13 °C Budapest
Photograph of a baby laughing in the bed

Megrohanták a magyar bankokat a pánikoló fiatalok: csak ez a hitel kell nekik, mit tudhatnak?

2023. február 7. 09:58

Több babavárót vettek fel a magyarok 2022 decemberében, mint a lakáscélú hitelekből és személyi kölcsönből összesen. Ilyen elég ritkán van, legutóbb három éve fordult elő, a babaváró hitel bevezetésekor. Úgy tűnik, a magyarok tényleg megijedtek attól, hogy tényleg nem lesz több lehetőségük a családtervezésnél népszerű családtámogatást felvenni - a 70 milliárdos összeg a második helyen van a hónapok örökrangsorában.

70 milliárd forint volt az új szerződések összege 2022 utolsó, decemberi hónapjában a babaváró hitelnél - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett, a decemberi adatokat vizsgáló adatsorából. A babaváró hitelt annyian szerették volna igényelni az akkor még utolsónak látszó percekben, hogy jobban teljesített, mint a személyi kölcsön és a lakáshitelek piaca együttvéve. Megnéztük a számokat, és megpróbáljuk megjósolni, mi következhet most.

Eszetlen roham, rengeteg családnak kellettek a babás milliók

2022 decemberében 70,41 milliárd forintnyi új szerződést adtak a bankok a babaváró hitelből az ügyfeleknek, ami nem csak a tavalyi évben, hanem az elmúlt három évben is majdnem egyedülálló. Ennél többet, több mint 100 milliárdot a fennállása óta csak egyetlen hónapban, 2019 augusztusában vittek el a magyarok ebből a hiteltípusból.

Ez annak ellenére történt, hogy a lakáscélú hitel, a személyi kölcsön, valamint a lakásfelújításra és korszerűsítésre kínált hiteltípusok közül egyedül a babaváró kamata emelkedett, igaz, minimálisan. Sokkal egyszerűbb a magyarázat, ha meggondoljuk, hogy december legvégéig nem lehetett tudni, hogy 2023 január 1-je után is lehet-e még igényelni ezt a népszerű családtámogatást. Mivel azóta kiderült, hogy a hitel lejárati ideje két évvel, 2024 végéig meghosszabbodik, most arra számítanak az elemzők, hogy a babaváró havi új szerződései visszacsúsznak a 20-30 milliárdos jegyzési sávba.

Mindent vitt az év vége

Feljebb említettük, hogy a 70 milliárdos újszerződés-összeg természetesen abszolút rekordnak számít a 2022-es esztendőben, de sokkal egyszerűbb, ha ránézünk az alábbi grafikonra: messze kimagaslik a többi hónap közül a decemberi érték, novemberhez képest több mint megduplázódott az új szerződések értéke.

Erős a kontraszt akkor is, ha a decemberi adatot a januárral vetjük össze. Az év elején 29, míg az év végén 70 milliárdos volt az új szerződések összege, vagyis két és félszeres növekedésről beszélhetünk. 2022-ben összesen 457,19 milliárdnyi babaváró hitelt vettek fel a magyarok, ami ha a tízmilliós összeget vesszük alapul, azt jelenti, hogy csaknem 46 ezer család vette igénybe a babavárót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lenyomott minden mást

Az erős, eddig csak egyszer látott roham azt is jelenti, hogy a babaváró valamennyire minimalizálta a hitelezés decemberi számában látható súlyos károkat. Mivel mind a lakáshitelezés, mint a személyi kölcsönök alaposan leszerepeltek, a babaváró hetven milliárdja kicsit rendet vágott, de összességében még így is visszaesett a hitelezés.

Mint a grafikonon is ábrázoltuk: a lakáshitelek, illetve a személyi kölcsönök összesen nem "hoztak" annyit, mint a babaváró egyedül. Statisztikailag ez is kuriózum: eddig csak egyetlenegyszer, 2019 augusztusában fordult elő ilyen együttállás. Mivel a babaváró újabb két évig még biztosan felvehető, egyhamar biztosan nem várható, hogy ilyen ritkaságokat lássunk a havonta kiadott adatokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?