11 °C Budapest

Hamar visszapattant a magyar lakáspiac: már nyoma sincs a járványnak

2020. augusztus 3. 10:30

Hat év folyamatos emelkedés után tavaly csökkent a lakáspiaci adásvételek száma, és az első negyedévben is hanyatlás történt. Az árak emelkedése az idei első negyedévben - éves szinten - 4,8 százalékra lassult, negyedéves összevetésben minimális emelkedés, gyakorlatilag stagnálás látható. Igaz, az idei első negyedév adatait még nem lehet véglegesnek tekinteni és a koronavírus-járvány lakáspiaci hatásai sem látszanak még. Az ingatlan.com elemzése szerint a kínálati lakásárak 10 százalékkal magasabbak a hivatalos statisztikákban szereplő tényleges eladási áraknál, de szorosan együtt mozognak velük. Augusztus elején Budapesten 713 ezer forintnál tartott a használt lakások átlagára. Az országos rangsorban Debrecen volt a második 452 ezer forinttal, majd Székesfehérvár és Veszprém következik 436-436 ezer forinttal. A legolcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján.

Újabb hivatalos adatok támasztják alá, hogy tavaly irányt váltott a magyarországi lakáspiac, legalábbis a korábbi éveken át tartó, jelentős drágulás lelassult, stagnálásba váltott. Az adásvételek száma pedig hat év után csökkenni kezdett. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a KSH hivatalos statisztikáin és az ingatlan.com kínálati piacot 170 ezer ingatlanhirdetés alapján bemutató adatain alapul.

Hat év után nyugodtabb tempóra kapcsolt a piac

A múlt évben az előzetes hivatalos KSH-adatok szerint 151 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon, ami megfelel a várakozásoknak és 8 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben. Az idei év első három hónapjában pedig az adásvételek száma háromnegyede volt az egy évvel korábbinak az adatok azonos feldolgozottsági szintje mellett.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

Az idei első negyedévre vonatkozó számok csak előzetes adatok, sok tranzakciónak a feldolgozása még nem történt meg, így a végleges adatok később még változhatnak. Láthatók viszont azok a jelek, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy fordulat történt a lakáspiacon. Például abból, hogy hat éven keresztül nőtt az adásvételek száma, viszont 2019-ben és az idei első negyedévben is csökkent.

Az árak alakulásáról szólva hozzátette: “Bár az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,8 százalékos áremelkedés látható a friss, előzetes adatokból, ez jelentős lassulást jelent. Ez az árnövekedés már csak negyede-harmada a korábbi időszakokban megfigyelt éves drágulási ütemnek. Ráadásul a lassulás még a koronavírus megjelenése előtti időszakra esik, ezért a későbbiekben is nyugodtabb lakáspiacra számítunk stagnáló vagy csökkenő árakkal." Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzet nyertesei azok a vevők lehetnek, akik saját célra vásárolnak ingatlant. Számukra ugyanis kiszámíthatóbbá és megfizethetőbbé válhatnak az árak.

A nagyvárosi árak stagnálnak

Az ingatlan.com elemzése szerint a hivatalos lakásárakhoz képest a kínálati árak jellemzően 10 százalékkal magasabbak, de együtt mozognak azokkal. Ebből azt látszik, hogy a kínálati áraknál 5-10 százalékkal alacsonyabban lehetnek az adásvételi árak, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb alkupozícióval rendelkeznek a vásárlók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Augusztus elején a budapesti használt lakások átlagos négyzetméterára 713 ezer forintot tett ki. Az országon belül - a kínálati árak alapján - Debrecen a második legdrágább város, ahol 452 ezer forintnál járnak a négyzetméterárak. Utána Székesfehérvár és Veszprém következik 436-436 ezer forintos átlaggal, előbbinél Budapest és Velencei-tó, utóbbinál pedig a Balaton közelsége ad magyarázatot az árak országos összehasonlításban magas szintjére. Győrben 435 ezer forintért kínálják a használt lakások négyzetméterét. A legolcsóbb megyeszékhelyek közé tartozik Miskolc 264 ezer forintos átlaggal, valamint 242 ezer forinttal Békéscsaba és Salgótarján 154 ezer forinttal.

Az ingatlan.com elemzése szerint egyelőre a koronavírus-járványból adódó gazdasági bizonytalanság miatt egyelőre nehéz megmondani, pontosan hogyan alakulhat az idén a lakáspiaci forgalom és merre tartanak majd az árak.

Egyelőre annyi látható, hogy Budapesthez képest a többi nagyvárosban élénkebb a forgalom, a falusi csok révén pedig helyzetbe kerültek a kistelepülések, ahol egyre több adásvétel bonyolódik

- mondta Balogh László. Szerinte a fővárosban azonban - ahogy az már a múlt év második felében kirajzolódó trendekből látható volt - rövid távon komolyabb drágulást nem bír el a piac.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem