27 °C Budapest
Pénzügyi kalamajkában sok magyar pár: ezt rontják el, a kapcsolat is rámehet

Pénzügyi kalamajkában sok magyar pár: ezt rontják el, a kapcsolat is rámehet

2020. április 15. 19:00

Külön kassza, vagy közös? Örök kérdés, ami szinte minden párkapcsolatnál előjön. Sokan dugdossák a pénzüket a partnereük elől, aminek különféle okai vannak, de egy biztos, a kapcsolatnak nem tesz jót, ha valaki nem őszinte a másikkal. Szakértők most összeszedték, milyen esetekben indokolt mégis a titkolózás, illetve tanácsokkal is ellátják a még vaciláló párokat.

A párok általában pénzügyi életüket is összekötik, sőt, ha komoly az elköteleződés, akkor össze is házasodnak. Mások a külön kasszában hisznek, mert úgy érzik, jobb, ha egyik fél se gazdálkodik a közös pénzzel. Ez sem ördögtől való, de nagy különbség van a külön kasszán élés és a rejtegetés között.

A pénzed elrejtése a partnered elől általában félelemre épül, nem túl jó a kapcsolat szempontjából

- mondta Todd Christensen, a DRS akkreditált pénzügyi tanácsadója a HuffPostnak. A szakértő szerint a pénz vagy a bankszámla elrejtése egyfajta pénzügyi hűtlenség, amelyet a párok több mint egynegyede rosszabbnak tekint még a fizikai hűtlenségnél is - ez a CreditCards.com felméréséből is kiderült Ennek ellenére a párkapcsolatban élő válaszadók 44 százaléka mondta, hogy rejteget valamilyen pénzügyi titkot partnere elől.

Lauren Anastasio, a SoFi pénzügyi tervezője elmondta, több kollégája is különálló, sokszor eltitkolt számlát vezet. Ezt a szakértő ritkán javasolja:

Egyesek szeretnek "zsebpénzt" tartani, amit szabadon lehet költeni anélkül, hogy a társuk ítélkezzen, esetleg beleszóljon

- mondta Anastasio. Mások félelemből vezetnek titkos számlákat: vagy nem bíznak partnerükben, hogy felelősen bánik a pénzzel, vagy attól tarthatnak, hogy egyszer vége lesz a kapcsolatnak, és saját megtakarításokkal kell rendelkezniük, ha egyedül maradnak - tette hozzá. Az emberek hajlamosak elrejteni a pénzt, ha mélyebb kapcsolati problémák merülnek fel, például a bizalom vagy az elkötelezettség hiánya miatt. A probléma az, hogy a titkok - beleértve a pénzt is - nem segítenek ezeknek a kérdéseknek a kezelésében, vagy a megoldásában.

Egy kapcsolat akkor egészséges, ha a partnerek között teljesen átláthatóan működnek a dolgok. Egy egészséges kapcsolatban képesnek kell lennünk arra, hogy nyíltan és őszintén megvitassuk az összes témát, beleértve a pénzügyeket is

- mondta Carla Marie Manly klinikai szakpszichológus. "Ha egy kapcsolat a kölcsönös bizalom és tisztelet szilárd alapjára épül, általában nincs szükség a pénz elrejtésére" - vázolta a szakember. Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor érdemes a pénzt vagy a számlát elrejteni a párod elől."Ha egy partner hajlamos például manipulálni, akkor szükséges és bölcs dolog lehet titkos pénzt tartani" - példálózott Manly. A Huff Post néhány példát is felsorol, amikor igenis el kell rejteni a pénzt a társ elől.

Ha menekülnél

Amennyiben bántalmaznak a kapcsolatban, a menekülés félelmetes és kihívásokkal teli folyamat. A fizikai és/vagy pszichológiai károkon túl az erőszakos cselekedetek kiterjedhetnek az áldozatok pénzügyeire is. Ez jelentheti a fizetés visszatartását, a kiadások ellenőrzését, vagy az online számlákhoz tartozó jelszavak elrejtését. Ha úgy döntöttél, ebből elég volt, akkor titokban kell megtakarítást gyűjtened, és várni a pillanatot a lelépésre.

Szakítás a láthatáron

Ha nem vagy házas, akkor nem vagy köteles megosztani pénzügyeid részleteit a partnereddel. A szakértők szerint, ha úgy érzed, hogy a kapcsolatok a vége felé közeledik, érdemes lehet külön félretenni mondjuk a költözésre, a különálló életre. Sőt, a szakítások gyakran nem békésen történnek, úgyhogy ha aggódsz, hogy az exed bosszúból lenullázza a kártyádat, akkor érdemes inkább külön tartani a pénzed.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meglepetést tervezel

A pénz elrejtése nem mindig a kapcsolati válságok jele, például meglepetést sem tudsz venni a párodnak, ha közös a kassza. Hiszen, ha kártyával fizetsz mondjuk a virágboltban, vagy pénzt veszel ki valamilyen ajándékra, már megy is neki az SMS, ami alapján kapisgálhat valamit - és akkor megette a fene az egészet. Ennek elkerülésére is érdemes némi dugipénzt tartani tehát.

Ha a párod szórja a pénzt

Lehet, hogy boldog kapcsolatokban éltek, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a párod egyszerűen nem tud bánni a pénzzel, nehezére esik megalapozott pénzügyi döntéseket hozni - sőt, vannak, akik hajlamosak túlköltekezni, ellenőrizetlenül szórni a pénzt. Ha a lelkiismereted nem engedi, hogy elrejtsd a párod elől a pénzt, akkor is érdemes szakmai segítséget kérni, például beszélni pénzügyi tervezővel vagy pártanácsadóval, hogy ne legyen komolyabb problémátok a dologból.

Kerüld el a pénzügyi hűtlenséget

Minden pár másképp kezeli a pénzügyeit, rajtad múlik, mennyit osztasz meg a partnereddel a pénzügyeidről, de a legfontosabb az, hogy mindig legyetek őszinték egymáshoz.

Minden egyes párnak ajánlom, bizonyosodjanak meg róla, tisztázzák le, hogy a másik miként gondolkodik a pénzügyekről

- mondta Anastasio. Ha úgy érzed, hogy a saját pénzed magadnál kell tartanod, fontos tisztázni magadban, miért akarod így. "Ha félelmeid vannak, oszd meg ezeket a partnereddel. Akár még támogathatja is a külön számlavezetés"- tette hozzá.

Ha rájössz, hogy párod számlát vagy pénzt dugdos előled, próbáljon meg nem egyből a legrosszabbra gondolni. "Lehetnek olyan aggodalmai, érzései, amelyek ehhez a döntéshez vezettek, és valószínűbb, hogy megosztja veled azokat, ha megértéssel közeledsz felé, nem pedig vádaskodva" - mondta Anastasio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 06:26
“Miért nem megy napjainkban még feljebb az arany, ilyen inflációs környezetben?” Az aran...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?