8 °C Budapest

Félmilliót is kaszálhatnak az egyetemisták az új diákhitelen

Pénzcentrum
2012. augusztus 7. 05:27

Szeptembertől elkezdődik az újabb tanév. Azt is tudjuk, hogy a felsőoktatási intézményekbe felvettek több mint 36 százaléka maga fizeti majd tandíját a költségtérítéses szakokon. Nekik nyújt lehetőséget az új diákhitel rendszer, melynek keretében 2 százalékos hiteldíj mellett kaphatnak a tanulmányi költségük fedezésére elegendő hitelt. Ilyen alacsony hiteldíj mellett azoknak is érdemes igényelni, akiknek esetlegesen a havi 20-50 ezer forintos tandíj nem jelent túl nagy terhet.

Az új diákhitel rendszer
A 2011 végén elfogadott felsőoktatási törvényben foglaltaknak megfelelően a jelenlegi államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, míg a költségtérítéses besorolást az önköltséges kategória váltja fel 2012. szeptember 1-jétől. Ezeket a kategóriákat figyelembe véve a Kormány a 100%-os állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt.-vel együttműködésben olyan módon bővítette a meglévő diákhitelezési rendszert, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék.

Ezt a célt szolgálja az új kötött felhasználású képzési hitel, amelyet csak az adott képzés költségeire lehet fordítani. A kötött felhasználású hitelnél a felvehető hitel mértéke nem kötődik fix forintösszeghez, így a legalacsonyabb költségű képzési területektől egészen a magas költségű képzési területekig a fizetendő képzési költségekkel megegyező összegű képzési hitel folyósítható. E hitelt a jogosult hallgató igénylését követően - engedményezés útján - közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású képzési hitel esetében a törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnése napján fennálló hiteltartozás függvényében kerül meghatározásra. A hitelösszeghez tartozó törlesztési százalékok sávos mértékét a tanulmányi félév megkezdését megelőzően legalább hét nappal teszi közzé a Diákhitel Központ.

A szabad felhasználású hitelt az összes, új rendszer szerinti hallgató felveheti, ennek mértéke legfeljebb havi 50 ezer forint, éves szinten legfeljebb 500 ezer forint lehet.

A kötött felhasználású hitelhez az állam jelentős kamattámogatást ad, amely a mindenkori kamatszinttől függően változik, azért, hogy a hallgató által fizetett kamatrész 2 % maradjon. Így a hallgatók számára a Diákhitel fix 2%-os kamata egy kiszámítható, rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciót jelent.

Megközelítőleg 40 ezer gólya lesz jogosult önköltséges és részösztöndíjas hallgatóként a fix, évi 2 százalékos kamatozású Diákhitelre. Amit ugyan egyből a tanulmányi intézetnek utal a Diákhitel Központ, de azoknak is érdemes igényelni, akik maguk is ki tudnák fizetni tandíjukat.

A jelenlegi betéti kamatok mellett, ha befektetjük a tandíjra szánt összeget, akkor akár több százezer forintot is nyerhetünk az öt év alatt. Ez a diákhitel után fizetett kamatok és a befektetés után járó hozamok különbségéből jön ki, hiszen ez utóbbi többszörösen meghaladja azt a két százalékot, amit a Diákhitel Központ törvényileg felszámolhat a hallgatóknak.

Példának vegyük a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági képzését, ahol a féléves képzés ára 215 ezer forint. Ez Havi szinten 43 ezer forintos terhet jelent a hallgatóknak, amit a Diákhitel 2 teljes egészében finanszíroz 2 százalékos kamattal. Azok a diákok, akik nem tudják előteremteni ezt az összeget egyértelműen a kölcsönhöz nyúlnak, de a 2 százalékosnál magasabb elérhető hozamok miatt azoknak is megéri hitelből tanulni, akiknek rendelkezésére áll a szükséges összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt a havi 43 ezer forintos tandíjat feltételezve és 7 százalékos betéti hozammal számolva 3 év alatt 201 899 forintot kereshetnek a diákok, amennyiben félreteszik a diákhitel teljes összegét. Öt év alatt ez az összeg már 641 569 forint.

Természetesen minél drágább egy képzés, arányosan annál nagyobb az így szerezhető haszon is. De a hozam nagyságától is nagyban függ a kölcsönből vett megtakarítás megtérülése. Akár tíz százalékosnál is magasabb hozammal kecsegtet több kötött célú megtakarítási forma, mint a lakáskasszák, nyesz stb.

A kamatadó

Több megtakarítási forma is mentes a kamatadó alól. Ilyen a már említett lakáskassza, ami havi rendszeres megtakarítási lehetőségével passzolhat a diákok igényeihez, bár csak lakáscélra fordítható. A TBSZ 3 év után részlegesen 5 év után teljesen kamatadó mentes. Nem említettük itt még a nyeszt és az önkéntes nyugdíjpénztárakat, hiszen a diákok elenyésző hányada gondol még a munka utáni évekre. A Biztosítók által kínált Unit-linked biztosítások általában hosszabb, 10-20 éves időtávban kecsegtetnek magasabb hozammal, ezért talán nem a legalkalmasabb befektetések a diákhitellel való kombinálásra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem