17 °C Budapest
Itt a tiltólista: ezért nem kap hitelt sok százezer magyar

Itt a tiltólista: ezért nem kap hitelt sok százezer magyar

2019. április 23. 16:40

Dúl a hitelláz: a személyi hitelek kereslete folyamatosan nő. Ennek oka lehet az egyszerű igénylés - csupán pár dokumentumra van szükség. Így sem garantált ugyanakkor, hogy az igénylő megkapja a hitelt. Hogy a bankok milyen minimumfeltételeket szabnak a folyósításhoz, azt most pénzintézetenként külön-külön bemutatjuk.

A roppant divatos személyi kölcsönök minden bizonnyal egyszerűbb igényelhetőségük miatt is annyira népszerűek, hiszen stabil jövedelem birtokában tényleg bárki kaphat személyi hitelt - annak mértéke persze függ a jövedelem nagyságától is. Az igényléshez tényleg csak néhány dokumentumra van szükségünk - a személyes okmányaink mellett ilyen a jövedelemigazolás, amelyet a munkáltató állít ki nekünk. Ha katás vállalkozók vagyunk, vagy jövedelmünket készpénzben kapjuk, akkor feltétlenül szükség lesz egy NAV által kibocsátott jövedelemigazolásra is, minden más esetben elég lesz a munkáltatói. A bank nevére kattintva pontosabb leírás található a hiteltermékről.

A személyi kölcsönök összehasonlításához keresd fel kalkulátorunkat!

A pontos feltételek ugyanakkor bankonként változnak. Némely bank előírja a magyarországi lakhelyet, máshol ez nem feltétel - csak úgy, mint ahogy a kor is pénzintézetenként változik. Azt már az korábbi cikkünkben megnéztük, hogy mennyi az igénylés minimális és maximális összege, most azt nézzük meg, hogy bankonként mik az előirt feltételek.

Budapest Bank

A Budapest Bank személyi kölcsönének felvételéhez szükség van állandó magyarországi lakcímre. Amennyiben ez nincs, akkor a hiteligénylés feltételeinek megfelelő magyar állampolgár társigénylőként való bevonására van szükség. Alkalmazottak esetén minimum egy éves munkaviszony - legfeljebb két munkahelyről, maximum 1 hónap megszakítással - az elvárt, és az illető nem lehet próbaidő alatt. Vállalkozóknál egy éves folyamatos vállalkozói múlt az előírt. Ha a fizetés munkaviszony esetén az összeg készpénzben érkezik, akkor az ügyfélnek Budapest Bank lakossági számlanyitás az előírt.

CIB Bank

A CIB-nél állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemély igényelhet hitelt, aki betöltötte 20-ik életévét, a futamidő végén pedig még nem tölti be a 72. évét. Ha ennél idősebb, akkor adóstárs bevonására lesz szükség. Természetesen az igénylő nem lehet KHR negatív - ennek jelentőségéről itt írtunk bővebben. Náluk feltétel a legalább 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen. A minimum havi nettó jövedelemnek el kell érnie a 99 085 forintot.

Az igényléshez szükség van bankszámlakivonatra (ha nem a bank ügyfele az igénylő), valamint 2 millió forint feletti igénylés esetén munkáltatói igazolás szükséges, ha nem érkezik legalább 3 hónapja a CIB folyószámlára a rendszeres jövedelem. Vállalkozók esetén szükség van a NAV által kiadott jövedelemigazolásra.

Erste Bank

Az Ersténél a 23. betöltött életév a feltétel, és rendlekeznie kell az ügyfélnek állandó, bejelentett lakhellyel. Érdekes követelmény, de az igénylőnek rendelkeznie kell olyan telefonnal, amelyen elérhető. A legkisebb jövedelem, amellyel igényelhet az ügyfél hitelt, az 80 ezer forint. Legalább 3 hónapja rendelkezik lakossági folyószámlával valamely banknál, amelyre a jövedelme érkezik. Szintén kizáró feltétel, ha az igénylő negatív státusszal szerepel a KHR listán. Munkahelye nem állhat felszámolás, végelszámolás, végrehajtás vagy csődeljárás alatt.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában! <<< KATT

Az Erste is előír a jelenlegi munkahelyen legalább 3 hónapos munkaviszonyt, egyéni vállalkozó esetén minimum 2 éves vállalkozói múlt az elvárt - és 1 lezárt üzleti év. Az igénylő nem lehet épp táppénzen, és külföldi munkavállalás esetén a kölcsön lejárata nem haladhatja meg a munkavállalási engedély lejáratától számított 6 hónapot.

K&H Bank

A K&H személyi kölcsönét állandó magyarországi lakhellyel rendelkező és telefonos elérhetőséggel rendelkező, nagykorú magánszemély igényelheti. A minimum havi nettó bérkövetelmény 100 ezer forint, és minimum 3 hónapos alkalmazotti jogviszonyt tud felmutatni. A KHR-ben a negatív státusz szintén kizáró ok. Ha a kölcsön lejártakor az igénylő meghaladja a 65 éves életkort, akkor adóstárs bevonása szükséges.

MKB Bank

A bank hitelét nem magyar állampolgárok is igényelhetik, ebben az esetben magyarországi tartózkodási hely szükséges. Emellett szükség van magyar adóazonosító jelre, minimum havi nettó 100 ezer forintos jövedelemre, telefonos elérhetőségre is. A negatív KHR információ - nem meglepő módon - kizáró ok. A bank weboldalán közli, hogy az igénylő vállalja, hogy az MKB Mosoly Személyi Kölcsön folyósítási díját a folyósítás feltételeként előzetesen megfizeti.

OTP Bank

Az OTP-nél igénylőknek legalább 21 évesnek kell lenniük, rendelkezniük kell állandó magyarországi lakcímmel és összesen legalább 6 hónapos (jelenlegi munkahelyén legalább 3 hónapos) munkaviszonnyal. Fel kell mutatniuk továbbá legalább havi nettó 75 ezer forintos rendszeres jövedelmet, és természetesen nem szerepelhetnek mulasztással a KHR-rendszerben.
Hasonlítsd össze az OTP Bank személyi hitelének kamatait a többi bank ajánlatával!

UniCredit Bank

Az UniCreditnél igénylőknek rendelkezniük kell szintén legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, és jövedelmének legalább két hónapja bankszámlára kell érkeznie. Havi nettó jövedelmének 110 ezer forintnak kell lennie, vagy ha legalább 6 hónapja UniCredit bankszámlára érkező jövedelme van, akkor 85 ezer forintnak kell lennie. A negatív KHR adóslista szintén kizáró ok. Természetesen szükség lesz az adóazonosító jelre, és 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra. A bank kér továbbá utolsó két havi bankszámlakivonatot, amelyre a jóváírás érkezik.

Raiffeisen

Az életkor a Raiffeisennél minimum 18 év, a futamidő lejártakor ez legfeljebb 70 év lehet - természetesen itt is kell egy adóstárs, ha az életkor ezt meghaladja. Telefonos elérhetőség itt is kell, akárcsak magyar állandó lakcím és Magyarországon szerzett jövedelem. Szükség van még továbbá minimum 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony a jelenlegi munkahelyen. Vállalkozóként szükség van legalább 1 éves tevékenységre. Az igényléshez rendelkezni kell havi nettó 120 ezer forintos jövedelemhez - ha ketten igényelnek, akkor ennek mértéke 160 ezer forint lehet. A KHR negatív státusza kizáró ok.

Bár elmondható, hogy ezek a feltételek meglehetősen lazák, még így is sokan vannak azok, akik kiszorulnak a hitelezhető körből: ők jellemzően a feketén foglalkoztatottak, a kis bevételű vállalkozók (vagy épp friss vállalkozók), határozott idejű munkavállalók, felmondás alatt- vagy próbaidőn álló munkavállalók, negatív minősítésű adósok. Természetesen mindezek a garanciák a stabilitást szolgálják, és a laza követelményeket látva kijelenthető, hogy a személyi hitelek igénylési feltételei egyáltalán nem szigorúak, sőt - nem úgy a lakáshitelekkel. Ha tudni akarod, hogy mekkora kamattal érhetők el a fenti ajánlatok, kattints IDE.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?