2020. április 7. kedd Herman

Meglepetés a bankokban: végleg vége a babavárónak?


A személyi hitelek átlagos kamata a legfrissebb adatok szerint némileg csökkent, a kihelyezett összeg pedig nőtt az elmúlt egy évhez viszonyítva. Az állomány rendkívüli mértékben nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, ez azonban nem is meglepő, ha tudjuk, hogy az átlagos hitelösszeg és a futamidő is nőtt az elmúlt évben. Nem minden hiteltípus tarol ugyanakkor, a hitelkártyáknál például csökkenést láthatunk, és a babaváró is elveszteni látszik a népszerűségét.

Hasonlítsd össze a bankok személyi hiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tegnapi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az MNB legfrissebb statisztikái szerint 2019. novemberében csökkent a személyi hitelek átlagos kamata, akkor 12,83 százalékos átlagos szinten jutottak hozzá a magyarok a személyi hitelhez. Ez kevesebb, mint az elmúlt egy évben bármikor, de még mindig nem lépett ki a 12,8-13,4 közötti sávból, amelyben az egész évben ingadozott. Tegnap azt is bemutattuk, hogy a piacon ennél sokkal olcsóbb hitelek is vannak.

A kereslet a téli hónapokhoz közeledve szokásszerűen visszaesett, de csak ez előző hónapokhoz képest, éves szinte ugyanis minimális növekedést láthatunk: novemberben 43,22 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel az ügyfelek, az egy évvel azelőtti 39,14 milliárdhoz képest ez kis mértékű növekedést jelent. Decemberben viszont szinte biztos, hogy visszaesett a kereslet, mert ez az elmúlt években is nagyrészt így volt.

Mindezzel együtt érdekes fejleményt láthatunk a személyi hitelek meglévő állományánál. Az állomány még mindig szépen növekszik - ami nem is csoda, ha csak abból indulunk ki, hogy a hitelösszeg egyre nagyobb, a kihelyezések pedig szintén nőnek -, de a legfeljebb 5 éven túli lejáratú személyi hiteleknél már csökkent az állomány az előző hónaphoz képest 500 millió forinttal.

Az 5 éven túli lejáratú hitelek állományának növekedése persze bőven kompenzálja ezt, így aztán nem sok esély van rá, hogy a kihelyezett állomány a közeljövőben csökkenni fog. Az 5 éven túliak állománya egyébként kb. 12 milliárd forinttal nőtt az előző hónaphoz képest, a teljes kintlévő állomány pedig 446,8 milliárdról nőtt 523,4 milliárdra egy év alatt.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Keresd fel őket kalkulátorunkban!

A kormány nyári nagy dobása, a kamatmentes babaváró hitel iránti kereslet ugyanakkor úgy néz ki, visszaesett: míg a csúcsot jelentó augusztusban 114 milliárdot vettek fel belőle, azóta folyamatosan csökken: a szeptemberi 99 milliárd után októberben 74, novemberben már csak 58 milliárdot.

Úgy néz ki, hogy aki akarta, már felvette - és nem szorította ki a személyi hitelt. Könnyen lehet, hogy a népszerűsége pár hónapon belül már beesik a személy hitel alá. Azt azért ki kell emelni, hogy a babaváró hitel iránti keresletbe is bejátszhat egy jóadag szezonalitás. A babaváró állománya jelenleg egyébként 406 milliárdot tesz ki.

A hitelkártya-követeléseknél éves szinte csökkenést láthatunk. Az egy évvel ezelőtti 154 milliárdhoz viszonyítva jelenleg 146,7 milliárd forint a kintlévő állomány, így aztán továbbra sem beszélhetünk a hitelkártyák népszerűségének növekedéséről.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk