0 °C Budapest

Ahol 500 ezer forint a minimálbér - heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum
2012. március 4. 17:37

Siralmas képet fest hazánkról az EUROSTAT legfrissebb felmérése, mely szerint a Magyarországon hatályos minimálbér összege eltörpül a legtöbb uniós országban kapható havi minimumhoz képest. Amellett, hogy sokakat még a 93 ezer forintos minimum sem boldogít, a minimálbér 19 százalékos emelése jelentős terhet jelent a magyar vállalkozásoknak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdaság idei kilátásai a tavalyinál is gyengébbek. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, 2012. 9. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére.

Ahol 500 ezer forint a minimálbér...
Nemrég tette közzé legfrissebb, minimálbérekről készült felmérését az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala (EUROSTAT). A közölt adatok szerint meglepő különbségek mutatkoznak az egyes államokban hatályos havi minimálbérek összege között. A magyarországi minimum bérekhez képest ugyanis nagyságrendekkel többet lehet keresni Európa számos országában.

A helyi utazási bérletet is fizetniük kell a munkáltatóknak

Kötelező lenne megtéríteniük a munkáltatóknak július 1-től a közigazgatási határon belül (helyben) lakók munkába járási költségeit is - derül ki a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatból. Az előterjesztést sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés anélkül, hogy egy szót szólt volna a kormány a tervekről a munkáltatói érdekképviseleteknek.

Még változhat az árfolyamrögzítés: nem Rogáné a végső szó
Az elmúlt hetekben több módosítást is benyújtottak a árfolyamrögzítés törvénytervezetéhez. Ezek közül többet a gazdasági bizottság maga is támogatandónak tartott, vitára bocsátás után ezek nagy része elfogadásra is kerülhet. Ilyen lehet a felső értékhatár kitolása vagy a jenhitelesek rögzített árfolyamának módosítása. A közszolgákat is érinti egy-egy javaslat.

Tisztázni próbál a kormány: több időt ígérnek a bedőlt hiteleseknek

Még nem lehet tudni, hogy milyen igazolásokat kell benyújtania a késedelmes devizaadósoknak az adósságuk egy részének elengedéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium mai sajtóközleményében igyekszik megnyugtatni az érintetteket, hogy időben választ kapnak a kérdésekre, sőt utalást tesz az igénylés határidejének meghosszabbítására.

Így próbálja kiszórni a bedőlt hitelesek lakásait az OTP
Megkezdte működését az OTP Csoport új, piaci alapon működő ingatlanközvetítő társasága; a társaság nevével fémjelzett "Ingatlanpont". Bár a társaság nem titkolt célja, hogy Magyarország egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé váljon, ennek ellenére a legnagyobb hazai szereplők nem tartanak a piacvesztéstől.

Már a piacon is átvágnak: ezt kapjuk magyar élelmiszer helyett
Az elmúlt 2-3 évben látványosan megnőtt a magyar termékek népszerűsége a hazai vásárlók körében. Ennek egyik bizonyítékaként kerültek forgalomba a magyar eredetet, a jó minőségű hazai termékeket jelző, különféle magyarmárka-védjegyek, tanúsítványok. A gyártóknak és a kereskedőknek viszont kifejezetten üzleti érdekükké vált a belföldi termékek hangsúlyos jelölése, ami kiterjedt olyan árucikkekre is, melyek származásukban, vagy a felhasznált alapanyagok eredetét tekintve nem nevezhetők annak.

Az E betűk titkai: az élelmiszergyárak és az igazság

Sokszor az alkotóelemek kémiai elnevezését tüntetik fel az élelmiszergyártók termékeik csomagolásán, ezért az átlagfogyasztók nem tudják eldönteni, hogy egy-egy termék tartalmaz-e károsnak minősülő anyagokat vagy sem.

10 milliót kaphatna minden magyar: elköltöttük az Apple-t
Kis túlzással akár egész Pest megyét is meg lehetne venni a világ legértékesebb vállalatának részvényeinek értékéből. Az Apple piaci kapitalizációja elérte az 500 milliárd dollárt (száznyolcezer milliárd forint). Ez több mint ötszöröse a teljes magyar államadósságnak, akár 3100 stadiont is építhetnénk belőle, vagy ha úgy tartaná kedvünk akár öt metróvonalat építhetnénk keresztbe Magyarország területén.

Itt a Tesco nagy bejelentése: mindenki erre várt
Márciustól indul a Tesco mobilszolgáltatása - jelentették be a társaság mai sajtótájékoztatóján. Az áruházlánc Magyarország negyedik független mobilszolgáltatójaként definiálta magát, a Tesco Mobile, a Tesco és a Vodafone közös - 50-50 százalékban tulajdonolt - vállalkozása független mobilszolgáltatóként fog működni a magyar piacon. A vállalat Tesco Mobile néven fogja kínálni szolgáltatásait a magyarországi Tesco áruházakban, a Vodafone technológiájának és hálózatának támogatásával.

Zsákban lopják haza a gázt, amivel fűtenek

Döbbenetes fotók járták be a világsajtót az elmúlt napokban. A képeken az látszik, hogy Kínában hatalmas zsákokban, kerékpárral szállítják a földgázt, amivel házakat, lakásokat fűtenek. A "zsákban hoznak meleget" gyakorlati megvalósítása elképesztő - és egyben elképesztően veszélyes is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58