2019. december 10. kedd Judit

Évtiezedes karácsonyi mítosz dőlt meg: a legtöbb magyar messze elkerüli ezt vásárláskor


A személyi hitelek iránti kereslet idén rekordot fog dönteni - ez már majdnem biztos. Ehhez nagyban hozzájárul a karácsonyi időszak, amikor az ajándékvásárlással járó kiadásainkat személyi hitelből fedezzük - gondolhatjuk. De igazunk van? Nagyon nincs: a személyi hitelek iránti kereslet évről évre bezuhan az év utolsó hónapjaiban. De hogy lehetséges ez? Alábbi cikkünkben elmagyarázzuk.

Találd meg személyre szabott hiteleted a Pénzcentrum kalkulátorában!

Fogyasztási láz tombol Magyarországon - 2019. szeptemberében 51,79 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a magyarok, ezzel pedig szinte biztosnak tűnik, hogy ebben az évben rekordot dönt a személyi hitelek iránti kereslet. Okkal gondoljuk azt, hogy a karácsonyi vásárlási lázban sokan nyúlnak személyi hitelért: ilyenkor a kiadások is megugranak, főleg azért, mert sokan ajándékoznak elektronikai cikkeket ilyenkor. A vélelmünk azonban hibás.

Az igazság ugyanis az, hogy a karácsonyi időszak előtt minden évben markánsan visszaesik a személyi hitelek iránti kereslet.

Ha megnézzük az MNB adatsorát, akkor az látszik, hogy a szeptemberi csúcs után októberben és novemberben rendre visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, decemberben pedig egyenesen bezuhan, hogy aztán januárban és februárban megint elkezdjen magára találni. A kora tavaszi és nyári hónapok jelentik a csúcsot a személyi hitelezésben immár évek óta.

A fenti ábrán még nem szerepelnek a 2019-es adatók, de aligha lenne meglepő, ha a tendencia hasonló lenne. Az a mítosz tehát, hogy karácsony előtt az eladósodottság jelentősen megnő az év további részéhez képest, egyszerűen nem igaz.

Akciós személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nem kell ezen csodálkozni egy percet sem. A személyi hitelek esetén a hitelcél a legtöbb esetben a lakhatáshoz vagy autóvásárláshoz kötődik, ráadásul ezt a hiteltípust nem is kapjuk meg olyan alacsony összegben, amennyi összegben jellemzően karácsonyi ajándékokat vásárolunk. Ha erre nem áll rendelkezésünkre saját forrás, akkor a legmegfelelőbb hiteltípus az áruhitel (a folyószámlahitel a magas THM miatt már kedvezőtlenebb). Most is igaz azonban, hogy az ajándékvásárláskor is csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Elárulta a Tesco közép-európai vezére, kivonulnak-e Magyarországról
Matt Simister: 2009 óta 230 milliárd Ft adót fizetettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk