2 °C Budapest

Egyszerűsödik, gyorsul az ügyintézés a kormányablakoknál

MTI
2012. szeptember 18. 12:32

Az egyszerűsítési program első ütemében eddig több mint negyven eljárást módosítottak, a változások egy része már életbe lépett, így gyorsabban és olcsóbban lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága keddi közleménye kifejti: a programot tavaly rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként, amelynek célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse és több száz millió forinttal csökkentse a családok és háztartások adminisztratív terheit.

A programban gyakorlatilag minden tárca részt vesz; eddig 44 eljárást módosítottak, mint például a családtámogatásokat, a vízmérőcserét és a diákhitel-ügyintézést, a változások egy része már életbe lépett, más részük jövőre fog.

Egyszerűbb lesz az örökbefogadási eljárás, mert könnyebb lett az "apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása". Az ezzel kapcsolatos szükséges jogszabályok januárban lépnek hatályba.

Júliustól egyszerűbb lett a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése, mivel kevesebb igazolás szükséges, illetve az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás folyósításának elbírálását pedig egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól - olvasható a közleményben.

Egyszerűsödik a diákhitel ügyintézés: elektronikus felületen is módosítható lesz a hallgatói hitel, a törlesztőrészlet összege és az egyéb adatok változása; emellett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első elemeként idén tavasztól már az új, elektronikus rendszerben igényelhető a diákigazolvány.

A táppénzzel kapcsolatos ügyek intézése is csökkent 30-ról 18 napra, februártól pedig az eddigi három hatóság helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata.

Csökken a háztartások terhe közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben, a gázkészülékek és gázkazánok cseréjét a megbízott gázszerelő akár egy nap alatt is elvégezheti, az eddigi 30-45 napos ügyintézés helyett. Szeptembertől csökkentek a nagycsaládos gázárkedvezményhez kapcsolódó adminisztratív terhek, de a jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása is. Szeptembertől ritkább lett a mellékvízmérők cseréje is, hat év helyett nyolcévente kell majd azokat cserélni, így a fogyasztók a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként.

A programnak köszönhetően jövőre egyszerűbb lesz a lakás-előtakarékossági számla nyitása és a lakástámogatás igénylés is. Egyszerűsödik a mezőgazdaságban dolgozók ügyintézése, így például a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállítása.

A határon túli magyarokat is számos esetben segítik, többek között egyszerűbb lesz a külhoni nyelvvizsga elismerése, amivel a felvételinél jövőre már többletpontokat szerezhetnek - írták.

Felgyorsult az útlevél-ügyintézés, mert idén januártól lehetőség van arra, hogy az okmányt a jelenlegi harmincnapos ügyintézési idő mellett, hét és három napon, vagy akár 24 órán belül megkapják az ügyfelek a központi okmányiroda ügyfélszolgálatán, még hétvégén is. 2011 júliusától lehetőség van arra, hogy az ügyfelek e-mailen vagy SMS-ben automatikus értesítést kapjanak arról, hogy az okmány elkészült, emellett a hatóságok már naptári napokban, és nem munkanapokban számolják az ügyintézési határidőt.

Az országszerte működő 29 kormányablakban eddig csaknem félmillió ember ügyintézését segítették eddig, a tervek szerint a számuk 2014-re 300-ra bővül, akár 2500 ügyet lehet majd intézni egy helyen a tervezett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
legacykft  |  2022.01.14 17:42
  Milyen a jó vezető? Sok-sok éve keresik a szakemberek erre a kérdésre a választ, és ma már lát...
perfekt  |  2022.01.12 11:30
A zárlati feladatok között meghatározó szerepe van az eszközök és a források fordulónapra vonatkozó...
hrdoktor  |  2022.01.10 04:51
Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot. Októbertő...
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?