20 °C Budapest
Hivatalos: fontos változások jönnek a családtámogatásoknál

Hivatalos: fontos változások jönnek a családtámogatásoknál

2020. április 23. 14:33

A szerdai közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a veszélyhelyzet lejárta utáni 30. napig kitolták a bejelentési, jogosultsági, igénylési határidőket a legtöbb családtámogatási kedvezmény, állami támogatás esetében, és több, főleg adminisztratív könnyítést is bevezettek.

Fontos döntés született azok számára, akik épp a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése környékén szerettek volna családtámogatást igénybe venni, vagy éppen egyes jogosultsági, bejelentési határidejük jár le a veszélyhelyzet alatt.

A közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a családtámogatási intézkedések (csok, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek, jelzáloghitel-tartozás elengedés, törlesztési támogatás) esetében a legtöbb ügyintézési, bejelentési, igénylési határidőt a veszélyhelyzet utáni 30. napig kitolják, és a 2020. március 10-ei állapot szerint vizsgálják a legtöbb esetben a jogosultságokat.

Tehát például, ha egy házaspár csok-igénylést adna be, de a veszélyhelyzet ideje alatt a házaspár egyik tagja épp betölti a 01. életévét (és ezzel kiesnének a jogosultak köréből), akkor a módosítás értelmében a veszélyhelyzet után is beadhatják a kérelmüket.

Szintén változás, hogy a jogszabály már nem írja elő, hogy mindkét szülő személyesen megjelenjen az igénylések benyújtásakor, meghatalmazással elegendő lesz az egyik szülőnek megjelenni az ügyintézéskor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakáscélú állami kamattámogatású hitelek, illetve törlesztési támogatások esetében - aki igénybe veszi koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, a kamattámogatott, törlesztési támogatott időszak az igénybe vett moratórium időtartamával meghosszabbodik.

A pénzintézetek számára is rugalmas szabályokat vezetnek be a veszélyhelyzet idejére az adatszolgáltatási kötelezettségüknél illetve az ügyfelek szerződési kötelezettségeinél. A felügyeleti adatszolgáltatás késése különösen indokolt esetben megengedett lesz, de ezt jelezni kell az MNB-nek. Az ügyfelek szerződési feltételekből fakadó nyilatkozattételei, okiratbenyújtási, elállási és bejelentési kötelezettségeinek a veszélyhelyzet alatt lejáró határideje - ha a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetséges - a veszélyhelyzet utáni 30 nappal kitolódik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?