1 °C Budapest
Vadonatúj autót vehetsz most ingyenhitelből: ritkán van ilyen Magyarországon

Vadonatúj autót vehetsz most ingyenhitelből: ritkán van ilyen Magyarországon

2017. október 30. 05:45

A hazai személygépkocsi-állomány egy évtizede folyamatosan öregszik, így előbb-utóbb egyre többen fognak rászorulni új autó vásárlására. Mivel egy új autó több millió forintba kerül, így kézenfekvő megoldás az autó lízingelése. Annak néztünk utána, hogy jelenleg milyen feltételekkel lehet lízingelni a legnépszerűbb márkákat.

A KSH szeptemberi jelentéséből is kitűnik, hogy 2007-2008, tehát a válság kezdete óta folyamatosan öregszik a hazai személygépkocsi-állomány átlagos kora, amely 2017 közepére elérte a 14 évet. Nyilvánvaló az összefüggés a válság kitörése és az utána következő ijedtség között, amelynek köszönhetően jóval kevesebben mertek költekezni, és még kevesebben mertek hitelből vásárolni, esetleg lízingelni.

Ez az ijedtség sok tekintetben már elmúlt, legalábbis a lakáshitelek és a személyi kölcsönök piacán ez egyértelműen kimutatható. Az alacsony kamatkörnyezetnek hála mindkét hiteltípus esetében korábban soha nem látott mértékben mentek le a kamatok. Annak jártunk most utána, hogy mi a helyzet az autólízingek esetén, milyen kamatokkal, THM-ekkel találkozik az, aki új autót szeretné beszerezni.

Az autókereskedések jellemzően külön finanszírozási ajánlatokkal rendelkeznek a személygépjárművekre és a haszonjárművekre vonatkozóan. Az alábbi gyűjtés személygépkocsikra vonatkozó, zárt végű lízingajánlatokat tartalmaz.

A lízingek fajtái
Több fajtája is van a lízingnek, két fő csoportja a pénzügyi és az operatív lízing. Utóbbi esetében a tulajdonjog a szerződés lejártakor is a bérbeadóé marad, éppen ezért ezt tartós bérletnek is nevezik.

A pénzügyi lízing esetében nyílt- és zártvégű lízing létezik. Nyíltvégű lízing esetében a szerződés megkötésekor nincsen eldöntve, hogy ki lesz a tulajdonos a szerződés lejártakor, míg a zártvégűnél már ekkor tisztázzák, hogy végül a bérlő lesz az.

Hol vannak a legkisebb kamatok?

A legalacsonyabb THM-et a Renault-nál találtuk, ahol az egyenesen 0 százalékos, ugyanakkor a kamatozás változó. Ez azt jelenti, hogy a kamatkörnyezet változása esetén előfordulhat, hogy a futamidő későbbi szakaszában magasabb kamatot leszünk kénytelenek fizetni, mint a szerződés megkötésekor. Az ajánlat jelenleg minden személygépjárműre érvényes, az akció igénybe vételéhez 35 százalék önerőt kell felmutatnunk, illetve mindössze 24-48 hónapos futamidőt választhatunk.

A Renault akcióját leszámítva úgy tűnik, hogy jelenleg 2,5 százalék környékén vannak a legkedvezőbb ajánlatok, például ilyeneket találhatunk a Ford modelljei esetében. Ez még mindig kedvező ajánlat, ám itt is csak rövid futamidő mellé (többnyire 36 hónap) igényelhetjük, illetve itt is változó a kamatozás. Szintén nem elhanyagolandó információ, hogy jóval nagyobb önerőre is szükségünk lesz, ez több modell esetében meghaladja az 50 százalékot.

A Skoda egyes modelljeit is lízingelhetjük 2,5 százalékos THM mellett, azonban itt is legalább a bruttó vételár felét fel kell mutatnunk önerőként. Itt még rövidebb futamidőre kell számítanunk, az maximum 24 hónapos lehet. Fontos, hogy a kamatozás itt is változó.

Nem sokkal magasabb, 2,99 százalékos THM-mel lízingelhetünk Volkswagent. A magasabb THM-ért cserébe más téren nagyobb a mozgásterünk, például csak a vételár 20 százalékát kell kifizetnünk saját zsebből, illetve a futamidőt is kitolhatjuk akár 84 hónapig is. A kamatozás azonban itt is változó.

Az általunk megnézett többi márkánál már csak magasabb THM-eket találtunk, például a Magyarországon igen elterjedt Suzuki esetében 6,49 százalékost, a Peugeot-nál 4 százalékost, az Audinál pedig 3,99-est. Érdekesség azonban, hogy a Peugeot ajánlatait fix kamatozással is igénybe vehetjük, míg az összes többi kamatozása változó.

Szétnéztünk az Opel honlapján is, hiszen ott van a legnépszerűbb magyarországi márkák között, ám semmilyen finanszírozási ajánlatot nem találtunk.

Ha valaki prémium kategóriás autóra vágyik érdemes először a Mercedesnél szétnéznie, ahol jelenleg már 5,11 százalékos THM-mel is lízingelhetünk személygépkocsikat, ugyancsak változó kamatozás mellett. Ez egyáltalán nem tűnik rossz ajánlatnak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a BMW esetében 9,05 százalékos THM-et találtunk. (A BMW honlapján nem találtunk konkrét ajánlatokat, ám a cég autóit finanszírozó Merkantil Bank honlapján lehet kalkulációt készíteni.)

Tehát egy kis utánajárással több márkát is találhatunk, ahol kedvező kamatozás mellett lízingelhetjük autónkat. Összességében azonban úgy tűnik, hogy ezt csak változó kamatozás mellett tehetjük meg, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt megugorhat a kamat mértéke. Az alacsony futamidőknek köszönhetően ennek az átlagosnál kisebb az esélye, de mindenképpen kockázatot jelent.

Ha nem szeretnénk lízingelni

Természetesen továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy személyi kölcsönből vásároljunk autót, ám ilyenkor biztosan nem fogunk sem 0, sem 2,5 százalékos ajánlatokat kapni. Ennek az az oka, hogy lízing esetében az autó tulajdonjoga a finanszírozónál marad, ezért kisebb a kockázata, mint egy fedezetlen személyi kölcsönnél.

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy milyen kamatok mellett vehetnénk fel hitelt autóvásárlásra. A kalkulációt 5 millió forintos személyi kölcsönre végeztük, maximális futamidővel, illetve 250 ezer forintnál magasabb jövedelmet vettünk alapul. Ezek alapján a következő ajánlatokat találtuk:

  • Sberbank: 68 580 forintos havi törlesztőrészlet, 7,57 százalék THM
  • Budapest Bank: 77 173 forintos havi törlesztő, 7,90 százalékos THM
  • CIB Bank: 70 374 forintos törlesztő és 8,17 százalékos THM

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?