2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Meglepetés a bankokban: végleg vége a babavárónak?


A személyi hitelek átlagos kamata a legfrissebb adatok szerint némileg csökkent, a kihelyezett összeg pedig nőtt az elmúlt egy évhez viszonyítva. Az állomány rendkívüli mértékben nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, ez azonban nem is meglepő, ha tudjuk, hogy az átlagos hitelösszeg és a futamidő is nőtt az elmúlt évben. Nem minden hiteltípus tarol ugyanakkor, a hitelkártyáknál például csökkenést láthatunk, és a babaváró is elveszteni látszik a népszerűségét.

Hasonlítsd össze a bankok személyi hiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tegnapi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az MNB legfrissebb statisztikái szerint 2019. novemberében csökkent a személyi hitelek átlagos kamata, akkor 12,83 százalékos átlagos szinten jutottak hozzá a magyarok a személyi hitelhez. Ez kevesebb, mint az elmúlt egy évben bármikor, de még mindig nem lépett ki a 12,8-13,4 közötti sávból, amelyben az egész évben ingadozott. Tegnap azt is bemutattuk, hogy a piacon ennél sokkal olcsóbb hitelek is vannak.

A kereslet a téli hónapokhoz közeledve szokásszerűen visszaesett, de csak ez előző hónapokhoz képest, éves szinte ugyanis minimális növekedést láthatunk: novemberben 43,22 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel az ügyfelek, az egy évvel azelőtti 39,14 milliárdhoz képest ez kis mértékű növekedést jelent. Decemberben viszont szinte biztos, hogy visszaesett a kereslet, mert ez az elmúlt években is nagyrészt így volt.

Mindezzel együtt érdekes fejleményt láthatunk a személyi hitelek meglévő állományánál. Az állomány még mindig szépen növekszik - ami nem is csoda, ha csak abból indulunk ki, hogy a hitelösszeg egyre nagyobb, a kihelyezések pedig szintén nőnek -, de a legfeljebb 5 éven túli lejáratú személyi hiteleknél már csökkent az állomány az előző hónaphoz képest 500 millió forinttal.

Az 5 éven túli lejáratú hitelek állományának növekedése persze bőven kompenzálja ezt, így aztán nem sok esély van rá, hogy a kihelyezett állomány a közeljövőben csökkenni fog. Az 5 éven túliak állománya egyébként kb. 12 milliárd forinttal nőtt az előző hónaphoz képest, a teljes kintlévő állomány pedig 446,8 milliárdról nőtt 523,4 milliárdra egy év alatt.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Keresd fel őket kalkulátorunkban!

A kormány nyári nagy dobása, a kamatmentes babaváró hitel iránti kereslet ugyanakkor úgy néz ki, visszaesett: míg a csúcsot jelentó augusztusban 114 milliárdot vettek fel belőle, azóta folyamatosan csökken: a szeptemberi 99 milliárd után októberben 74, novemberben már csak 58 milliárdot.

Úgy néz ki, hogy aki akarta, már felvette - és nem szorította ki a személyi hitelt. Könnyen lehet, hogy a népszerűsége pár hónapon belül már beesik a személy hitel alá. Azt azért ki kell emelni, hogy a babaváró hitel iránti keresletbe is bejátszhat egy jóadag szezonalitás. A babaváró állománya jelenleg egyébként 406 milliárdot tesz ki.

A hitelkártya-követeléseknél éves szinte csökkenést láthatunk. Az egy évvel ezelőtti 154 milliárdhoz viszonyítva jelenleg 146,7 milliárd forint a kintlévő állomány, így aztán továbbra sem beszélhetünk a hitelkártyák népszerűségének növekedéséről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk