13 °C Budapest

Makacs szigor az OTP-nél: ingyen lenne, mégsem kérhetik a lakáshitelesek

2018. június 15. 05:45

Hiteligényléskor többnyire megkérdezik az ügyfelet, hogy hanyadikán legyen a kölcsöntartozás törlesztésének a napja. A kérdés nem véletlenül hangzik el, hiszen ha az ügyfél mondjuk hónap legelején kapja a fizetését, akkor nem túl célszerű a hónap végére időzíteni a törlesztést. Arra azonban semmi garancia nincsen, hogy e téren nem lesz változás az életünkben. Egy akár több évtizedes jelzáloghitel futamideje alatt könnyen lehet, hogy jó néhányszor munkahelyet váltunk mire visszafizetjük a tartozásunkat. Ilyenkor felmerülhet, hogy érdemes lenne megváltoztatni a törlesztés napját, kérdés azonban, hogy ennek mi a menete, illetve egyáltalán lehetséges-e? Erről kérdeztük a bankokat.

Hiteligényléskor többnyire megkérdezik az ügyfelet, hogy a hónap hanyadik napján szeretné törleszteni a kölcsöntartozását. Ez teljesen logikus, hiszen az emberek nem ugyanazon a napon kapják a fizetésüket, és az is magától értetődik, hogy a fizetésnapot követő pár napban még sokkal könnyebben tud törleszteni az illető, mint három héttel később.

Igen ám, de egy több éves - akár évtizedes - futamidejű hitel mellett komoly esélye van annak, hogy az adós akár több alkalommal is munkahelyet vált, és semmi sem garantálja azt, hogy a következő munkahelyén is ugyanazon a napon, vagy egyáltalán a hónap azonos szakaszában fog fizetést kapni. Ilyenkor jogosan merülhet fel az igény, hogy módosítsák a már meglévő hitel(ek) törlesztési napját. Kérdés azonban, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, és ha igen, akkor mi ennek a menete?

Jelzáloghitel

A kérdés leggyakrabban jelzáloghitelnél merülhet fel, hiszen ennek sok éves, akár több évtizedes is lehet a futamideje. Ehhez képest némileg meglepő lehet, hogy nem mindegyik banknál van lehetőség a törlesztési nap megváltoztatására. Ilyenek például az OTP Bank és a Budapest Bank is. Előbbinél a hitelkártyák visszafizetésének fordulónapjait sem lehet módosítani, utóbbinál pedig sem a hitelkártyák, sem a személyi kölcsönök esetében nincs mód a változtatásra.

A többi, általunk megkérdezett bank ennél már jóval rugalmasabb, tehát még ha akár megszorításokkal is, de lehetőségük van az ügyfeleknek az utólagos változtatásra. A K&H Banknál például legalább 3 nappal a törlesztést megelőzően kell bejelenteni az igényünket, más kikötés azonban nincsen, a szerződések módosítására sincsen szükség. Fontos, hogy több adóstárs esetén a törlesztőszámla tulajdonosa egyedül is kezdeményezheti a változtatást, tehát nem szükséges a többi adóstárs részvétele a folyamatban. Fordítva ez már nem igaz: az adóstársak csak akkor kérvényezhetik a változtatást, ha azt a számlatulajdonossal együtt teszik. A módosítás díja 15 ezer forint.

Kevésbé egyszerű a helyzet a CIB Banknál, ahol már - egy előzetes elbírálás illetve jóváhagyást követően - szükség van a szerződés módosítására majd annak közokiratba foglalására. A szerződésmódosítás díja 30 ezer forint, míg a közjegyzői díj további 20-30 ezer forint közötti összeg, melyeket az ügyfélnek kell állnia. Fontos továbbá, hogy a szerződésmódosításból eredően a hitel minden szereplőjének jelen kell lennie (ez alól a módosítás kérvényezése kivétel, azt bármelyik szereplő kezdeményezheti). Szintén fontos lehet, hogy a módosítást csak akkor hagyja jóvá a bank, amennyiben nincsen végrehajtás az ingatlanon, illetve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében nincs mód a módosításra, ezek esetében ugyanis mindig a hónap 5. napja a törlesztés ideje.

Az UniCredit Banknál a pénzintézet piaci kamatozású jelzáloghitelei esetében szerződéskötéskor az ügyfelek a hónap 1-15. napja között választhatnak törlesztési napot, aminek módosítására a későbbiekben van lehetőség.

Ha ügyfelünk a törlesztési napot szeretné módosítani, mert élethelyzete megváltozott, például munkahelyváltás miatt máskor kapja a fizetését, ezt egyedi igény benyújtásával kérheti. A pozitív elbírálást követően a szerződő felek valamennyien közös megegyezéssel módosítják a hitel törlesztési napját úgy, hogy a szerződésben az ehhez kapcsolódó vagy ettől függő pontokat (például a kamatperiódus fordulónapja, lejárat stb.) is ehhez igazítják. A piaci kamatozású jelzáloghitelek esetében tehát szerződésmódosításra van szükség, valamint a közjegyzői okirat módosítására is. Az előbbi díja 30 ezer forint, az utóbbit a közjegyző díjszabása határozza meg"

- tudtuk meg a bank válaszából.

Fogyasztási hitelek

A személyi kölcsönök és a hitelkártyák esetében sem tudunk mindegyik banknál utólag módosítani a törlesztés napján (hitelkártyák esetében a fordulónapon). Hitelkártyák esetében például nincs lehetőség a változtatásra a K&H Banknál és a már említett Budapest Banknál, OTP-nél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utóbbinál azonban van mód a személyi kölcsönök törlesztési napjának változtatására.

A havi törlesztésű személyi kölcsön esetén a szerződéskötést követő fix napra kerül meghatározásra - rendszer által automatikusan generált - az első havi törlesztőrészlet esedékességének időpontja. A szerződéskötésétől az első törlesztőrészlet esedékességéig 31 napnak kell eltelnie. Amennyiben a szerződéskötés dátumához viszonyított 31. nap bármely hónap 29-31-ére esik, akkor az első esedékesség az azt követő hónap elseje lesz, mivel a törlesztési napnak a hónap 1-28. napja közé kell esnie. Ha az ügyfelünknek az így meghatározott törlesztési nap valamilyen okból (pl. mert a jövedelmét korábbi vagy későbbi időpontban kapja) nem megfelelő, az első esedékességet követően kezdeményezheti az esedékességi nap módosítását. A módosítás legkorábban a 2. esedékességtől léphet hatályba. Természetesen az ügyfelünk által megválasztott törlesztési napnak is 1-28 közé kell esni. Az esedékességi nap módosítását az OTP fiókokban lehet kezdeményezni. A törlesztőrészlet esedékességi napjának módosítása esetén az OTP nem számít fel díjat."

- tudtuk meg a banktól.

Az UniCreditnél a jelzáloghitelekhez hasonlóan a személyi kölcsönök esetében is van lehetőség a módosításra, illetve a bank ügyfelei megtehetik ezt a hitelkártyák esetében is. Utóbbinál a kártyabirtokos kezdeményezheti a változtatást, amelynek feltétele, hogy az ügyfélnek semmilyen fizetési késedelme ne legyen.

A CIB Bank esetében is változtathatunk az eredeti határidőkön:

Szintén van lehetőség bankunknál a személyi kölcsönök és hitelkártyák törlesztési értéknapjának/fordulónapjának módosítására. Az ehhez szükséges szerződésmódosítás díja személyi kölcsön esetében 20 000 forint, hitelkártya esetében 1 085 forint. Utóbbi esetében a fordulónap módosítására 1 éven belül maximum 1 alkalommal van lehetőség, és a kérelem benyújtása után a következő fordulónapot meg kell várni, a fordulónap csak utána módosul. Fordulónap csak a hónap 5, 10, 15, 20, 25 vagy 30. napja lehet."

- tudtuk meg.

Jól látható tehát, hogy akár jelentős eltérések is lehetnek az egyes bankok között a változtatási lehetőségek tekintetében. Bár aligha lesz olyan ügyfél, aki ezen szempont szerint választ - hiszen a hitelező bank kiválasztásakor sokkal fontosabb, hogy olcsó legyen a hitel -, attól még érdekes lehet látni, hogy némely bank még egy ilyen egyszerűnek tűnő ügyféligényt sem képes kielégíteni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem