10 °C Budapest

Itt a tiltólista: ezért nem kap hitelt sok százezer magyar

2019. április 23. 16:40

Dúl a hitelláz: a személyi hitelek kereslete folyamatosan nő. Ennek oka lehet az egyszerű igénylés - csupán pár dokumentumra van szükség. Így sem garantált ugyanakkor, hogy az igénylő megkapja a hitelt. Hogy a bankok milyen minimumfeltételeket szabnak a folyósításhoz, azt most pénzintézetenként külön-külön bemutatjuk.

A roppant divatos személyi kölcsönök minden bizonnyal egyszerűbb igényelhetőségük miatt is annyira népszerűek, hiszen stabil jövedelem birtokában tényleg bárki kaphat személyi hitelt - annak mértéke persze függ a jövedelem nagyságától is. Az igényléshez tényleg csak néhány dokumentumra van szükségünk - a személyes okmányaink mellett ilyen a jövedelemigazolás, amelyet a munkáltató állít ki nekünk. Ha katás vállalkozók vagyunk, vagy jövedelmünket készpénzben kapjuk, akkor feltétlenül szükség lesz egy NAV által kibocsátott jövedelemigazolásra is, minden más esetben elég lesz a munkáltatói. A bank nevére kattintva pontosabb leírás található a hiteltermékről.

A személyi kölcsönök összehasonlításához keresd fel kalkulátorunkat!

A pontos feltételek ugyanakkor bankonként változnak. Némely bank előírja a magyarországi lakhelyet, máshol ez nem feltétel - csak úgy, mint ahogy a kor is pénzintézetenként változik. Azt már az korábbi cikkünkben megnéztük, hogy mennyi az igénylés minimális és maximális összege, most azt nézzük meg, hogy bankonként mik az előirt feltételek.

Budapest Bank

A Budapest Bank személyi kölcsönének felvételéhez szükség van állandó magyarországi lakcímre. Amennyiben ez nincs, akkor a hiteligénylés feltételeinek megfelelő magyar állampolgár társigénylőként való bevonására van szükség. Alkalmazottak esetén minimum egy éves munkaviszony - legfeljebb két munkahelyről, maximum 1 hónap megszakítással - az elvárt, és az illető nem lehet próbaidő alatt. Vállalkozóknál egy éves folyamatos vállalkozói múlt az előírt. Ha a fizetés munkaviszony esetén az összeg készpénzben érkezik, akkor az ügyfélnek Budapest Bank lakossági számlanyitás az előírt.

CIB Bank

A CIB-nél állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemély igényelhet hitelt, aki betöltötte 20-ik életévét, a futamidő végén pedig még nem tölti be a 72. évét. Ha ennél idősebb, akkor adóstárs bevonására lesz szükség. Természetesen az igénylő nem lehet KHR negatív - ennek jelentőségéről itt írtunk bővebben. Náluk feltétel a legalább 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen. A minimum havi nettó jövedelemnek el kell érnie a 99 085 forintot.

Az igényléshez szükség van bankszámlakivonatra (ha nem a bank ügyfele az igénylő), valamint 2 millió forint feletti igénylés esetén munkáltatói igazolás szükséges, ha nem érkezik legalább 3 hónapja a CIB folyószámlára a rendszeres jövedelem. Vállalkozók esetén szükség van a NAV által kiadott jövedelemigazolásra.

Erste Bank

Az Ersténél a 23. betöltött életév a feltétel, és rendlekeznie kell az ügyfélnek állandó, bejelentett lakhellyel. Érdekes követelmény, de az igénylőnek rendelkeznie kell olyan telefonnal, amelyen elérhető. A legkisebb jövedelem, amellyel igényelhet az ügyfél hitelt, az 80 ezer forint. Legalább 3 hónapja rendelkezik lakossági folyószámlával valamely banknál, amelyre a jövedelme érkezik. Szintén kizáró feltétel, ha az igénylő negatív státusszal szerepel a KHR listán. Munkahelye nem állhat felszámolás, végelszámolás, végrehajtás vagy csődeljárás alatt.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában! <<< KATT

Az Erste is előír a jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonyt, egyéni vállalkozó esetén minimum 2 éves vállalkozói múlt az elvárt - és 1 lezárt üzleti év. Az igénylő nem lehet épp táppénzen, és külföldi munkavállalás esetén a kölcsön lejárata nem haladhatja meg a munkavállalási engedély lejáratától számított 6 hónapot.

K&H Bank

A K&H személyi kölcsönét állandó magyarországi lakhellyel rendelkező és telefonos elérhetőséggel rendelkező, nagykorú magánszemély igényelheti. A minimum havi nettó bérkövetelmény 100 ezer forint, és minimum 3 hónapos alkalmazotti jogviszonyt tud felmutatni. A KHR-ben a negatív státusz szintén kizáró ok. Ha a kölcsön lejártakor az igénylő meghaladja a 65 éves életkort, akkor adóstárs bevonása szükséges.

MKB Bank

A bank hitelét nem magyar állampolgárok is igényelhetik, ebben az esetben magyarországi tartózkodási hely szükséges. Emellett szükség van magyar adóazonosító jelre, minimum havi nettó 100 ezer forintos jövedelemre, telefonos elérhetőségre is. A negatív KHR információ - nem meglepő módon - kizáró ok. A bank weboldalán közli, hogy az igénylő vállalja, hogy az MKB Mosoly Személyi Kölcsön folyósítási díját a folyósítás feltételeként előzetesen megfizeti.

OTP Bank

Az OTP-nél igénylőknek legalább 21 évesnek kell lenniük, rendelkezniük kell állandó magyarországi lakcímmel és összesen legalább 6 hónapos (jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapos) munkaviszonnyal. Fel kell mutatniuk továbbá legalább havi nettó 75 ezer forintos rendszeres jövedelmet, és természetesen nem szerepelhetnek mulasztással a KHR-rendszerben.
Hasonlítsd össze az OTP Bank személyi hitelének kamatait a többi bank ajánlatával!

UniCredit Bank

Az UniCreditnél igénylőknek rendelkezniük kell szintén legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, és jövedelmének legalább két hónapja bankszámlára kell érkeznie. Havi nettó jövedelmének 110 ezer forintnak kell lennie, vagy ha legalább 6 hónapja UniCredit bankszámlára érkező jövedelme van, akkor 85 ezer forintnak kell lennie. A negatív KHR adóslista szintén kizáró ok. Természetesen szükség lesz az adóazonosító jelre, és 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra. A bank kér továbbá utolsó két havi bankszámlakivonatot, amelyre a jóváírás érkezik.

Raiffeisen

Az életkor a Raiffeisennél minimum 18 év, a futamidő lejártakor ez legfeljebb 70 év lehet - természetesen itt is kell egy adóstárs, ha az életkor ezt meghaladja. Telefonos elérhetőség itt is kell, akárcsak magyar állandó lakcím és Magyarországon szerzett jövedelem. Szükség van még továbbá minimum 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen. Vállalkozóként szükség van legalább 1 éves tevékenységre. Az igényléshez rendelkezni kell havi nettó 120 ezer forintos jövedelemhez - ha ketten igényelnek, akkor ennek mértéke 160 ezer forint lehet. A KHR negatív státusza kizáró ok.

Bár elmondható, hogy ezek a feltételek meglehetősen lazák, még így is sokan vannak azok, akik kiszorulnak a hitelezhető körből: ők jellemzően a feketén foglalkoztatottak, a kis bevételű vállalkozók (vagy épp friss vállalkozók), határozott idejű munkavállalók, felmondás alatt- vagy próbaidőn álló munkavállalók, negatív minősítésű adósok. Természetesen mindezek a garanciák a stabilitást szolgálják, és a laza követelményeket látva kijelenthető, hogy a személyi hitelek igénylési feltételei egyáltalán nem szigorúak, sőt - nem úgy a lakáshitelekkel. Ha tudni akarod, hogy mekkora kamattal érhetők el a fenti ajánlatok, kattints IDE.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?