13 °C Budapest

Tombol az őrület: sorban állnak a magyarok a bankokban, mindenkinek ez kell

2019. június 3. 11:02

Nem csitul a magyarok étvágya, áprilisban ismét nőtt a lakáshitelek felvett összege, idén így eddig továbbra is kitart a növekvő tendencia. Az MNB március végi kamatemelésének semmilyen hatása nem volt, a lakáshitelek átlagkamata - kis mértékben - tovább csökkent. Az 5 éves fixálás dominanciája tovább nőtt, a változó kamatozású hitel eljelentéktelenedése szintén folytatódott. A személyi hitelek iránti kereslet ismét történelmi csúcsot döntött, ezek átlagkamata viszont - hosszú idő után - nőtt.

Közétette a Magyar Nemzeti Bank a friss adatokat többek közt a lakossági hitelezésről. Ebből kiderül, hogy hosszú trendet megtörve 2019 áprilisában nőtt a személyi hitelek átlagos kamata. A márciusi 12,87 százalékhoz képest áprilisban 13,04 százalék volt az átlagkamat az új kihelyezéseknél. Ez azonban 1 százalékponttal még mindig alacsonyabb, mint az április 14,05 százalékos átlagkamat.

A növekedés azért is érthetetlen, mert a bankok az utóbbi hónapokban jelentős kamatcsökkentéseket eszközöltek. A 13 százalékos átlagkamatnál sokkal olcsóbban elérhető például a CIB Bank hitele 8,17 százalékkal (ez THM), a Raiffeisennél ez 8,97 százalék. De jelentősen olcsóbb a K&H Bank 8,86 százalékos THM-el felvehető ajánlata is, de az MKB terméke is 10,6 százalékkal szintén az átlag alatt van. Természetesen az átlagot felhúzhatja, ha nem elsősorban a kamatszint szerint, hanem például a bankfiók közelsége szerint döntünk, vagy eleve a saját bankunknál vesszük fel a személyi hitelt - vannak ugyanis 20 százalékos THM-mel felvehető hitelek is.

Olcsó hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Tehát nem a bankok kamatai nőttek, hanem a magyarok hitelfelvételi magatartása változott olyan irányba, ami az átlagkamat felfelé mozdulását eredményezte. A kihelyezésnél ismét növekedést láthatunk, éves szinten rekordot döntött a személyi hitelek felvétele: 2019 áprilisában 47,5 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel a magyarok.

Egy évvel ezelőtt még 36,3 milliárd forint volt - ez azonban nem jelenti azt, hogy több magyar igényel hitelt, egyszerűen csak lehet, hogy az átlagos hitelösszeg nőtt meg. Az áruhitelek népszerűbbé váltak, mint a szabad felhasználású jelzáloghitel, viszont a két hiteltípust együtt sem lehet a személyi hitelek népszerűségéhez mérni.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait! Kattints kalkulátorunkra!

Nincs megállás - a lakáshiteleknel tovább tombol az őrület

Noha nehezen indult az év, tavasszal valósággal felrobbantak a lakáshitelek. A márciusi kihelyezéshez képest (76,9 milliárd) tovább nőtt áprilisban a kihelyezés összege - a magyarok áprilisban 82,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel. Ez kb. 15 milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Leginkább az 5 és 10 év közötti kamatfixálású lakáshitelek lettek népszerűek: ebből 52,1 milliárd forintnyit vettek fel a magyarok. Ennek népszerűségét meg sem közelíti az 1 és 5 év közötti kamatfixálás - ebből 20,4 milliárdnyi kelt el áprilisban.

Nincs áttörés a 10 éven túli kamatfixálású hiteleknél: ebből kevesebbet vettek fel a magyarok áprilisban, mint márciusban, soha nem látott szintre csökkent viszont az 1 év alatti kamatfixálású hitelek kihelyezése - 2,2 milliárdra. Az ábrán tökéletesen látszik az egy év alatt megváltozó trend, miképp lettek népszerűbbek a hosszabb kamatperiódusú hitelek a változó kamatozásúak kárára. Nem szerepel az ábrán, de az átlagos kamatfixálás 106,9 hónap volt.

Fix kamatozású lakáshitelekért keresd fel kalkulátorunkat! KATT

Miközben a kamatfixálás átlagos hossza nő, az átlagos kamatláb csökken. Az alábbi ábrán látható az újonnan felvett lakáshitelek átlagos kamatszintje. Mivel ez tartalmazza az összes kamatperiódust, és minekutána a változó kamatozású hitelek olcsóbbak, érthető módon a fixálás növekedésével a tavalyi évben nőtt az átlagos kamatszint - ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankok is kamatot emeltek. A trend beálltával aztán már egyéb hatások érvényesültek - itt már színre lépett a bankok közti kamatháború, az idei évben folyamatosan csökkent az átlagkamat, miközben a fixálás hossza - immár kisebb mértékben - tovább nőtt:

Az átlagkamat így 2019 áprilisában 4,59 százalék volt. Természetesen igaz az, ami a személyi hiteleknél is: a bankok között jelentős különbségek lehetnek a kamatköltségek tekintetében. Az egyes banki lakáshitel-ajánlatok összehasonlításához keresd fel kalkulátorunkat. Az már egyértelműen bebizonyosodott, hogy az MNB kamatemelésének semmilyen hatása nem volt a lakáshitelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm