20 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Így faragnak a törlesztőjükből most az élelmes magyarok: sokan még mindig ódzkodnak ettől

2023. március 14. 11:31

Továbbra is sokan hitelből finanszírozzák a céljaikat és ehhez más pénzintézettől is készek hitelt felvenni, mint a számlavezető bankjuk - derül ki egy friss összefoglalóból. Az egyik vezető hazai banktól a lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem ott bankolt, a babaváró támogatást igénybe vevők körében pedig 31 százalék volt azok aránya, akik korábban máshol vezették bankszámlájukat. A személyi kölcsönt felvevők viszont főleg a számlavezető pénzintézetet preferálják, körükben csak 13 százalék volt az új ügyfelek aránya.

A lakossági hitelszerződések darabszámát nézve tavaly a jelzáloghitelek aránya 21 százalékos, a babaváró támogatásoké 14 százalékos, a személyi kölcsönöké pedig 65 százalékos volt a K&H-nál. Emellett közel egyenlő arányban igényeltek az ügyfelek folyószámla-hitelkeretet, illetve hitelkártyát. Tavaly erősödött a hitelezés telefonos és online pillére, sokan kértek ezeken a csatornákon információt és hitelkalkulációt a szakértőktől. A zöldhitelezésben pedig előrébb lépett a banknál: úttörőként olyan lakáshitellel jelent meg a piacon, amelyet energiatakarékos lakás vásárlására vagy kisebb energiafogyasztást eredményező felújításra lehet igényelni, cserébe a pénzintézet kamatkedvezményt nyújt a hitelhez.

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá vált tavaly a gazdasági környezet a magánszemélyek számára is. Az árak folyamatos emelkedése miatt a mindennapi kiadások emelkedtek, az infláció megfékezése érdekében a jegybank többször is kamatot emelt. A keresetek viszont kevésbé tudtak nőni. A korábbinál magasabb kamatkörnyezetben is sokan igényeltek hitelfinanszírozást - derül ki a pénzintézet összefoglalójából.

Babaváró és a többiek

A múlt év során a banktól lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem ott volt, vagyis 10 lakáshiteles ügyfélből 4 számlavezető bankot is váltott a hitelfelvétel mellett. A babaváró támogatást igénybe vevők körében 31 százalék váltott egyben számlavezető pénzintézetet is, ugyanakkor a személyi kölcsön esetében csak 13 százalék az új ügyfelek aránya, ezt a kölcsönt leginkább a számlavezető bankjuktól veszik fel az emberek. A múlt év során a megkötött szerződések számát nézve a banknál a jelzáloghitelek részesedése 21 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 29 százalékkal. A babaváró támogatás aránya 15 százalékról 14 százalékra csökkent, a személyi kölcsönöké pedig 55 százalékról 65 százalékra nőtt. Tavaly közel ugyanannyi folyószámla hitelkeret szerződést kötött a K&H, mint amennyi új hitelkártya került kibocsátásra.

A fenntarthatóságot kiemelten kezelő bank a zöldhitelezésben is fontos lépést tett a múlt év során. Piacra lépett egy olyan lakáshitellel, amelyet energiatakarékos ingatlan megvételére lehet felhasználni vagy olyan korszerűsítésre, amelynek eredményeként csökkent az adott lakás energiafogyasztása. A zöld hitelcél miatt ezeket a hiteleket kamatkedvezménnyel kínálja, így annak a kamata elmarad a piaci átlagtól.

Molnár Gergő, a bank lakossági marketing vezetője az adatokat kommentálva azt mondta: “Felemásan alakult a múlt év a lakossági hitelezés szempontjából. Az év elején még alacsonyabbak voltak a piaci hiteleknél kamatok, így a kereslet is nagyobb volt az év második feléhez képest. A babaváró támogatás iránt stabil maradt a kereslet, hiszen egy szabad felhasználású hitelkonstrukcióról van szó, amelynek a maximális összege 10 millió forint és a teljes futamidő alatt kamatmentes, ha 5 éven belül születik legalább egy gyermek a családban. Ezen kívül a gyermek születését követően kérhető a hitel törlesztésének 3 évig tartó szüneteltetése is. Az állam a második gyermek megszületésekor az aktuális tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezését követően pedig a teljes adósságot átvállalja. Az induló havi törlesztés is igen kedvező, nem lehet magasabb 50 ezer forintnál, ezek a feltételek pedig kimondottan kedvezőek a jelenlegi környezetben. A személyi kölcsönök részesedése a lakossági hitelezésen belül ugyan nőtt, de az átlagos összegük valamivel csökkent.” Hozzátette:

Az év elején még elérhető volt a szintén kamattámogatott zöld lakáshitel konstrukció, amelyet energiatakarékos lakóingatlanokhoz lehetett felvenni, ám ez erre jutó jegybanki keret hamar elfogyott, így csak az év első hónapjaiban nyújtott extra keresletet a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az átlagos hitelösszegek nem sokat változtak 2021-ről 2022-re, csak a személyi kölcsönöknél volt megfigyelhető csökkenés amiatt, hogy még inkább teret nyert az online ügyintézés, ahol a kisebb hitelösszegek dominálnak.

Nem muszáj személyesen

A bank összefoglalójából kiderül az is, hogy a hiteligénylők körében népszerű a távoli - akár online, akár telefonos - ügyintézés. Számos érintett jelezte, hogy nem is gondolták, hogy milyen komplex tájékoztatást és konkrét kalkulált összegről szóló hitelajánlatot kaphatnak telefonon keresztül.

Közben a hitelek iránti online érdeklődés is jelentős volt. A bank oldalát látogatók majdnem 15 százaléka az államilag támogatott felújítási hitelre volt kíváncsi, 13 százalékuk a szintén államilag támogatott csokos konstrukciókra, 9 százalékuk pedig a babaváróra. A távolról elérhető megoldás népszerűségét jelzi, hogy az összes lakossági folyósítás több mint 10 százalékát tette ki a távértékesítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem