölhető, a lázadók újabb szabotázsakciókat helyeztek kilátásba iraki olajlétesítmények ellen.

A londoni olajtőzsdén a Brent típusú kőolajfajta határidős ára 21 centes drágulással 43.20 dollárra emelkedett. Az alábbi ábra az azonnali kereskedési adatokat mutatja.


A legutóbb publikált amerikai és euró-zónás fogyasztói árindex adatokban egyelőre nem tükröződik aggregált szinten az olajár emelkedésének hatása. Az üzemanyagoknál, a vegyipari termékeknél egyértelmű az árnövekedés, ugyanakkor az átgyűrűző hatások az egyéb árufőcsoportokra egyelőre korlátozottak. Emellett az élelmiszerek felől az idényáras termékek árcsökkenése miatt, illetve a ruházati termékeknél a nyári kiárusításokhoz kapcsolódóan egy ellentétes hatás is érezhető.

Az olajárral kapcsolatosan továbbra is igen hangsúlyosan érdemes foglalkozni az ázsiai gazdaságokkal, elsősorban Kínával. Kína olajfogyasztása az első félévben 21%-kal emelkedett, ugyanakkor a belső termelés visszaesése miatt az import 40%-kal nőtt. Kína a világ második legnagyobb kőolajimportőre.

A kereslet-kínálat alakulása mellett az árak erősen reagálnak még az aktuális készletalakulásról szóló hírekre is. A ma fél 4-re várható amerikai készletadatok piaci várakozások szerint 1 millió hordós csökkenésről tanúskodnak majd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OPEC országok kapacitásuk határán termelnek, Szaúd Arábia a hivatalos adatok szerint elérte az abszolút kitermelési limitet. Az erőfeszítések ellenére sem valószínű, hogy az árszintet belátható időn belül 30 USD alá lehetne szorítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?