1 °C Budapest

Egyszerűsödik, gyorsul az ügyintézés a kormányablakoknál

MTI
2012. szeptember 18. 12:32

Az egyszerűsítési program első ütemében eddig több mint negyven eljárást módosítottak, a változások egy része már életbe lépett, így gyorsabban és olcsóbban lehet ügyeket intézni a kormányablakoknál is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága keddi közleménye kifejti: a programot tavaly rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként, amelynek célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse és több száz millió forinttal csökkentse a családok és háztartások adminisztratív terheit.

A programban gyakorlatilag minden tárca részt vesz; eddig 44 eljárást módosítottak, mint például a családtámogatásokat, a vízmérőcserét és a diákhitel-ügyintézést, a változások egy része már életbe lépett, más részük jövőre fog.

Egyszerűbb lesz az örökbefogadási eljárás, mert könnyebb lett az "apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása". Az ezzel kapcsolatos szükséges jogszabályok januárban lépnek hatályba.

Júliustól egyszerűbb lett a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése, mivel kevesebb igazolás szükséges, illetve az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás folyósításának elbírálását pedig egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól - olvasható a közleményben.

Egyszerűsödik a diákhitel ügyintézés: elektronikus felületen is módosítható lesz a hallgatói hitel, a törlesztőrészlet összege és az egyéb adatok változása; emellett a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első elemeként idén tavasztól már az új, elektronikus rendszerben igényelhető a diákigazolvány.

A táppénzzel kapcsolatos ügyek intézése is csökkent 30-ról 18 napra, februártól pedig az eddigi három hatóság helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata.

Csökken a háztartások terhe közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben, a gázkészülékek és gázkazánok cseréjét a megbízott gázszerelő akár egy nap alatt is elvégezheti, az eddigi 30-45 napos ügyintézés helyett. Szeptembertől csökkentek a nagycsaládos gázárkedvezményhez kapcsolódó adminisztratív terhek, de a jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása is. Szeptembertől ritkább lett a mellékvízmérők cseréje is, hat év helyett nyolcévente kell majd azokat cserélni, így a fogyasztók a költségek 25 százalékát spórolhatják meg mérőóránként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A programnak köszönhetően jövőre egyszerűbb lesz a lakás-előtakarékossági számla nyitása és a lakástámogatás igénylés is. Egyszerűsödik a mezőgazdaságban dolgozók ügyintézése, így például a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállítása.

A határon túli magyarokat is számos esetben segítik, többek között egyszerűbb lesz a külhoni nyelvvizsga elismerése, amivel a felvételinél jövőre már többletpontokat szerezhetnek - írták.

Felgyorsult az útlevél-ügyintézés, mert idén januártól lehetőség van arra, hogy az okmányt a jelenlegi harmincnapos ügyintézési idő mellett, hét és három napon, vagy akár 24 órán belül megkapják az ügyfelek a központi okmányiroda ügyfélszolgálatán, még hétvégén is. 2011 júliusától lehetőség van arra, hogy az ügyfelek e-mailen vagy SMS-ben automatikus értesítést kapjanak arról, hogy az okmány elkészült, emellett a hatóságok már naptári napokban, és nem munkanapokban számolják az ügyintézési határidőt.

Az országszerte működő 29 kormányablakban eddig csaknem félmillió ember ügyintézését segítették eddig, a tervek szerint a számuk 2014-re 300-ra bővül, akár 2500 ügyet lehet majd intézni egy helyen a tervezett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?