11 °C Budapest

Teljesen letarolja a piacot az új szuperkölcsön: mi lesz ennek a vége?

2019. április 11. 15:11

Nincs alternatívája a személyi hiteleknek, a szabad felhasználású jelzáloghitel gyakorlatilag eltűnt a piacról. A személyi hitelezés bővülése még jóideig kitart, miközben alig van esély arra, hogy kétszámjegyűvé nőjenek a kamatok. A jelenlegi hitelállomány 2030-ra megduplázódhat, a kamatmentes babaváró hitel ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a hitelpiacot. Arról, hogy mekkora lesz a kamatmentes hitel kiszorító hatása a személyi hitelekre nézve, még a bankok sem értenek egyet.

Nem nagyon látszik eddig, hogy miért ne nőne kétszámjegyűvé a személyi hitelek kihelyezésének növekedése - mondta el Veres Patrik, a Bank360 szakértője a Portfolio Hitelezés 2019 konferencián. Szerinte a babaváró miatt még nagyobb lesz a növekedés, pedig már eddig is meglehetősen magas volt. Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint nagyon sok új ügyfél jelent meg a KHR-ben, ezek azonban jelentős mértékben alacsonyabb jövedelműek. A futamidő egyre inkább tolódik el, manapság már a 7-8 éves futamidejű lakáshitelek is népszerűek. Korábban ez egy tipikusan másfél millió forint alatti hitelösszeg volt, de ez is egyre inkább nő.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában

Sok új ügyfél esetén - főleg a pénzügyi vállalkozásoktól felvett hiteleknél - az átlagjövedelmet meg nem haladó mértékű a fizetés az Fábián elmondása szerint. Az alacsony jövedelműekre jellemző a halmozott hitelfelvétel is.

Fodor Tamás, a Sberbank igazgatósági tagja elmondta, a bank elégedett a kihelyezések mértékével. Kiemelte, hogy több új értékesítési csatorna is megjelent: egyre inkább összemosdóik az áruhitel, személyi hitel és a jelzáloghitelezés. Elmondása szerint ez egy 700 milliárdos piac, a totál állománynövekedés kb. 41 százalékos. A további növekedési potenciál egyértelmű, ennek oka pedig az alacsony kamat.

Hitelkihelyezésben még mindig elmaradásban van az ország Annus Norbert, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelekért felelős ügyvezető igazgatója, ezért nem meglepő, hogy nagy a növekedési potenciál. A szabad felhasználású jelzáloghitel lényegében meghalt, ennek ugyanakkor ők saját elmondásuk szerint örülnek. A hitelösszegek vélhetően tovább nőnek majd a jövőben.

Ami a növekedés ellen szól, az talán a magyar társadalmi szerkezet - túl sok a minimálbéres, így az erre bejelentett vállalkozókat, a szürkegazdaságot még nem tudták bevonni. Ők így elsősorban a magasabb jövedelmű ügyfelekkel találkoznak, vidéken korlátoltak a kihelyezési lehetőségek. Annus szerint az áruhitelezés is átalakul, feltehetően az is digitalizálódik a közeljövőben.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak. Hasonlítsd össze a banki hiteleket! KATT

A bérnövekedés generálja a hiteléhséget is, hiszen az rengeteg elmaradt vásárlást, beruházás bepótolását teszi lehetővé. Nem a hiteltermék a lényeg, hanem az, hogy az ügyfél mit vásárol, és ehhez milyen hitelt tud találni - mondta el Fodor Tamás. A személyi hitelek dominanciája a szabad felhasználású jeluáloghitel felett leginkább a gyors ügyintézésben keresendő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakossági hitelezés még jobban felrobban majd

A fogyasztási hitelek népszerűségét méginkább meg fogja növelni a babaváró hitel bevezetése, a kérdés azonban az, hogy mekkora lesz a babaváró hitel kiszorító hatása. Fábián elmondása szerint az MNB többségében kiszorító hatást vár, Fodor Tamás (Sberbank) ezzel nem ért egyett - szerinte ez egy addicionális hatás lesz. Annus Norbert az MNB-vel ért egyet, szerinte jelentős kiszorító hatása lesz a személyi hitelek piacán. Nem csak a személyi hitelre, de a jelzáloghitelre is kiszorító hatása lehet. Ez a bank marzsait negatívan érinti majd, ahogy elmondta.

A jövedelemarányos eladósodottság 30 százalék körül van, Szlovákiában, Csehországban ez közelíti a 70 százalékot, azaz itt bőven van tér a lehetőségre. A személyi kölcsönben 3 év kellet a duplázódáshoz, Fodor Tamás továbbra is a bő, kétszámjegyű növekedésre számít. A babavárótól azért sem számít kiszorító hatásra, mert az ügyfél hitelt céllal vesz fel. Épp ezért nem fogja kiszorítani a személyi hiteleket.

Válassz olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Veres Patrik elmondása szerint a babaváró támogatásra elképesztő kereslet van, szerinte senkinek nem érdeke, hogy a termék ne legyen sikeres. A bankoknak nincs kockázata, az ügyfél olcsón juthat hitelhez, és még ez az állam is jól jár vele. Fábián, az MNB igazgatója hozzátette, hogy az ügynökök is jól járnak a terjesztéssel. Annus Norbert (Erste) szerint ugyanakkor ez nem jó irány - azzal sem ért egyet, ha a lakosságot féktelenül beletolják a babaváró hitelbe. Elmondása szerint remélhetőleg valóban családalapítási szándékkal veszik fel azt az igénylők, és nem lesz tömeges a visszaélés vele.

Nem a digitalizáció, hanem az alacsony kamatszint hajtja a piacot Veres Patrik szerint. Ettől függetlenül még vélhetően nőni fog az online hitelezés. A teljesen online hiteligénylés penetráció például 10 százalék most. A digitalizáció a banki szereplők szerint is megkerülhetetlen. Ugyanakkor az ügyfelek még igénylik a húsvér kommunikációt a bankokkal, ezért a bankfiókok sem fognak eltűnni, de szerepük teljesen átalakulhat.

A Sbernak magasabb összegeket lát az online igénylésekben Fodor bevallása szerint, az Ersténél ezzel szemben inkább alacsonyabb összegeket igényelnek alacsonyabb összegben. A kamatadóval kapcsolatban Veres Patrik elmondta, hogy mérséklése kamatcsökkentő hatással is bírna. Az MNB részéről Fábián Gergely hozzátette, hogy az ő javaslatuk szerint a kamatadó-mentességnek informatikai beruházásokhoz kell kötődnie.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem