Celebper: Kováts Vera, Biga és Pataky együtt pereli a bankokat

2015. január 29. 06:00

A forintosítás és a devizahiteles elszámolás néhány hónapon belül megkönnyítheti a devizaadósok terheit. Ennek ellenére több magyar sztár úgy gondolta, hogy perre megy a bankja ellen, mivel méltatlannak találták az adósságuk fizetését. Szakértő segítségével néztük meg, hogy mennyi esélye lehet a bíróság előtt Pataky Attilának, vagy az X-Faktor legújabb nyertesének, Kováts Vera családjának.

Bíróságon zúdítanak össztüzet a bankokra a sztárok - számolt re róla nemrég a Blikk. Nemcsak a közemberek nyögik ugyanis a devizahiteles tartozásukat, a hírességek is éppolyan kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Bár a sztárokat képviselő ügyvédnő, dr. Bihari Krisztina úgy véli, a jogalkotók minden kaput bezártak, a Kúria azonban nyitva hagyott egy kaput, ami alapján a sztároknak lehet esélyük a bíróságon.

Milyen esélyük van a sztároknak a bíróságon?

Az árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelés tisztességtelensége már bizonyított (utóbbi esetében bírósági keresetek folytak), viszont kimondták, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfelek viselik. A határozatban azonban lehetőséget adtak arra, hogy ebben az ügyben egyedi esetként eljárva az ügyfelek beperelhessék a hitelintézeteket, a devizahiteles sztárok feltehetőleg ezt kihasználva nyújtják be kereseteiket a bíróságra. Fontos azonban, hogy ezt bizonyítani elég nehéz a hitelek túlnyomó többségénél, mivel általában a szerződésben szerepel az a kitétel, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzőjének segítségével arra kerestük a választ, hogyan járhattak ilyen rosszul a sztárok, illetve lehetséges, hogy még mindig ekkora összegekkel tartoznak a hitelezőiknek.

Biga törlesztőrészletei a háromszorosára emelkedtek

Heinz Gábor Biga annak idején egy autóhitelt vett fel a bankjától, ami mindössze egymillió forint volt. Az énekes elmondása szerint ennek már a dupláját is kifizette a banknak, mégis a törlesztőrészletek egyre emelkedni látszanak.

A szakértő szerint ekkora tartozás-emelkedés elsősorban nem a Kúria által tisztességtelennek ítélt tételek miatt jöhetett össze (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés), hanem a deviza árfolyamának nagymértékű növekedése tehet róla. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy ekkora mértékben nem ugrott meg egyik népszerű deviza árfolyama sem, így a teljes visszafizetendő összeg valószínűleg az eleve magas kamatszint miatt lehet ilyen magas. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán a tőketartozást kell visszafizetni: az autóhiteleknek a jelzáloghitelekhez képest magas a kamattörlesztési terhe is.

Az X-Faktor segített a családon

Az RTL tehetségkutatójának legutóbbi győztese, Kováts Vera családja is ügyvédhez fordult. Az ő hiteltartozásuk a kezdeti 12 millió forintról a duplájára nőtt, annak ellenére, hogy nagyjából hatmillió forintot már törlesztettek a bankjuknak. Emiatt előfordult, hogy az énekes aktuális gázsia teljes egészében a hitel törlesztésére ment el.

A duplázódó tartozásnak több oka is lehet a szakértő szerint:

  • Ha a banknál halasztást kér a család, akkor lehet, hogy egy ideig nem kell fizetni a hitelt, azonban a kamatokat a bank ekkor is felszámolja, ami a tartozást növeli
  • A futamidő meghosszabbítása szintén jócskán megdobhatja a tartozást, pontosabban lassítja a tőketörlesztést,
  • Mint a devizahitelek többségénél, itt is az árfolyam megugrása lehet a leginkább ludas abban, hogy több, mint a dupláját kell visszafizetnie a családnak, mint amennyit felvettek

Kisebb lakásba költözne

Hasonló problémák gyötrik Voith Ágit, aki 2007-ben 5,5 millió forint tartozást vállalt be, és annak ellenére, hogy 8,5 millió forintot már visszafizetett még mindig 7 millióval tartozik a banknak. Emiatt azt fontolgatja az elismert színésznő, hogy lakását kiadja és egy kisebb albérletbe költözik amíg visszafizeti a kölcsönt.

A színésznő esetében ugyan az a három ok vezethetett a tartozás megnövekedéséhez, ami a Kováts családnál, azzal a különbséggel, hogy Voith autóhitelt vett fel, ami jellemzően eleve magasabb kamatozású. Emiatt aztán sokkal könnyebben összejöhetett ekkora mértékű adósságnövekedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az átlagos autóhiteles

Csak néhány apróságban tér el a Szekeres Adriennék autóhitele a tipikus autóhitelestől. Ők 2008-ban 5 millió forint deviza alapú kölcsönt vettek igénybe, amit rendszeresen törlesztettek. Ennek ellenére a tartozás még most is négymillió forintra rúg.

A szakértő szerint ez egy svájci frank alapú hitel esetén egyáltalán nem meglepő, mivel 150 forint körüli árfolyam körül is mozgott akkoriban az alpesi deviza árfolyama, míg most ennek több, mint dupláját kérik el egy frankért.

Az átlagos jelzáloghiteles

A jegybank által átlagos devizaadósnak megfelelő tartozása van Mészáros Árpád Zsoltnak, aki 2007-ben ötmillió forint hitelt vett fel. A művész eddig 12 millió forintot fizetett ki a banknak, mégis további 5,2 milliós tartozása van.

Esetében az elszámolás során valószínűleg jelentős összeg járhat vissza, mivel a hitelezője a kölcsön felvétele után néhány hónappal már rögtön egyoldalúlag módosította a szerződést, vagyis szinte az egész futamidő alatt magasabb törlesztőt fizetett, mint kellett volna.

Évek óta harcol a bankok ellen Pataky

Korábban már írtunk róla, hogy a legendás énekes szerint nem csak a hétköznapjainkat nehezítik meg a "svájci bankhitelek", hanem az UFO-k is ezért (és a magas államadósság miatt) kerülik el hazánkat. Ő egyébként annak idején 45 millió forintot vett fel, és annak ellenére, hogy 20 millió forintot visszafizetett a tartozása még mindig 45 millióra rúg.

A szakértő szerint az ismert adatokból arra következtethetünk, hogy Pataky Attila kölcsöntartozásának növekedése nagyjából megegyezik az átlagos devizaadósságéval, leszámítva persze az összeg méretét.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm