a handful of euros bills

Mi az Euribor és mennyi az Euribor mértéke? 1 havi Euribor VS 3 havi Euribor

2022. április 2. 19:07

A gyakran használt pénzügyi alapfogalmak közé tartozik az Euribor nevű bankközi kamatláb is, aminek a mértékét érdemes ismernünk, ha képben szeretnénk lenni az uniós banki kamatlábak változásával. Na de mi az az Euribor és mi az Euribor funkciója a bankvilágban?

Cikkünkben eláruljuk, mi az Euribor fogalma, hogyan működik az Euribor és hogy mennyi az Euribor mértéke 2022 év elején. Euribor 2020 és 2021 évi adatok: hogyan változott az Euribor mértéke az elmúlt évek során? Mennyi most az Euribor mértéke, mennyi az 1 havi Euribor, a 3 havi Euribor és az 1 évi Euribor?

Mi az Euribor?

Az „Euribor” kifejezés nem más, mint az Euro Interbank Offered Rate rövidítése, ami azt jelenti, hogy „Európai irányadó bankközi kamatláb”. Az Euribor megállapítása egy speciális átlagszámítással történik, melynek alapjául az európai bankok által egymásnak felajánlott, euró alapú napi szintű hitelkamatai szolgálnak. Az Euribor mindig több, különféle hosszúságú időszakra kerül megadásra (pl. 3 havi Euribor), mértéke napi szinten nő vagy csökken a piaci és jegybanki kamatváltozások hatására.

Az Euribor mértéke egész Európában hatással van a bankközi kamatok megállapítására: ehhez az euró alapú kamatlábhoz igazítják a pénzintézetek kölcsöneik beárazását, meghatározzák az Euribor kamat feletti marzsot. Ha az Euribor mértéke például +1%, az azt jelenti, hogy a mindenkori Euribor kamat ennyivel növekszik, ha pedig mínuszos értéket láthatunk, akkor csökken.

Az Euribor megállapítása, kiszámítása

Az Euribor először 1998. december 30-án került publikálásra, 1999 évére vonatkozó értékekkel. Ma a Reuters ügynökség számítja ki és teszi közzé az eurózóna 64 legfontosabb európai  bankjának hitelkínálatának kamatlábai alapján. Az Euribor mértékét az Európai Központi Bank szabályai alapján állapítják meg és a frankfurti bankközi piacon jegyzik, ezt a kamatot alkalmazzák az olyan bankközi műveletekben, amikor az első osztályú európai bankok (prime bankok) egymásnak nyújtanak hitelt (Az Euribornak benchmark szerepe van az európai pénzügyi piacon).

A Reuters egy zárt honlapot üzemeltet, amihez csak a prime bankoknak és a számítások elvégzőinek van hozzáférése – minden banknak naponta egyszer, délelőtt 10:45 és 11:00 között van lehetősége arra, hogy módosítsa a kamatlábait, amennyiben ezt szükségesnek tartják. Amint letelik a módosítási határidő, a Reuters elvégzi az Euribor számítást: ez egy egyszerű átlagszámítás, amely során figyelmen kívül hagyják a legalacsonyabb és a legmagasabb 15%-ot, illetve 3 tizedes jegyre kerekítenek. Amikor kész az Euribor számítás és megvan az Euribor mértéke, közzéteszi azt a Reuters.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Euribor mértéke: Euribor 2020, 2021, 2022

A következő táblázaton leegyszerűsítve láthatjuk az Euribor mértékét 2018-2022 között.

Euribor 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 (forrás: )
Euribor 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 (forrás: euribor-rates.eu)

Euribor 2022

Euribor 2022 (forrás: euribor-rates.eu)
Euribor 2022 (forrás: euribor-rates.eu)

Az Euribor változása az első publikáció óta

Az Euribor mértéke az elmúlt több, mint 20 évben a következőképpen változott (1 havi Euribor, 3 havi Euribor és 12 havi Euribor értékek):

Euribor 1999-2022 (forrás: euribor-rates.eu)
Euribor 1999-2022 (forrás: euribor-rates.eu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem