11 °C Budapest
Megakasztja a járvány az otthonteremtést: ennyivel kevesebb hitelt folyósítottak

Megakasztja a járvány az otthonteremtést: ennyivel kevesebb hitelt folyósítottak

2020. április 24. 09:29

Majdnem minden második új lakás vásárlásánál vagy építésénél szerepet játszott az elmúlt években a családi otthonteremtési kedvezmény. A támogatást évről évre egyre többen vették igénybe, s noha továbbra is bármely gyermekes vagy gyermeket tervező családnak elérhető, a kérelmezésben a járványhelyzet érthető módon törést okoz.

Átlagosan minden hatodik lakásügyletnél vették igénybe a vevők a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss Lakossági lakáshitelezés című összeállításából. Az elemzés szerint 2016 és 2019 első fél éve között az új lakások körében 42 százalékra, a használt lakások vásárlásánál 11 százalékra becsülhető a csok felhasználási aránya. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden második új otthont a csok segítségével vásároltak meg vagy építettek fel a családok, emellett nagyjából minden kilencedik használt lakás vételénél játszott szerepet a kedvezmény - írja a Magyar Nemzet.

2019-ben a támogatások 53 százalékát használt, kétötödét új lakások építésére vagy vásárlására vették igénybe. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg új lakás vásárlásánál 5,6 millió, új lakás építésénél 2,8 millió, használt lakás vásárlásánál 1,8 millió, lakásbővítésnél 800 ezer forint volt tavaly. Utóbbiak aránya éves szinten csaknem hat százalékot tett ki. A második fél évben ráadásul az egy évvel azelőttihez viszonyítva a felújításra, bővítésre fordított támogatások száma csaknem tízszeresére, összegük 13-szorosára ugrott a falusi csok bevezetésének köszönhetően.

Friss kormányzati összegzések szerint 2015. júliusi bevezetése óta idén februárig csaknem 135 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt. A legnagyobb folyósító pénzintézetek tájékoztatása szerint már­cius óta a járványhelyzet következtében a csok iránti érdeklődés és igénylés - érthető módon - némileg visszaesett. A bankok a csok esetében is elsősorban az elektronikus csatornákat javasolják ügyintézésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?