7 °C Budapest

Pénzügyi kalamajkában sok magyar pár: ezt rontják el, a kapcsolat is rámehet

2020. április 15. 19:00

Külön kassza, vagy közös? Örök kérdés, ami szinte minden párkapcsolatnál előjön. Sokan dugdossák a pénzüket a partnereük elől, aminek különféle okai vannak, de egy biztos, a kapcsolatnak nem tesz jót, ha valaki nem őszinte a másikkal. Szakértők most összeszedték, milyen esetekben indokolt mégis a titkolózás, illetve tanácsokkal is ellátják a még vaciláló párokat.

A párok általában pénzügyi életüket is összekötik, sőt, ha komoly az elköteleződés, akkor össze is házasodnak. Mások a külön kasszában hisznek, mert úgy érzik, jobb, ha egyik fél se gazdálkodik a közös pénzzel. Ez sem ördögtől való, de nagy különbség van a külön kasszán élés és a rejtegetés között.

A pénzed elrejtése a partnered elől általában félelemre épül, nem túl jó a kapcsolat szempontjából

- mondta Todd Christensen, a DRS akkreditált pénzügyi tanácsadója a HuffPostnak. A szakértő szerint a pénz vagy a bankszámla elrejtése egyfajta pénzügyi hűtlenség, amelyet a párok több mint egynegyede rosszabbnak tekint még a fizikai hűtlenségnél is - ez a CreditCards.com felméréséből is kiderült Ennek ellenére a párkapcsolatban élő válaszadók 44 százaléka mondta, hogy rejteget valamilyen pénzügyi titkot partnere elől.

Lauren Anastasio, a SoFi pénzügyi tervezője elmondta, több kollégája is különálló, sokszor eltitkolt számlát vezet. Ezt a szakértő ritkán javasolja:

Egyesek szeretnek "zsebpénzt" tartani, amit szabadon lehet költeni anélkül, hogy a társuk ítélkezzen, esetleg beleszóljon

- mondta Anastasio. Mások félelemből vezetnek titkos számlákat: vagy nem bíznak partnerükben, hogy felelősen bánik a pénzzel, vagy attól tarthatnak, hogy egyszer vége lesz a kapcsolatnak, és saját megtakarításokkal kell rendelkezniük, ha egyedül maradnak - tette hozzá. Az emberek hajlamosak elrejteni a pénzt, ha mélyebb kapcsolati problémák merülnek fel, például a bizalom vagy az elkötelezettség hiánya miatt. A probléma az, hogy a titkok - beleértve a pénzt is - nem segítenek ezeknek a kérdéseknek a kezelésében, vagy a megoldásában.

Egy kapcsolat akkor egészséges, ha a partnerek között teljesen átláthatóan működnek a dolgok. Egy egészséges kapcsolatban képesnek kell lennünk arra, hogy nyíltan és őszintén megvitassuk az összes témát, beleértve a pénzügyeket is

- mondta Carla Marie Manly klinikai szakpszichológus. "Ha egy kapcsolat a kölcsönös bizalom és tisztelet szilárd alapjára épül, általában nincs szükség a pénz elrejtésére" - vázolta a szakember. Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor érdemes a pénzt vagy a számlát elrejteni a párod elől."Ha egy partner hajlamos például manipulálni, akkor szükséges és bölcs dolog lehet titkos pénzt tartani" - példálózott Manly. A Huff Post néhány példát is felsorol, amikor igenis el kell rejteni a pénzt a társ elől.

Ha menekülnél

Amennyiben bántalmaznak a kapcsolatban, a menekülés félelmetes és kihívásokkal teli folyamat. A fizikai és/vagy pszichológiai károkon túl az erőszakos cselekedetek kiterjedhetnek az áldozatok pénzügyeire is. Ez jelentheti a fizetés visszatartását, a kiadások ellenőrzését, vagy az online számlákhoz tartozó jelszavak elrejtését. Ha úgy döntöttél, ebből elég volt, akkor titokban kell megtakarítást gyűjtened, és várni a pillanatot a lelépésre.

Szakítás a láthatáron

Ha nem vagy házas, akkor nem vagy köteles megosztani pénzügyeid részleteit a partnereddel. A szakértők szerint, ha úgy érzed, hogy a kapcsolatok a vége felé közeledik, érdemes lehet külön félretenni mondjuk a költözésre, a különálló életre. Sőt, a szakítások gyakran nem békésen történnek, úgyhogy ha aggódsz, hogy az exed bosszúból lenullázza a kártyádat, akkor érdemes inkább külön tartani a pénzed.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meglepetést tervezel

A pénz elrejtése nem mindig a kapcsolati válságok jele, például meglepetést sem tudsz venni a párodnak, ha közös a kassza. Hiszen, ha kártyával fizetsz mondjuk a virágboltban, vagy pénzt veszel ki valamilyen ajándékra, már megy is neki az SMS, ami alapján kapisgálhat valamit - és akkor megette a fene az egészet. Ennek elkerülésére is érdemes némi dugipénzt tartani tehát.

Ha a párod szórja a pénzt

Lehet, hogy boldog kapcsolatokban éltek, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a párod egyszerűen nem tud bánni a pénzzel, nehezére esik megalapozott pénzügyi döntéseket hozni - sőt, vannak, akik hajlamosak túlköltekezni, ellenőrizetlenül szórni a pénzt. Ha a lelkiismereted nem engedi, hogy elrejtsd a párod elől a pénzt, akkor is érdemes szakmai segítséget kérni, például beszélni pénzügyi tervezővel vagy pártanácsadóval, hogy ne legyen komolyabb problémátok a dologból.

Kerüld el a pénzügyi hűtlenséget

Minden pár másképp kezeli a pénzügyeit, rajtad múlik, mennyit osztasz meg a partnereddel a pénzügyeidről, de a legfontosabb az, hogy mindig legyetek őszinték egymáshoz.

Minden egyes párnak ajánlom, bizonyosodjanak meg róla, tisztázzák le, hogy a másik miként gondolkodik a pénzügyekről

- mondta Anastasio. Ha úgy érzed, hogy a saját pénzed magadnál kell tartanod, fontos tisztázni magadban, miért akarod így. "Ha félelmeid vannak, oszd meg ezeket a partnereddel. Akár még támogathatja is a külön számlavezetés"- tette hozzá.

Ha rájössz, hogy párod számlát vagy pénzt dugdos előled, próbáljon meg nem egyből a legrosszabbra gondolni. "Lehetnek olyan aggodalmai, érzései, amelyek ehhez a döntéshez vezettek, és valószínűbb, hogy megosztja veled azokat, ha megértéssel közeledsz felé, nem pedig vádaskodva" - mondta Anastasio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 16:36
Az Everton és a Liverpool mai, szerda esti találkozója akár sorsdöntő is lehet a bajnoki címért foly...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem