7 °C Budapest
Pregnant woman with face mask standing in front of window.

Mire elég 7,5 millió forint önerő? Ennyi banki hitel járhat a babaváró támogatás mellé

2021. december 21. 18:30

A Babaváró támogatást számos család lakásvásárlási célra használja fel az önerő és a lakáshitel kiegészítésére. Felröppentek az elmúlt napokban olyan hírek, hogy a konstrukció a jövő évtől teljes egészében önerőnek számíthat.  Ez azonban nem igaz, a maximális 10 millió forintból továbbra is 7,5 millió forinttal lehet pótolni a lakásvásárláshoz szükséges saját megtakarítást.

A Babaváró hitel egy igen kedvező konstrukció, hiszen a legfeljebb 10 millió forint után az első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ez a kedvezmény ráadásul a teljes futamidőre érvényben marad, amennyiben 5 éven belül születne az igénylőknek egy gyereke. Gyakorlatilag az igénylők kamatmentes kölcsönt kaphatnak. A második baba érkezésekor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes fennálló hitel támogatássá alakul át. Mindezek mellett az egyik legnagyobb előnye a konstrukciónak, hogy lakásvásárlásnál jelentős részben helyettesítheti az ingatlan megvételéhez szükséges minimális önerőt. (A hitelösszeg 75 százaléka lehet önerő.) Ez akkor kiemelten lényeges, ha a vásárláshoz az igénylőknek lakáshitelre is szükségük lenne.

Nem lesz 2022-ben sem teljes egészében önerő a Babaváró

Ráadásul felröppent egy olyan hír is, hogy a jövő évtől a Babaváró már teljes egészében önerő lehet, vagyis egy az egyben helyettesíthetné a vevők saját megtakarítását. A Magyar Nemzeti Bank napokban megjelent vezetői körlevele alapján azonban a Babaváró önerőként történő felhasználásának szabályai érdemben nem változnak meg. A lakásvásárlási célra igényelt Babaváró összegének 75 százaléka támogatásnak, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek tekintendő. Ez abban az esetben lényeges, ha a vevők lakáscélú jelzáloghitelt is igényelnének a vásárláshoz.

A szabály az alábbi esetekben érvényes:

  • A lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül igényelt lakásvásárlási célú Babaváró hiteleknél.
  • A lakáshitel jóváhagyását követő 20 napon belül igényelt Babavárók esetében.

Ezek a szabályok továbbra is igen kedvező lehetőséget jelentenek a lakásvásárlást tervező fiatalok számára. A feltételeket a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül szemléltetik.

Egy fiatal házaspár 50 millió forintért szeretne lakást vásárolni, a bank a vételárnak legfeljebb a 80 százalékáig nyújtana lakáshitelt. A pár a lehető legkevesebb önerő felhasználásával szeretné a vásárlást megoldani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  1. Ha nem igényelnek Babaváró hitelt, akkor maximum 40 millió forint lakáshitelt kaphatnak - ez a vételár 80 százalékának felel meg -, ami mellé minimum 10 millió forint saját megtakarítással kellene rendelkezniük.
  2. A Babaváró kölcsön igénylése esetén maximum 10 millió forint kamatmentes hitelt kaphatnának, amelyből 2,5 millió forint minősülne jelzáloghitelnek. Ebben az esetben legfeljebb 37,5 millió forint lakáskölcsönt kaphatnának még: a maximális 40 millió forintból ugyanis le kell vonni 2,5 millió forintot. Ebben az esetben a vásárlásra fordíthatnának 10 millió forint Babavárót és 37,5 millió forint jelzáloghitelt is, amit már csak 2,5 millió forint tényleges önerővel kellene kiegészíteniük.

(Természetesen a hitelösszeg meghatározásakor a jövedelem nagysága is nagyon fontos, ugyanis a fizetésnek el kell bírnia a hitelek törlesztőrészletét. A fenti példában a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a család fizetése elégséges a hitelek igényléséhez.)

A körlevél lehetőséget teremt arra, hogy bizonyos esetekben átlépje a Babaváró hitel és a lakáshitel összege a vételár 80 százalékát. Az ilyen ügyletek száma azonban nem haladhatja meg az adott bankban lévő teljes lakáshitel ügyletek számának 5 százalékát. Ráadásul ebbe az 5 százalékos korlátba bele kell számítani azon lakáshiteleket is, amelyek mellé személyi hitelt vettek fel és a két hitel együttes összege meghaladta az ingatlan értékének 80 százalékát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem