CSOK Plusz 2024: a 21 legfontosabb kérdés és válasz az új otthonteremtési támogatás kapcsán

CSOK Plusz 2024: a 21 legfontosabb kérdés és válasz az új otthonteremtési támogatás kapcsán

2023. október 26. 15:02

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a tegnap esti Kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette a CSOK új formájának, azaz a CSOK Plusznak a részleteit. Bár az új támogatási forma pontos részleteire még egy kicsit várnunk kell, annak legfontosabb jellemzőit már tegnap megismerhettük. Az alábbiakban a már elhangzottak alapján igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.  

A kormány már a nyár folyamán belengette, hogy az idén év végén eltörlik a „városi” CSOK-ot, illetve már akkor elárulták, hogy helyette egy új támogatási forma kerül majd kidolgozásra. Ennek részleteiről először a tegnap esti rendkívüli Kormányinfón beszélt Csák János kulturális és innovációs miniszter. Lássuk, mik azok a legfontosabb kérdések, melyekre már most tudjuk a választ, és mik azok, amiket csak később fogunk tudni megválaszolni.

Mikor lesz elérhető a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás?

A CSOK Plusz otthonteremtési támogatás a kormány bejelentése alapján 2024. január 1-től lesz igényelhető.

Vissza nem térítendő támogatás is igényelhető lesz a CSOK Plusz keretein belül?

Nem, az új CSOK kizárólag kamattámogatott hitellel fogja támogatni a magyar családok lakásvásárlását. Ebből az következik, hogy támogatás jelentős részét vissza kell fizetni. Hogy pontosan mennyit, az a vállalt és a megszületett gyerekek számától függ.

Számít az igényléskor, hogy mekkora a család igazolt havi jövedelme?

Mivel a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitelt takar, így igen, meg kell felelni azoknak a feltételeknek, melyeket hitelfelvételkor egyébként is elvárnak egy adóstól. Tehát a támogatást csak azok tudják majd igénybe venni, akik hitelképes jövedelemmel rendelkeznek.

Bármekkora értékű ingatlan megvásárlásához igényelhető a CSOK Plusz?

Nem – első lakás esetén 80 millió, nem első lakás esetén 150 millió forint ingatlanértékig lesz csak igényelhető.

Milyen településeken lesz igényelhető a CSOK Plusz?

A CSOK új formáját az 5 000 fő feletti településeken lesz igénybe vehető. Az új támogatás tulajdonképpen a régi „városi” CSOK-ot fogja helyettesíteni, amelynek idén év végével történő eltörlését még júniusban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hogyan alakul a CSOK Plusz támogatott hitel összege a vállalt gyerekek számától függően?

Egy gyerek vállalása esetén 15, kettő vállalása esetén 30, három gyerek vállalása esetén pedig 50 millió forint lesz a maximális hitelösszeg.

A CSOK Plusz keretén belül felvett hitel teljes összegét vissza kell majd fizetniük az adósoknak?

Amennyiben csak egy gyereket vállalnak az adósok, úgy igen. Ugyanakkor a második gyerektől kezdve az állam minden megszülető gyerek után elenged 10 millió forintot a tőketartozásból.

Mekkora lesz a CSOK Plusz keretében felvett hitel kamata?

Akárcsak a jelenleg is elérhető CSOK-hitel esetében, úgy a CSOK Plusznál is maximum 3 százalék lehet a támogatott hitel kamata.

Milyen futamidővel lesz igényelhető a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás?

Ezzel kapcsolatban Csák János 10-25 évet jelölt meg a tegnapi Kormányinfón.

Hogyan értendő a „második gyerektől” kitétel a 10 millió forintos tőkeelengedés esetében? Ebben az esetben figyelembe veszik a már korábban meglévő gyerekeket?

Ez egyelőre nem egyértelmű, ám a babaváró hitel alapján feltételezhető, hogy nem, tehát a 10 millió forint elengedésére csak akkor fog sor kerülni, ha a hitelfelvétel után születik kettő új gyerek. Egészen pontos válasz azonban csak a részletek november közepi megjelenése után adható majd.

Mennyi idő alatt kell megszületniük a vállalt gyerekeknek?

Ez nem hangzott el a Kormányinfón, ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy a CSOK Plusz is a CSOK korábbi formáinak a határidőit fogja alkalmazni, tehát egy gyerek vállalása esetén 4 év, kettő vállalása esetén 8 év, míg három vállalása esetén 10 év áll majd rendelkezésre a vállalások teljesítésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi történik, ha mégsem születik meg a vállalt gyerek?

Ezt még nem tudni pontosan, ám a CSOK korábbi formái és a babaváró hitel alapján feltételezhetjük, hogy ebben az esetben vissza kell majd fizetni a kamattámogatást. Az ugyancsak tisztázásra vár, hogy ilyen esetben késedelmi kamatot is kell-e majd fizetni, illetve ha igen, mekkorát.

Várhatóan mikor jelennek meg a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás részletszabályai?

A tegnap esti Kormányinfón elhangzottak szerint november közepére készülnek el a támogatás részletszabályai.

Egyedülálló szülő felveheti a CSOK Pluszt?

Nem, házasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljon. Ennek megfelelően az élettársi viszonyban élők sem lesznek jogosultak.

Meglévő gyerek után is jár a CSOK Plusz?

A támogatásra csak azok jogosultak, akik új gyereket vállalnak. Csák János kulturális és innovációs miniszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a felvehető hitelösszegnél figyelembe fogják venni a meglévő gyerekek számát.

Azok is felvehetik, akik már nem akarnak új gyereket vállalni?

Nem, ők már nem lesznek jogosultak az új támogatási formára.

Örökbefogadott gyerek után is igényelhető a támogatás?

Amennyiben előre vállalt örökbefogadott gyerekről van szó, úgy igen.

Telekvásárlásra igényelhető lesz a CSOK Plusz?

Nem.

A CSOK Plusz esetében is jogosultsági feltétel lesz, hogy a gyereket vállaló nő 40 évnél fiatalabb legyen?

2024-ben és 2025-ben 40 évnél idősebb nők is jogosultak lesznek a támogatásra, amennyiben várandósok, és a várandósság már elérte a 12. hetet.

Mekkora önerő megléte szükséges a CSOK Plusz támogatás igénylésekor?

A CSOK Plusz esetében hitelfelvételről beszélünk, így az ingatlant vásárló családnak – akárcsak a piaci hitelek esetében - legalább 20 százalékos önerőre lesz szükségük. Ugyanakkor a CSOK Plusz esetében egy fontos újítás, hogy az első lakásukat megvásárló házaspárok esetében a minimálisan elvárt önerő mértéke mindössze 10 százalék lesz.

Azok is jogosultak lesznek a CSOK Pluszra, akik már a CSOK korábbi formáit is igénybe vették?

Csák János ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben először le kell zárni a meglévő ügyletet, és csak utána lehet élni az új lehetőséggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm