13 °C Budapest

Tényleg ilyen rossz az új Diákhitel?

Pénzcentrum
2012. december 11. 15:02

A Diákhitel2 alapvetően egy olcsó formája a tandíj finanszírozásának. A fix 2 százalékos kamat ellenére mégis milliós terheket jelent a hallgatók számára az egyetem elvégzése után, amit jövedelmük és a felhalmozott tatozás függvényében kell megfizetniük.

A Diákhiel2 olcsó formája a tandíj finanszírozására mindazoknak, akik kiszorulnak az állami támogatásból. Azt is látni kell viszont, hogy minél többen kényszerülnek élni a lehetőséggel, annál nagyobb terhet vállal magára a költségvetés. A diákok is hatalmas tartozással kezdik életüket, amit havi szinten 14-20 ezer forintosával törleszthetnek.

Mit fizet az állam?

Friss!
Balog Zoltán az MTI kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek "komoly meghívást jelentenek azoknak", akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel. ...
...
Emellett lesznek szakmacsoportok, akik "külön ajánlatot kapnak" majd a kormánytól - jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat.

Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a 2012. október 15. - 2012. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ezt igénybe vevő hallgatók számára felszámított kamatláb 2%, az ezen felüli kamatrészt az Állam kamattámogatás formájában fizeti meg.

A jelenlegi tervek szerint 20 000 diákkal több igényelheti majd jövőre a konstrukciót, ami a költségvetés számára jelenthet terhet. Ennek korlátot csak a lakosság hitelellenessége szabhat, az idei első félévben is csupán 4 950 hallgatónak kezdte meg a folyósítást a Diákhitel Központ Zrt. Ez a szám rendkívül alacsonynak tekinthető, különösen annak a fényében, hogy közel 30 ezer önköltséges hallgató kezdte meg a tanévet idén.Ez a fajta hitelellenesség sokakat akár a felsőoktatás megkezdésében is meggátolhat.

Az önköltséges hallgatók számára a Diákhitel2 olyannyira kedvező, hogy annak felvétele még akkor is racionális, ha nem terheli meg különösebben a családi költségvetést a tandíj befizetése. Errő korábbi elemzésünkben is olvashatsz. Katt: Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!


Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!

Mit jelent a családoknak a Diákhitel2

Azoknak a családoknak a gyerekei, akik nem tudják önerőből finanszírozni képzésüket mindenképp hitelre szorulnak, ha szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. A piaci hitelekhez képest a Diákhitel2 sokkal kedvezőbb, de így is óriási teher a tanulmányok befejeztével. Fontos  megállapítani, hogy mekkora összeget kell visszafizetniük a diákoknakaz iskola végeztével. Számításaink szerint egy átlagosnak nevezhető díjú képzés eseté - példánkban a Corvinus gazdasági képzését vettük alapul, melynek szemeszterenkénti költsége 215 ezer forint - a teljes tartozás akár 2 millió 255 ezer forint 5 év alatt és 1 millió 326 ezer 3 év alatt.

A képzés hosszától függően tehát nagy eltérések lehetnek a végső tartozás mértékét illetően. Egyre többen morzsolódhatnak le az első három év után, hiszen ekkor a kamatos kamatok miatt hatványozottan nő tartozásuk. A tandíj nagyságától és a tanulmányok hosszától függően eltérő nagyságú tartozás halmozódhat fel. Ezt eltérően a szabadon felhasználható Diákhitel1-től nem csak a fizetés mértékétől függ, hanem a tartozás nagyságától is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem a tartozástól függő százaléka, mely százalékot az alábbi táblázat adja meg.

- 1 000 000 Ft4%
1 000 001 Ft- 2 000 000 Ft5%
2 000 001 Ft- 3 000 000 Ft7%
3 000 001 Ft- 4 000 000 Ft9%
4 000 001 Ft- 11%


Az első két évben könnyítésképp a minimálbér megfelelő százaléka. A fenti példánk esetén tehát a fizetés 5, illetve 7 százaléka lehet a törlesztőrészlete a Diákhitel2-nek. Fontos megjegyezni, hogy előtörleszteni ingyen lehet a teljes futamidő alatt.

A KSH adatai szerint a pénzügyi szektorban átlagosan 425 ezer forintot lehet bruttóban keresni, ennek nettó értéke 278 375 forint családi kedvezmények nélkül. A törlesztőrészlet 14 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet a példánk esetén.

Érdemes állami alkalmazottnak lenni?

A példánk szerint 14-20 ezer forintos törlesztőrészletet fizetne ki az állam a közalkalmazottaknak. A KSH adatait tanulmányozva jól látható, hogy a versenyképes diplomával rendelkezők aligha adhatnak fel ekkora kedvezményért közel 200 ezer forinttal magasabb jövedelmet.

A közszférás átlag bér 210 ezer forint, ennél 28 ezer forinttal magasabb a versenyszférás átlag, ami nem csak diplomásokat tartalmaz. Egy konkrét példán könnyebb megérteni a különbséget. Egy informatikus ma Magyarországon 384 ezer forintot is kereshet a vállalkozásoknál, míg tanárként csak 188 ezerre számíthat. Aligha fog feladni 196 ezer forintos bértöbbletet 14-20 ezer forintos kedvezményért.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm