11 °C Budapest

Külföldről mentik a magyar devizahiteleseket

Pénzcentrum
2013. április 11. 12:02

Elemzők példátlannak nevezik azt a monetáris élénkítési tervet, amit a japán jegybank jelentett be. Hatalmas pénznyomtatásba kezdenek a szigetországban, ami a gazdasági szereplőket kockázatvállalásra ösztönözheti, hiszen nő az inflációs nyomás. Ez a folyamat végső soron hatással van az árfolyamokra is, és ezen a ponton érkeztünk el Magyarországra és a jenhitelesekhez, akiknek talán ez a legjobb hír, amit hallhattak.

Nem biztos, hogy bejön a japánok terve, hiszen az inflációs cél elérése kétséges, de a jen további gyengülése nagyon is valószínű, hangsúlyozzák elemzők. A japán jenhitelesek azt tapasztalhatják, hogy akár drasztikusan is csökken a törlesztőrészletük. Még az árfolyamrögzítők is örülhetnek, hiszen miután eltűnik a gyűjtőszámlatartozásuk ők is az alacsonyabb árfolyamon törleszthetnek.

Miért akarnak inflációt a japánok?

A gazdaság fontos hajtómotorja lehet egy pozitív, de alacsony és legfőképp kiszámítható infláció. A pénz folyamatos értékcsökkenése arra készteti a vállalkozókat, hogy befektessék vagyonukat, ami így munkahelyeket teremthet és általánosságban növelheti egy ország termelését. Japánban ezzel szemben közel 0 vagy az alatt inflációról, vagyis deflációról beszélhetünk, ami nemhogy a befektetésre nem készteti a megtakarítással rendelkezőket, de a készpénztartásra ösztönzi őket.

Gondoljunk bele, hogy mit tennénk akkor, ha már csak azzal növekedne a pénzünk értéke minden hónapban, hogy a párnacihában tartjuk? Ha a jövőben többet tudnánk venni ugyanabból a fizetésünkből? A legtöbben elhalasztanánk vásárlásainkat, akár még a kis kockázatot jelentő befektetéseket is kerülnénk, ami viselkedés végül a gazdaság akár teljes leállását is eredményezhetné. A felkelő nap országában is valami hasonló történt s, csak nem ilyen drasztikus módon, de az emberek kevésbé hajlamosak befektetni, költeni.

Fix árfolyam alatt a jenhitelesek
Az új "árfolyamgát" program  a frank esetében 180 HUF/CHF, eurónál a 250 HUF/EUR, japán jennél a 2,5 HUF/JPY fixálja az árfolyamokat

Jelenleg a jen árfolyama 2,27 forint, de a már árfolyamrögzített hitelesek továbbra is  a rögzített árfolyamon teljesíti a havi törlesztést, de a többletfizetés a gyűjtőszámlahitel törlesztésére kerül elszámolásra. Később így akár  gyűjtőszámlahitel is teljesen megszűnhet. Ilyenkor már az aktuális árfolyamon fizet az adós.

Ezért volt szükség a japán jegybank lépésére, ami a pénznyomtatáson keresztül felpörgetheti az inflációt (hiszen, amiből több van az kevésbé értékes) és csökkenti a jen értékét a nemzetközi devizákkal szemben. Nem tudni, hogy hol áll meg ez a folyamat, de ha tovább folytatódik és tartós lesz a jen esése, akkor a jenhitelesek lehetnek az egyik legnagyobb nyertesei az eseményeknek.

Nézzük meg, hogy mennyire jártak jól a jenhitelesek

Alig egy hónapja rendeztünk egy virtuális versenyt a különböző hitelek között. Mivel a jenhiteleket csak igen kevés ideig lehetett választani, megnéztük, hogy 2007 szeptemberében 20 évre felvett 8 millió forintos kölcsönök közül melyikkel járnánk a legjobban. Akkor az euróhitel nyert, nagy fölénnyel a jen, forint és a frankhitelek után. A jelenlegi 2,27-es árfolyamszintek mellett is érdemes azonban rápillantani az eseményekre. A jen hitel törlesztőrészlete a többi alá csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha semmi más nem változna a jövőben örülhetnének a jenhitelesek, de ha a japán jegybank terve eléri a kívánt hatását és a japán infláció felpörög, akkor az elvárt hozamok is követik ezt a mozgást, ami a kamatok emelkedésével jár. Weinhardt Attila,a Portfilio.hu elemzője szerint ennek az esélye a következő néhány évben igen csekély, "nehéz lesz a jelenlegi 0 százalék körüli kamatokat kimozdítani a helyükről".  

Az itthon folyósított jenhitelek kamata 5 százalékos szint alatt áll, akár nőnek a kamatok, akár nem érdemes lehet a következő években elgondolkozniuk a jenhiteleseknek, hogy forintra váltják tartozásukat és így megszabadulnak az árfolyammozgásból eredő kockázattól. A forint esetében épp ellentétes folyamatról beszélhetünk, a kamatok nagyban csökkentek az elmúlt időszakban, így a megfelelő árfolyam elérése utáni váltás nagy költségnövekedéssel sem járna.

Legjobb hitel a jenhitel?

Ha a példahiteleinket nézzük és egy olyan erős feltételezést teszünk, hogy 2027-ig, tehát a futamidő végéig már semmi nem változik, akkor meglepő eredményt kapunk. A versenyünk jelenlegi legjobban teljesítő hitele a jenhitel, az összes törlesztőrészlet összeadása után azt láthatjuk ugyanis, hogy az összes hitel közül jenhitel esetén kell a legkevesebbet végül visszafizetni a banknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem