0 °C Budapest

Lecsapott az MNB: elfogult volt az alkuszcég, 15 millió forintjuk bánta

2021. február 1. 13:33

Az MNB összesen 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re. Bár a társaságnak alkuszként ügyfelei megbízásából kellett volna - kellő számú ajánlatot összehasonlítva - a legjobb életbiztosítást megtalálni, összesen két biztosító termékeit mutatta be, s jellemzően csak egyikükét kínálta, lényegében annak ügynökeként eljárva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-nél a 2017. januártól az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank megállapította, hogy a társaságnak a befektetési életbiztosítási termékek értékesítésével összefüggő összeférhetetlenségi, illetve érdekkonfliktusok kezelésére vonatkozó belső szabályzata nem volt megfelelő, s nem végezte el megfelelően az ösztönzők esetleges káros hatásaira vonatkozó - a jogszabály által előírt - átfogó elemzést sem.

A LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft. biztosítási alkuszi tevékenysége során a biztosítási ajánlatok elemzésénél minden ügyfél számára azonos, nem egyediesített összehasonlító táblázatot alkalmazott és ebben mindössze két biztosító termékét szerepeltette. Ezáltal nem elemzett elegendő számú, a piacon elérhető biztosítást, megsértve az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat. A társaság továbbá nem teljesítette mindenkor dokumentáltan és teljeskörűen a szerződéskötést megelőző ügyfél-tájékoztatási és ajánlatelemzési kötelezettségét, illetve igényfelmérési kötelezettségének sem a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltakkal összhangban tett eleget.

A társaság helytelenül vezette - az egyes közvetítőinek termékértékesítési jogosultságával szorosan összefüggő - szakmai képzési, továbbképzési nyilvántartását, továbbá biztosításközvetítői kapcsán egyes esetekben hibásan rögzítette azok fennálló jogviszonyának kezdetét és végét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában 9 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re és (a jogsértések típusától függően) 45-90 napos határidővel kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor különösen súlyos jogszabálysértésként vette figyelembe, hogy a megtakarításos életbiztosítási termékek esetében csupán két biztosító termékeinek értékesítésére kötött együttműködési megállapodást, és ezen belül is gyakorlatilag kizárólag egy biztosítóét értékesítette, miközben a vizsgált időszakban 12 biztosító is kínált ilyen típusú, egymással versengő termékeket. A társaság ezzel számára tiltott ügynöki tevékenységet valósított meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 11:18
Tavaly év végén változás történt az Orbán Viktor miniszterelnök alapította Puskás Ferenc Labdarúgó A...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?