33 °C Budapest
Stressed young woman makes calculations on taxes to be paid

Durva büntetésre számíthatnak ezek a magyar lakáshitelesek: örülj, ha ezt megúszod!

2022. május 18. 20:04

Amennyiben nem születik meg a csok hitellel együtt vállalt baba, akkor a büntetés mértéke elérheti a 27 százalékot is. Ha így alakul a tejes visszafizetendő összeg meghaladná a legdrágább lakáshitel költségét, sőt, jelenleg a jogszabály alapján nem is lehetne ennyire drága jelzáloghitelt nyújtani.

Vissza nem térítendő csok támogatást kaphatunk lakáscéljaink megvalósításához a csok igénylésével.  A kedvezmény pontos összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is. És nem csak meglévő gyerekre lehet igényelni, vállalt gyermekre is járhat a támogatás, annak azonban súlyos következménye van, ha nem születik meg a baba határidőre.

Ha nem születik meg a gyermek, akkor a kapott támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamattal egyezik meg. Ugyanakkor az emelt összegű csok esetében – melyet három gyerek után új lakáscélra kaphatunk meg – az alapkamat ötszörösének megfelelő kamatot kell fizetni az állam felé. A jelenlegi 5,4 százalékos alapkamat mellett ez 27 százalékos büntetést jelent - áll a Bankmonitor cikkében.

Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül kell a babának megérkeznie, két gyermek vállalása esetén 8 év áll rendelkezésre. Az emelt, 10 millió forint összegű csok esetében 10 éven belül kell a gyermekeknek megszületnie függetlenül attól, hogy egyet, kettőt, vagy hármat vállaltunk.

Ha csak részben teljesül a gyermekvállalás, akkor csak a meg nem született babára jutó támogatási összeget kell – büntetőkamattal növelten – visszafizetni.

Nézzük meg, mi történne, ha új építésű lakást vásárolna az igénylő, melyhez 3 vállalt gyermek után venné igénybe a csok támogatást. A kapott összeg 10 millió forint lenne, a 10 éves időszak alatt azonban csak két gyerek születne meg.

Ebben az esetben a két gyerek után járó 2,6 millió forintot jogosan vette igénybe, a maradék 7,4 millió forintot – mely a harmadik baba után járna – vissza kellene fizetnie büntetőkamattal növelten. Ez azt jelenti, hogy a 10 év leteltét követően egyösszegben kellene az állam felé rendeznie 27,3 millió forintot. Ez a büntetés sokkoló lehet, pláne, ha kiszámoljuk, hogy egy 7,4 millió forintos lakáshitelre mennyit kellene visszafizetni 10 év alatt: a legolcsóbb kölcsönre 10,1 millió forintot kell rendezni, a legdrágább kölcsönnél is csupán 11,3 millió forintra rúg a teljes visszafizetendő összeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a CSOK büntetést a 10. év végén egyösszegben szükséges rendezni, míg a hiteleket havi egyenlő részletekben szükséges megfizetni.

És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az  alapkamat emelkedésével a lehetséges büntetés összege is drasztikusan megnő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?