2019. május 23. csütörtök Dezső

Ennyivel dobhatja meg a támogatott új autók árát Orbánék családbarát matricája


Végső soron a vásárlókon csattanhat annak a matricának az ára, amelyet kötelező lesz feltenni az állami támogatásból vásárolt 7 személyes autókra. Egyelőre nem tudni, hogy a kötelező logó mennyibe fog kerülni, de ha valaki letakarja, leszedi a "Családbarát Magyarország" matricát, akkor kamatokkal együtt kell visszafizetni a felvett pénzt. Arról nincs még rendelkezés, hogy ki fogja ellenőrizni, végig az autón marad-e a logó.

A forgalomba helyezés költségeibe építhetik be a nagycsaládosok kedvezményesen vásárolt 7 személyes kocsijainak matricázását a Pénzcentrum iparági információi szerint. Ismert, ma jött ki a Magyar Közlönyben a törvény, amely szerint a maximum 2,5 millió forintos állami támogatásból megvett kocsikra rá kell ragasztani a "Családbarát Magyarország" logót.

Azt a kormányrendelet nem részletezi, hogy mekkora lesz ez a matrica, és hová kell tenni az autón, de azt kikötik, hogy ennek költsége a kereskedőt terheli. De forrásunk szinte kizártnak tartja, hogy a cégek "csak úgy benyelnék" ezt a pénzt,

így végső soron a vásárlókon csattanhat a matrica ára.

Tehát részleteket még nem tudni a logóról (sőt, még azt sem, hogy hogyan fog kinézni), de annyi biztos, hogy pluszköltséggel jár. Egy ilyen kocsimatricázást pedig mérettől függően 20 és 200 ezer forint között csinálnak meg a piacon. Az nem opció, hogy nem kéred a matricát az autóra, kötelezően fel kell tenni. A törvény ugyanis úgy szól:

  • Az autókereskedő az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor a megszerzett megfelelő befogadóképességű személygépkocsit az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett "Családbarát Magyarország" logóval ellátja.
  • A "Családbarát Magyarország" logó megfelelő befogadóképességű személygépkocsin történő elhelyezésének költsége az autókereskedőt terheli.
  • Az  igénylő a "Családbarát Magyarország" logót három évig köteles a személygépkocsin feltüntetni.

Sőt, amennyiben valaki leszedi a a logót a kocsiról, vagy letakarja, lefóliázza azt a 3 éves tilalmi idő alatt, akkor vélhetően egyösszegben, kamatokkal együtt kell visszafizetnie a támogatást. Legalábbis a rendelet 12. paragrafusának hetedik bekezdése szerint

a fizetési kedvezmény érvényét veszti és a tartozás - annak járulékaival együtt - egy összegben esedékessé válik, ha a fizetésre kötelezett a kedvezményes fizetési feltételeknek nem tesz eleget.

Arról ugyanakkor nem rendelkeznek, hogy ki fogja ellenőrizni a matrica meglétét, épségét. Az elképzelhető, hogy mondjuk a műszaki vizsgán kell bemutatni a matricát.

Luxusverdákon is ott viríthat a logó

Korábban a Portfolio összeállított egy listát azokról a 7 személyes kocsikról, amelyekre fel lehet használni az állami ingyenmilliárdokat. Ez alapján igen vicces belegondolni, hogy

akár egy 25 milliós BMW-n, vagy egy hasonlóan drága Mercedesen, Audin, vagy egy 50-60 milliós Tesla Model X-en in ott fog virítani, hogy "Családbarát Magyarország", ha a tulaj felvette a 2,5 milliós támogatást.

Hiszen értékhatár továbbra sincs az autókon. Egyedüli feltétel, hogy legalább 7 személynek el kell bennük férnie - és a támogatás összege maximum a vételár felét fedezheti. Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy az általunk összeállított, kimaxolt Dacia Lodgyhoz hasonló népautókat fogja díszíteni az Emmi-matrica.

Hiszen a magyar piacon jelenleg legolcsóbbnak számító Dacia Lodgy Ambiance esetében - amelynek listaára, egyéb kedvezmények nélkül 3 millió 529 ezer forint - "csak" 1764500 forintot lehet érvényesíteni az ajándékpénzből vásárláskor. Ennél a típusnál sem lehetetlen ugyanakkor kimaxolni az állami kedvezményt, a márka hivatalos weboldalán található tervezőben könnyedén össze lehet rakni egy bő 5 millió forintos modellt.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS