12 °C Budapest

Megszavazták! Jön az árfolyamrögzítés, és amit tudnod kell

Pénzcentrum
2012. március 19. 18:55

Elfogadta az Országgyűlés az árfolyamrögzítésről szóló törvényt. A kormány szerint az érintett devizahitelesek 90 százaléka élhet majd a lehetőséggel áprilistól kezdve. Első két hónapban csak a közszolgák kérvényezhetik, a többieknek folyamatosan nyílik majd meg a lehetőség. A Pénzcentrum.hu összefoglalója, ki és milyen feltétel mellett élhet az árfolyamrögzítéssel?Az árfolyamrögzítést minden olyan lakóingatlannal fedezett deviza alapú hiteles és lízingszerződéssel rendelkező igényelheti, akinek az eredeti hitelösszege nem haladja meg a 20 millió forintot, nincs 90 napnál nagyobb késedelemben és nem áll semmilyen más banki fizetéskönnyítő program hatálya alatt. Nem vonatkozik tehát a törvény és az árfolyamrögzítés mindazokra, akiknek devizában történt a hitel folyósítása (devizahitelük van).

Áprilisban kezdődik, de nem éri meg rohanni a közszférában dolgozóknak sem!

A törvényjavaslat hatályba lépését követő első két hónapban a pénzügyi intézmények kizárólag a közszférában dolgozók kérelmét kötelesek befogadni, majd ezt követően júniustól a lakáscélú hitelesekét, szeptembertől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkező hiteladósokét. A javaslat ugyanakkor nem zárja ki, hogy a pénzügyi intézmények már korábbi időpontban is befogadjanak kérelmeket.

Az első két hónapban nem minden közszolgának éri meg a bankfiókba rohanni, ugyanis a törvény azt is tartalmazza, hogy azon közszolgák, akik végtörlesztésre is jogosultak voltak és szándékukat a hitelintézetnek és a munkáltatónak is jelezték, azok akár több százezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Ők ugyanis megkapják a két időszak közötti időszak alatt ténylegesen megfizetett törlesztőrészlet és a rögzített árfolyam alapján fizetendő törlesztőrészlete közötti különbség. Ezt a támogatást a fennálló devizakölcsön előtörlesztésére kell a pénzügyi intézmény részére átutalni. A közszférában dolgozók a támogatás mellett még kamattámogatást is kaphatnak, mellyel tovább csökkenhet a havi teher.

A jenhiteleseknek meg...

Volt róla szó, de mégsem csökkent a jenhitelesek rögzített árfolyama, így végül 2,5 forinton kell majd törleszteniük a tartozásukat a következő közel 5 évben. Ez egy korábbi elemzésünk szerint is óriási torzulást okoz a devizanemek között, amennyiben a támogatások nagyságát nézzük. A pénzügyi intézmény a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt svájci frank esetén a 180 CHF/HUF, euró esetén a 250 EUR/HUF, japán jen esetén a 2,5 JPY/HUF árfolyamot alkalmaz.

A rögzített árfolyam feletti részt nem kell visszafizetni

A legkarakterisztikusabb változás a tavaly már életbelépett árfolyamrögzítéshez képest, hogy a rögzített árfolyamok feletti rész nem teljes egészében kerül a gyűjtőszámlára. Ezzel több százezer, akár millió forintot is átvállal a bank és az állam a devizaadóstól. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával pontosan kiszámolhatod, hogy mekkora részt nem kell visszafizetni és a törlesztőrészletek alakulását is megnézheted.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

>> Árfolyamrögzítés kalkulátor <<


Mivel a rögzített árfolyam feletti kamattörlesztőt vállalja át a bank és az állam, ezért a kombi hitelesek járhatnak a legjobban a rendszer időtartalma alatt, hiszen töketörlesztő nélkül nem halmozódik a gyűjtőszámlán semmi, amit vissza kellene fizetni.

270 felett

A svájci frank esetén a 270 HUF/CHF/ HUF, euró esetén a 340 EUR/HUF, japán jen esetén a 3,3 JPY/HUF felett már teljes egészében az állam fizeti az esetleges törlesztőrészletet.

A reinkarnációs hitelek is jöhetnek

Az új árfolyamrögzítőknek is megnőhet a futamideje. A gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás törlesztőrészlete ugyanis nem lehet nagyobb, mint a fixálás alatti, csökkentett törlesztőrészlet 15 százaléka. Hacsak az ügyfelek nem kérik ennek az ellenkezőjét a bank automatikusan hosszabbítja meg a hitel futamidejét a szabálynak megfelelően.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem