9 °C Budapest
Forint Scheine - ungarische Währung

Egyre több magyarnál kopogtat a végrehajtó: otthonát is bukhatja, aki nem tud fizetni

2022. szeptember 15. 14:04

Elkerülhetetlenül növekedni fog a nem teljesítők száma, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között - mondta a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnöke. Az érintettek amennyire csak tehetik, hozzák előre a lejárt tartozások rendezését.

A közeljövőben arra számítunk, hogy a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – mondta Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.

Hozzátette: egy követelésvásárlással foglalkozó pénzügyi vállalkozás akár örülhetne is ennek a tendenciának, hiszen egyre több megvásárolható portfólió jelenik majd meg a bankoknál, közüzemi szolgáltatóknál és telefontársaságoknál. „A követelésvásárló azonban elsősorban a konjunktúrában érdekelt, hiszen a gazdasági növekedés, a növekvő bérek és vásárlóerő a bevételeire közvetlenül kihat” – emelte ki.

A jelenlegi gazdasági környezet az inflációval, az emelkedő kamatokkal és a növekvő költségekkel együtt a vállalati és a lakossági körben is nehézségeket fog okozni. A nyári hónapok után elmondható, hogy egyszerre vagyunk még a felkészülési időben és már a magas árak nyomása alatt. Egyes vállalkozások azt fontolgatják, hogy felhagynak a gazdasági tevékenységükkel, mások tartalékolnak és költségeket optimalizálnak, de vannak olyanok is, akik sodródnak az eseményekkel. Az árak emelkedése épp a mindenkit érintő területeken a legerősebb, az alapvető szolgáltatások, a rezsi, a posta, az üzemanyag, az élelmiszerek, a kamatok terén.

A kisebb cégek előnye lehet, hogy a rugalmasságukból kifolyólag talán jobban tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, ugyanakkor korlátozottabbak a finanszírozási lehetőségeik.

Míg egy mikro-, kis- vagy középvállalkozás sokkal kevésbé függetleníthető a tulajdonosától, illetve az ő vagyoni helyzetétől, forrásbevonási képességétől, addig egy nagyvállalat, egy multi teljesen más finanszírozási lehetőségekkel bír. Az egészen nagy cégek például anyavállalati finanszírozásból is meg tudják oldani az átmeneti likviditási nehézségeket. Nyilván a forrásköltség egy olyan tétel, ami viszont mérlegelésre kényszeríti a külföldi tulajdonosokat is. Oda fogják allokálni a forrásokat, ahol a legnagyobb hozamot tudják elérni

– részletezte a szakember.

A járvány után beindultak a kilakoltatások

A bírósági végrehajtások leggyakoribb okai évek óta változatlanok. Ezek az okok magánszemélyeknél a kártérítés, közüzemi díjak, telefontartozások, gyermektartásdíj, csökkenő mértékben a banki tartozások. A cégeknél – főleg a kkv-szektorban – az adóhátralékok és szintén a banki tartozások a meghatározók.

Kérdésre válaszolva a MAKISZ elnöke elmondta, hogy eddig, a járvány ideje alatt is folytak bírósági eljárások, illetve bírósági végrehajtási eljárások.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy nagy különbséget fontos kiemelni: az elmúlt két és fél évben, amióta a COVID-járvány következtében korlátozások jelentek meg ebben a szegmensben, nem lehetett ingatlanra végrehajtási eljárást vezetni. Ez az eszköz tehát nem állt a hitelezők és a végrehajtók rendelkezésére, így például nem lehetett árverést kitűzni, vagy nem lehetett ingatlant birtokba adni. Ez egy elég jelentős korlátozás volt, és nyilván ezt az ügyhátralékot, ami felhalmozódott az elmúlt néhány évben, most le kell dolgozni. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy mire egy ügy, egy lejárt tartozás eljut az ingatlanárverés szakaszába, addig évek telnek el, és ez a lejárt ügyeknek csak töredékét, ezrelékben is nehezen kifejezhető hányadát érinti. Tehát amikor valakinek keletkezik egy lejárt tartozása, az nem azzal kezdődik, hogy kilakoltatják az ingatlanából

– részletezte a szakember.

Két dolgot ne felejtsünk el. Az egyik, hogy egy működő gazdaságban egy banknak, követeléskezelőnek soha nem célja a minél nagyobb ingatlanállomány megszerzése és az adósok kilakoltatása. A másik, hogy egy követeléskezelőnek az a feladata és célja, hogy az adós körülményeit mérlegelve, vele kapcsolatot tartva, közös megoldást találjon a helyzetre. Tehát én azt tanácsolom, hogy akit ez a veszély fenyeget, az elsősorban keresse meg a hitelezőjét, legyen az bank, faktorcég vagy szolgáltató, és kérdezze meg, hogy milyen lehetőségei vannak a kölcsönösen előnyös rendezésre

– emelte ki Bódizs Kornél.

A MAKISZ azt is tanácsolja, hogy az érintettek amennyire csak tehetik, hozzák előre a lejárt tartozások rendezését, hiszen olyan befektetés ez, amely a később a még jobban megugró kamatoktól, költségektől és a végrehajtástól is megkíméli őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem