15 °C Budapest

Lecsapott az MNB: elfogult volt az alkuszcég, 15 millió forintjuk bánta

2021. február 1. 13:33

Az MNB összesen 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re. Bár a társaságnak alkuszként ügyfelei megbízásából kellett volna - kellő számú ajánlatot összehasonlítva - a legjobb életbiztosítást megtalálni, összesen két biztosító termékeit mutatta be, s jellemzően csak egyikükét kínálta, lényegében annak ügynökeként eljárva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-nél a 2017. januártól az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank megállapította, hogy a társaságnak a befektetési életbiztosítási termékek értékesítésével összefüggő összeférhetetlenségi, illetve érdekkonfliktusok kezelésére vonatkozó belső szabályzata nem volt megfelelő, s nem végezte el megfelelően az ösztönzők esetleges káros hatásaira vonatkozó - a jogszabály által előírt - átfogó elemzést sem.

A LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft. biztosítási alkuszi tevékenysége során a biztosítási ajánlatok elemzésénél minden ügyfél számára azonos, nem egyediesített összehasonlító táblázatot alkalmazott és ebben mindössze két biztosító termékét szerepeltette. Ezáltal nem elemzett elegendő számú, a piacon elérhető biztosítást, megsértve az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat. A társaság továbbá nem teljesítette mindenkor dokumentáltan és teljeskörűen a szerződéskötést megelőző ügyfél-tájékoztatási és ajánlatelemzési kötelezettségét, illetve igényfelmérési kötelezettségének sem a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltakkal összhangban tett eleget.

A társaság helytelenül vezette - az egyes közvetítőinek termékértékesítési jogosultságával szorosan összefüggő - szakmai képzési, továbbképzési nyilvántartását, továbbá biztosításközvetítői kapcsán egyes esetekben hibásan rögzítette azok fennálló jogviszonyának kezdetét és végét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában 9 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re és (a jogsértések típusától függően) 45-90 napos határidővel kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor különösen súlyos jogszabálysértésként vette figyelembe, hogy a megtakarításos életbiztosítási termékek esetében csupán két biztosító termékeinek értékesítésére kötött együttműködési megállapodást, és ezen belül is gyakorlatilag kizárólag egy biztosítóét értékesítette, miközben a vizsgált időszakban 12 biztosító is kínált ilyen típusú, egymással versengő termékeket. A társaság ezzel számára tiltott ügynöki tevékenységet valósított meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm