6 °C Budapest

Ennyivel dobhatja meg a támogatott új autók árát Orbánék családbarát matricája

2019. március 13. 16:50

Végső soron a vásárlókon csattanhat annak a matricának az ára, amelyet kötelező lesz feltenni az állami támogatásból vásárolt 7 személyes autókra. Egyelőre nem tudni, hogy a kötelező logó mennyibe fog kerülni, de ha valaki letakarja, leszedi a "Családbarát Magyarország" matricát, akkor kamatokkal együtt kell visszafizetni a felvett pénzt. Arról nincs még rendelkezés, hogy ki fogja ellenőrizni, végig az autón marad-e a logó.

A forgalomba helyezés költségeibe építhetik be a nagycsaládosok kedvezményesen vásárolt 7 személyes kocsijainak matricázását a Pénzcentrum iparági információi szerint. Ismert, ma jött ki a Magyar Közlönyben a törvény, amely szerint a maximum 2,5 millió forintos állami támogatásból megvett kocsikra rá kell ragasztani a "Családbarát Magyarország" logót.

Azt a kormányrendelet nem részletezi, hogy mekkora lesz ez a matrica, és hová kell tenni az autón, de azt kikötik, hogy ennek költsége a kereskedőt terheli. De forrásunk szinte kizártnak tartja, hogy a cégek "csak úgy benyelnék" ezt a pénzt,

így végső soron a vásárlókon csattanhat a matrica ára.

Tehát részleteket még nem tudni a logóról (sőt, még azt sem, hogy hogyan fog kinézni), de annyi biztos, hogy pluszköltséggel jár. Egy ilyen kocsimatricázást pedig mérettől függően 20 és 200 ezer forint között csinálnak meg a piacon. Az nem opció, hogy nem kéred a matricát az autóra, kötelezően fel kell tenni. A törvény ugyanis úgy szól:

  • Az autókereskedő az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor a megszerzett megfelelő befogadóképességű személygépkocsit az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett "Családbarát Magyarország" logóval ellátja.
  • A "Családbarát Magyarország" logó megfelelő befogadóképességű személygépkocsin történő elhelyezésének költsége az autókereskedőt terheli.
  • Az  igénylő a "Családbarát Magyarország" logót három évig köteles a személygépkocsin feltüntetni.

Sőt, amennyiben valaki leszedi a a logót a kocsiról, vagy letakarja, lefóliázza azt a 3 éves tilalmi idő alatt, akkor vélhetően egyösszegben, kamatokkal együtt kell visszafizetnie a támogatást. Legalábbis a rendelet 12. paragrafusának hetedik bekezdése szerint

a fizetési kedvezmény érvényét veszti és a tartozás - annak járulékaival együtt - egy összegben esedékessé válik, ha a fizetésre kötelezett a kedvezményes fizetési feltételeknek nem tesz eleget.

Arról ugyanakkor nem rendelkeznek, hogy ki fogja ellenőrizni a matrica meglétét, épségét. Az elképzelhető, hogy mondjuk a műszaki vizsgán kell bemutatni a matricát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Luxusverdákon is ott viríthat a logó

Korábban a Portfolio összeállított egy listát azokról a 7 személyes kocsikról, amelyekre fel lehet használni az állami ingyenmilliárdokat. Ez alapján igen vicces belegondolni, hogy

akár egy 25 milliós BMW-n, vagy egy hasonlóan drága Mercedesen, Audin, vagy egy 50-60 milliós Tesla Model X-en in ott fog virítani, hogy "Családbarát Magyarország", ha a tulaj felvette a 2,5 milliós támogatást.

Hiszen értékhatár továbbra sincs az autókon. Egyedüli feltétel, hogy legalább 7 személynek el kell bennük férnie - és a támogatás összege maximum a vételár felét fedezheti. Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy az általunk összeállított, kimaxolt Dacia Lodgyhoz hasonló népautókat fogja díszíteni az Emmi-matrica.

Hiszen a magyar piacon jelenleg legolcsóbbnak számító Dacia Lodgy Ambiance esetében - amelynek listaára, egyéb kedvezmények nélkül 3 millió 529 ezer forint - "csak" 1764500 forintot lehet érvényesíteni az ajándékpénzből vásárláskor. Ennél a típusnál sem lehetetlen ugyanakkor kimaxolni az állami kedvezményt, a márka hivatalos weboldalán található tervezőben könnyedén össze lehet rakni egy bő 5 millió forintos modellt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm