Maneki Neko; Waving Cat for sale; Yuyuan Bazaar; Shanghai; China cimlapi

Rengeteg magyar utalgat ebbe a távol-keleti országba: ilyen hamar odaér a világ másik felére a pénz

2021. október 26. 16:18

Az elmúlt év adatait figyelembe véve a Payment Tracker, utalási nyomkövető rendszerét használva az iBanFirst kiadott egy összefoglaló elemzést, amelyből kiderül, hogy a SEPA zónán kívül, hova, milyen devizát használva szoktak utalni a vállalatok. Az elemzés rámutat, hogy a nemzetközi (SWIFT) utalások 26%-a kevesebb, mint 2 óra alatt érik el a kedvezményezett bankját. De ez az arány növelhető lenne, ha figyelembe vesszük a tanulmányban található konkrét ajánlásokat, hogy hova, mikor érdemes tranzakciót indítani. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nemzetközi utalások legnépszerűbb célállomása Kína és Hong Kong, amelyek a 35%-át teszik ki az összes utalásnak, derült ki a 2021-es évben, több mint 40.000 utalást elemező tanulányból. Őket követi az USA (11%) és Nagy-Britannia (9%). A magyar ügyfelek által indított nemzetközi utalások 24%-a Kínába, amerikai dollárba történik. 

Az elemzés rámutat, hogy az Egyesült Államokba indított dollár utalások  61%-a kevesebb, mint 2 óra alatt ér el a kedvezményezett számlájára, ami azt bizonyítja, hogy a nyugati irányba történő utalások gyorsabban teljesülnek, más SWIFT utalásokkal szemben. Például Kínába az utalások csupán 9%-a érkezik meg 2 óra alatt, az 57%-a 24 órán belül, míg 33%-a akár hét napba is telhet, hogy célba érjen. 

Számos tényező okozhat késedelmet a nemzetközi utalások esetében: elsősorban az időeltolódás, hiszen az utalást indító- és fogadó bankok gyakran különböző időzónákban találhatóak

- magyarázza Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere. De az utalás gyorsaságát befolyásolja az alkalmazott pénznemek (egzotikus pénznemek és a devizapiacon gyakrabban forgalmazott valuták) vagy akár a fogadó ország banki és szabályozási infrastruktúrája is. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Éppen ezért az iBanFirst elemzésében megtalálható egy ajánlás, hogy mely országba mikor érdemes elindítani egy tranzakciót, hogy az a lehető leggyorsabban érkezzen meg. Hiszen a megfelelő időzítéssel lehetővé válik, hogy az utalást indító bank még aznap elindítsa a befizetést. Ezért javasolt például Hong Kongba szerda vagy csütörtök reggel 8-10 óra között, míg az Egyesült Államokba hétköznap délután 13-17 óra között utalást indítani. Az elemzés a leggyakoribb eseteket említi, de az iBanFirst Payment Tracker rendszert használva a nemzetközi utalásokat indító és fogadó fél egyaránt nyomon tudja követni a pénzmozgást, akár egy csomagküldő szolgáltatás esetén, így az mindkét fél számára átlátható és tervezhető lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?