2018. február 22. csütörtök Gerzson

Elbukott a luxussó a teszten: szennyezetteb, mégis sokkal drágább

Egy méregdrága és csak ritkán használt sókülönlegesség, a fleur de sel (sóvirág vagy sópehely) jóval szennyezettebb mikroműanyaggal, mint a hagyományos tengeri só - állapították meg német kutatók.

A Kieli Egyetem Toxikológiai és Farmakológiai Intézetében ötféle sóvirágot vizsgáltak, és kilónként 138 és 1800 mikrogramm közötti műanyagmennnyiséget találtak bennük, míg a négy vizsgált hagyományos tengeri só mikroműanyag-szennyezettsége 14 és 59 mikrogramm között volt kilónként. A mintákban polietilén (PE), polipropilén (PP), polietilén-tereftalát (PET), vagyis csupa csomagolásra szolgáló műanyagok maradványait mutatták ki - ismertette a teszt eredményét hétfőn az NDR német tévécsatorna. 

Összehasonlításképpen: egy 125 grammos Le Guérandais Fleur de sel 1 999 forint a Culinarisban, a 250 grammos Perla tengeri só pedig 250 forint. E két termék ára között a különbség tehát tizenhatszoros, de ha a kilós kiszerelésű sóárakkal hasonlítanánk össze a sóvirágot, akkor a különbség még ennél is nagyobb lenne.

A mikroműanyag-tartalomra vonatkozólag nincsenek megszabva határértékek, és a mintákban talált mégoly magas mennyiség önmagában nem is káros az egészségre, a Kieli Egyetem intézete szerint azonban a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék fogyasztásának hosszabb távon következményei lehetnek. 

Becslések évi 6-8 millió tonnára teszik a világtengerekbe kerülő műanyag mennyiségét. Az Atlanti-óceán franciaországi sólepárlóiból származó fleur de sel, a szakácsok és a pékek által is kedvelt finomítatlan, nedves, szürke tengeri só csupán a sótermés piciny része. Vékony kristályos rétegként keletkezik a száradó sós víz felszínén, amelyről falapáttal merik le. 

A felszínről frissen lekaparva a sóvirág flamingórózsaszín lehet, de egy nap alatt fehéressé fakul. Egy évig érlelik, mielőtt az asztalra kerül. Az étkezési só netovábbjának számít, kizárólag elkészült ételek ízének nemesítésére használják. A Michelin-csillagos éttermekben ez a só van az asztalokon, hogy a vendégek kiszolgálhassák magukat.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kutyának sem kellenek az ajándéktelkek: így fuccsolt be a vidékmentés
CSOK ide, ingyentelkek oda, lehúzhatják a rolót az önkormányzatok.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

02.22-02.28
Országos

Lidl

02.22-02.28
Országos

Interspar

02.22-02.28
Országos

Spar

02.22-02.28
Országos

Diego

02.01-02.28
Országos