8 °C Budapest

Megrohanták az autókereskedéseket: ilyen is rég volt Magyarországon

2018. február 14. 10:25

Kilencéves rekord született a lízingpiacon: a 2017-ben finanszírozott összeg éves szinten 18 százalékkal 613 milliárd forintra nőtt, aminél magasabb összegre utoljára 2008-ban, még a válság elmélyülése előtt volt példa. A tavalyi évben a járműfinanszírozáson belül a személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 27 százalékkal, 184 milliárd forintra nőtt. Jelentős emelkedés volt megfigyelhető az eszközfinanszírozásban is: ebben a szegmensben 334 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg.

Jelentős emelkedést ért el 2017-ben a magyarországi lízingpiac - derül ki a Magyar Lízingszövetség elemzéséből. A finanszírozott összeg mellett emelkedett a teljes portfólió is, ráadásul a legtöbb szegmensben növekedés történt. Tavaly 9 éves rekordot döntött a finanszírozott összeg: a 613 milliárd forintos összegnél legutóbb 2008-ban, még a válság elmélyülése előtt ért el jobb eredményt a lízingpiac.

Pörgés az autópiacon

A lízingpiac egyik motorját a járműfinanszírozás jelenti. 2017-ben 15,5 százalékkal emelkedett a személy- és kisteherautók eladása, ám a lízingpiac még ennél is magasabb növekedést produkált. A finanszírozott összeg ugyanis 27 százalékkal 184 milliárd forintra emelkedett. A flottapiac is jól teljesített, ahol az új kihelyezések összege 23 százalékkal 87 milliárd forintra nőtt.

Zs. Nagy István, a Lízingszövetség elnökségi tagjának elmondása szerint 2017-ben az autóeladások 40 százaléka valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt. A Magyar Lízingszövetség szerint 2018-ban is növekedés várható a személyautó-piacon, elsősorban a magánszemélyek vásárlásai miatt. Idén 10-12 százalékkal emelkedhet a finanszírozott összeg ebben a szegmensben.

A személygépjárművek esetében azonban fontos tényező, hogy továbbra is nagy mennyiségben áramlanak be a használt autók (155 ezer). Ez meghaladja az új autók számát. A használt gépjárművek esetében a lízing aránya csupán 3-4 százalék, ezek esetében komoly konkurenciát jelentenek a szabad felhasználású kölcsönök, melyek szintén egyre olcsóbban és könnyebben vehetőek igénybe.

2018-ra további növekedés várható a személygépjármű-értékesítésben és a lízing részesedésében is. Ez elsősorban a magánszemélyek vásárlásai folytán következhet be, ami további 10-12 százalékos kihelyezés-növekedést eredményezhet. Januárban a gépjármű piac 38 százalékot emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emelkedés történt az eszközfinanszírozásban is

A nehézgépjárművek és gépek finanszírozását magában foglaló eszközök esetében kihelyezett összeg 12 százalékkal 337 milliárd forintra fölé emelkedett. Ezen belül a nehézgépjárműveknél 11 százalékkal 176 milliárdra, a gépeknél pedig 14 százalékkal 161,5 milliárd forintra emelkedtek az új kihelyezések.

A termelőeszközként nyilvántartott gépeknél 66 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg a tavalyi évben, ami 39 százalékos emelkedést jelent 2016-hoz képest. Ez volt a legmasabb növekedés a lízingpiaci szegmensek között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem