10 °C Budapest

Akik a devizahiteleseknél is rosszabbul jártak

Pénzcentrum
2012. május 26. 21:00

Ma már közhely, de tény, hogy a végtörlesztés nem a rászorulókon segített. A végtörleszteni nem tudó több mint 75%-nyi devizahiteles törlesztőrészlete viszont emelkedett a végtörlesztés bejelentését követő forintgyengülés miatt. Korábbi cikkeinkhez hasonlóan ezúttal is megvizsgáljuk, vajon forintban, frankban, euróban vagy jenben volt-e érdemes eladósodni, és az elmúlt hónapok fejleményei hatására miként alakult az egyes lakáshitel konstrukciók átlagos törlesztőrészlete. Cikkünk ezzel választ ad arra is, nagyjából mekkora havi teher mellett várja ma a devizahitelesek nagy része az új árfolyamrögzítés által lehetővé tett alacsonyabb törlesztőrészletet.

A befolyásoló tényezők

A május közepi intenzív forintgyengülés fényében talán meglepő, de az árfolyam szempontjából május hónap még mindig viszonylag kedvezően alakult a devizahitelesek számára, a forint árfolyama ugyanis erősebb volt, mint az év korábbi hónapjaiban. Ezzel együtt is az év első öt hónapja jóval magasabb törlesztőterhet hozott a háztartások számára a tavalyi év átlagánál, hiszen a frank átlagárfolyama 18, az euróé 16, a jené pedig 0,3 forinttal volt magasabb idén, mint a tavaly az év egészében.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


Egy lakáshitel törlesztőrészletét persze nem csak az árfolyam, hanem a hiteldíjak (kamat+rendszeres költségek) is befolyásolják. Ezek jóval ritkábban változnak az árfolyamnál, igaz, a devizahitelek esetében jellemzően az árfolyamhoz hasonlóan felfelé. A közvélekedéssel ellentétben azonban az utóbbi két évben nem kerítettek sort tömeges kamatemelésre a bankok. Ellenpélda természetesen akad, az átlagkamatokban azonban nem történt jelentős változás. A meglévő frankhitelek kamata március végén 6,2, az euróhiteleké 7,7, a jenhiteleké (becsléseink szerint) 3,4, a piaci forinthiteleké 11,0 százalék környékén alakult. A kamatemelkedés csak a frissen kínált forinthitelekre volt jellemző a végtörlesztés időszakában. Az egyéb költségeket (vonatkozó adatok hiányában) 2%-ra becsüljük, ez azonban nem befolyásolja az egyes devizák közötti összehasonlítást.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek

 

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


A devizahitelek csaknem 100%-át 2004 eleje és 2010 augusztusa között folyósították a magyar bankok, azóta ugyanis csak nagyon szigorú feltételek (pl. a minimálbér 15-szörösére rúgó devizajövedelem) mellett lehet ilyet felvenni. Az MNB statisztikái szerint 1810 milliárd forintnyi frank- és jenalapú lakáshitelről, illetve 255 milliárdnyi euróalapú lakáshitelről beszélhetünk (ezen felül vannak még a szabad felhasználású jelzálog-, illetve fedezetlen devizahitelek). A frank- és jenhitelek döntő részét a válság 2008. őszi kirobbanása előtt, az euróhitelek jelentős hányadát pedig 2009-2010-ben folyósították. A frankhitelek 93%-át 175 forintos frankárfolyam alatt vették fel az ügyfelek, szemben a mostani 240 feletti árfolyammal.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek

 

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


Egy példa

A felvétel óta lezajlott kamat-, de különösen árfolyamemelkedés hatására egy 2007 szeptemberében felvett húszéves frankalapú lakáshitel törlesztőrészlete ma átlagosan közel 82%-kal magasabb a kezdetinél. Ha ezt a hitelt euróban vette volna fel az adós, akkor 26%-os, a jenhiteleknél 90%-os, a forinthiteleknél viszont csak 4%-os lett volna az emelkedés. A változások eredményeként ma az euróhitel törlesztőrészlete a legalacsonyabb, a frankhitelé a legmagasabb.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


Az átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján azonban más képet kapunk: még mindig a jenhitelesek jártak a legjobban, őket az euróhitelesek, majd a frankhitelesek követik, és a forinthitelesek törlesztették a legnagyobb összeget ugyanolyan paraméterrel rendelkező hitelek esetében. Az eddig eltelt idő természetesen nem igazolja az egyes devizahitelesek döntésének helyességét vagy helytelenségét, a teljes futamidő fogja csak eldönteni, kik járnak a legjobban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


Mikor volt érdemes felvenni?

Az iménti példa konkrét időpontban (2007 szeptemberében, vagyis a jenhitelezés kezdetén) felvett hitelekre vonatkozott. Nagyon nem mindegy azonban az sem, mely időpontban került felvételre a deviza- illetve forinthitel, és például voltak-e olyan időszakok, amikor a forinthitel kedvezőbb döntés lett volna. Az alábbiakban gondolkodásunk logikáját megváltoztatva nem a törlesztőrészletek egyetlen példán végigkövethető alakulását nézzük meg, hanem azt, mekkora az egyes időpontokban felvett hitelek átlagos törlesztőrészlete 1. a futamidő kezdetén, 2. jelenleg, illetve 3. a futamidő eddig eltelt részében átlagosan. Az alábbi ábrán is látható, hogy amíg elérhető volt a jenhitel, ennek a kezdeti törlesztőrészlete volt a legalacsonyabb, mégpedig az alacsony kamatszint miatt.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


A jelenlegi átlagos törlesztőrészlet azonban nagyon eltér a kezdetitől: a 2008 végén folyósított jenhitelek esetében a legalacsonyabb (közel 70 ezer forint), a 2008 nyarán folyósított frankhiteleknél pedig a legmagasabb (csaknem 115 ezer forint) a húsz évre felvett 8 millió forintos hitelek törlesztőrészlete. Ami viszont a relatív törlesztőrészlet-emelkedést illeti, a 2008 nyarán felvett jenhitelek törlesztőrészlete emelkedett a leginkább (akár 120%-kal), a 2005-ben felvett forinthitelek törlesztőrészlete viszont több mint 10%-kal is alacsonyabb lehet most az eredetinél.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek

 

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek


Hogy melyik devizában volt érdemes eladósodni, azt nem a kezdeti és nem is a jelenlegi, hanem a kifizetett teljes törlesztőrészlet összege dönti el. Mivel a futamidő egészére erről még nincs adatunk, érdemes az eddigi törlesztőrészletek összegéből, illetve átlagából kiindulni. Ez alapján a forinthitelek, illetve a 2008 nyarán felvett devizahitelek teljesítettek a legrosszabbul, a 2006 nyarán felvett devizahitelek, valamint a válság kitörése után folyósított jenhitelek azonban kiemelkedően jól teljesítettek. Nagy átlagban kijelenthető, hogy az eddigi törlesztőrészlet alapján az euró- és jenhitelesek jártak a legjobban, a frankhitelesek már kevésbé, hozzájuk képest pedig még mindig jóval többet törlesztettek a piaci forinthitelt felvevők. A kezdeti törlesztőrészlethez képest persze sokakat értek kellemetlen meglepetések még akkor is, ha átlagos eddigi törlesztőrészletük nem a legmagasabb másokéhoz viszonyítva. Leginkább a 2008 nyarán felvett devizahitelekre igaz ez, hisz akkor volt a legerősebb a forint.

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek

 

Devizahitelesek: sokan a hajukat tépik, mások a markukba nevetnek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm