8 °C Budapest

Még soha nem volt ilyen alacsonyan a Diákhitel kamata

Pénzcentrum
2014. június 23. 13:30

A Diákhitel1 kamata 5,75 százalék lesz a 2014. július 1-jei és december 31-ei időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába az említett periódusban 7 százalék lesz, melyből az állami kamattámogatás folytán a diákokra eső rész továbbra is fix 2 százalék - derült ki a Diákhitel Központ mai sajtótájékoztatóján.

Mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel kamatlába csökken a 2014. július 1-től december 31-ig tartó periódusban. Az aktuális kamatlábat a Diákhitel1 esetében évi 5,75 százalékban, a Diákhitel2 esetében pedig 7 százalékban határozta meg a társaság. Fontos, hogy ebből a Diákhitel2-t igénybe vevő diákok számára felszámított kamatláb fix 2,00 százalék, az ezen felüli kamatrészt állami kamattámogatás formájában a Magyar Állam állja a hitelfelvevő helyett. Jelenleg egyik Diákhitel sem igényelhető. Augusztus 15-től indul újra a hitelfelvétel, legjobb ha ETR és NEPTUN (az online tanulmányi ügyintéző) rendszereken indítják el a hallgatók a hitelfelvételt.

A Diákhitel 2001-es bevezetése óta sokat változtak a kamatok. Az akkori egyetlen konstrukció (a Diákhitel2-t a 2012/2013-as tanévtől igényelhetik a diákok) kamata 9,50 százalék volt, ami 2004-re 11 százalék fölé emelkedett. 2006-ra csúszott vissza a korábbi 9,50 százalékos szintre, majd a 2009-es átmeneti 11 százalékra való újabb emelkedés óta folyamatos csökkenés figyelhető meg.

"A két termék egyre népszerűbb: eddig már 350 ezren vettek fel Diákhitelt1-et vagy 2-t. 2012-es bevezetése óta nőtt a Diákhitel2 népszerűsége, míg induláskor a diákok 13,4 százaléka, addig mostanra a hallgatók 19,9 százaléka folyamodott a képzés térítésére fordítható hitelhez" - mondta el Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese. A népszerűséghez az is hozzájárulhat, hogy most már a hallgatói tanulmányi rendszereken keresztül elindítható az igénylés, így sokkal könnyebben hitelhez juthatnak a fiatalok.

A Diákhitel felvehető összegei változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel (amit képzési formától függetlenül bárki igényelhet) konstrukció esetében havi maximum 50 ezer forint igényelhető, ez akár 250 ezer forintot is jelenthet egy félévben. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 (azaz kizárólag önköltséges képzésben résztvevő hallgatóknál) felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett költség összege lehet. Mindkét Diákhitelnél ugyanúgy működik a törlesztés: a hallgatói jogviszony megszűnése után, illetve legkésőbb 35. életév betöltését követő negyedik hónaptól kell fizetni a tartozást. Lovas Attila azt is elmondta, hogy 3 százalék alatti azon ügyfelek száma, akik nem törlesztik (időben) az adósságukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem