51 milliót kaphatnak a kormánytól ezek a magyarok: nem kell visszafizetni

2020. január 10. 10:31

A kormány a háromgyerekesnek kedvezett eddig is a családtámogatási elemekkel. Ha azonban megvalósul Orbán Viktor terve, és a háromgyerekes anyák is szja-mentességet kapnak, nagyra fog duzzadni ez a különbség - írja a Portfolio. Kilenc családtámogatási forma összesítése alapján 51 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhatnak azok az átlagkeresetű kétgyermekes szülők, akik a harmadik gyermeket is bevállalják.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tervezet még nem végleges, a megvalósításra azonban jó esély van. Ezzel minden eddiginél jobban járhatnak a háromgyerekes párok. A portál az alábbi esetet hozza fel példaként:

  • a családban két gyermek van,
  • a második gyermek 2019. július 1-je előtt született,
  • de a 2019. július 1-jéig elérhető családtámogatásokat és kedvezményeket már mind igénybe vették rájuk,
  • a gyermekek egyike sem lép ki 19 éven belül a (felső)oktatásból, a 40 éves édesanya 19 év múlva megy nyugdíjba,
  • a szülők átlagkeresettel (bruttó 360 ezer forint) rendelkeznek, és a következő 19 évben évi átlagban 4 százalékkal nő a keresetük (ha ez túl konzervatívnak tűnik, becsléseink akár reálértékként is értelmezhetők).

A gyermek születéséhez járó átmeneti egyéb juttatásoktól (GYED, GYES) eltekintettek, de ez a végső számok nagyságrendjéhez képest szinte elhanyagolható egyszerűsítés. Azt feltételezték továbbá, hogy az adókörnyezet és a családtámogatások rendszere a háromgyerekeres nők szja-mentességének bevezetését követően változatlan marad.

Nem vagy jogosult a babaváróra? Személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

A szémítás azt mutatja, hogy e kétgyermekes család 51 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhat 19 év alatt, ha harmadik gyermeket is vállal.

  • A 2,6 milliós Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) július 1-je előtt már igénybe vette a család, így a harmadik gyermek révén elérhetővé váló 10 millió 7,4 millióval gyarapíthatja a családot. Ezt új lakásra, illetve kistelepülésen használt lakásra is igénybe vehetik.
  • A jelzáloghitel-elengedés ugyan július 1-je óta már a második gyermeket vállalók számára is elérhető, de a példában szereplő család ezt még nem tudta igénybe venni, mert 2019. július 1-je előtt született a 2. gyermeke, amikor még nem járt a 2. gyermek után a kedvezmény. A 3. gyermek után járó 4 millió forintos tartozás-elengedést (akár az újonnan felvételre kerülő hitelből utólag) azonban most már igényelhetik.
  • Az anya diákhitelének az elengedése korábbi szabályok szerint 2. gyermek születése esetén a tartozás felét, 3. gyermek esetén a fennálló tartozás egészét érinti. Azt feltételezték, hogy 2 millió forint volt a 2. gyermek születésekor az anya diákhitel-tartozása, amelyből 1 millió forintot akkor elengedtek neki. Jelenleg 900 ezerrel tartozik, amit a harmadik gyermek születésének köszönhetően teljes egészében elengednek neki.
  • Július 1-je óta él az újautó-vásárlási támogatás 7 személyes autókra, legfeljebb 2,5 millió forint erejéig, az autó értékének 50 százalékáig. A harmadik gyermeket vállaló szülők ezt egy az egyben igénybe vehetik.
  • A babaváró hitel szintén július 1-je óta elérhető. A példánkban szereplő házaspár (bár a feleség 41 év alatti) nem vette még fel, mert nem tervezett új gyermeket. Az új intézkedések hatására betervezett harmadik gyermek születése előtt azonban érdemes felvennie a hitelt (ehhez számításaink szerint elegendő a jövedelmük is), hiszen a magzati lét 12. hete után nemcsak kamatmentesé válik a futamidő végéig a hitel, de 3 évre a törlesztését is felfüggesztik. A babaváró hitel egyesek számára ugyan részben (két új gyermeket vállalók) vagy egészben (három úgy gyermeket vállalók) támogatássá válhat, a példában szereplők azonban csak egy új gyermeket vállalnak, így esetükben visszatérítendő támogatásról, hitelről van szó.
  • Ugyanígy visszatérítendő a "CSOK-hitel" is, amely egy maximum 3 százalékos kamatozású kamattámogatott lakáshitel-típus. A példában szereplő pár korábban élt minden támogatási formával, ezért két gyermekre már igénybe vette a CSOK-hitel 10 millió forintos maximális összegét. Három gyermek után azonban 15 millió forintos hitelösszeg jár, ami 5 millió forinttal többet jelent. Az említett 4 milliós jelzáloghitel-elengedést ezen hitel terhére is igénybe lehet venni.
  • Új elemként számoltunk a női szja-mentességgel, ami Orbán Viktor szavai szerint a háromgyermekes anyák számára is igénybe vehető lesz. Az említett átlagkereset (bruttó 360 ezer forint), a hosszú távon feltételezett 15 százalékos szja és a feltételezett 4 százalékos átlagos bérnövekedés mellett 19 év alatt 18 millió forinttal gazdagodhat ebben a formában a háromgyermekes család.
  • Közel ekkora pluszt hozhat a konyhára a családi adó- és járulékkedvezmény (amit részben vagy egészben a férj is igénybe vehet) és a családi pótlék emelkedése összesen, hiszen három gyermek után sokkal több jár ezekből is, mint kettő után, lásd táblázatainkat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem