15 °C Budapest
Megszólalt az MNB: fix kamatozású hitelekbe terelnék a lakosságot

Megszólalt az MNB: fix kamatozású hitelekbe terelnék a lakosságot

2019. április 15. 17:35

Már régóta szó van arról, vajon mit fog tenni az MNB a változó kamatozású hitelek kockázatainak enyhítésére, hiszen a lakáshitelek 60 százalékát még ma is ezek alkotják. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank ajánlása erre vonatkozóan: a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része évente tájékoztató levelet fog kapni bankjától a kamatperiódus-váltás lehetőségeiről - írja a Portfolio.

Az MNB célja, hogy növelje a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók körében a pénzügyi tudatosságot - olvasható az ajánlásban. Az ajánlás címzettjei a pénzügyi intézmények, amelyek felé az MNB tájékoztatási elvárásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a fogyasztók a változó kamatozású jelzáloghiteleiknél ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a változó kamatozású hitelre vonatkozó kamatkockázat hosszútávú lehetséges következményeit is értékeljék.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

Az ajánlás legfontosabb elvárásai:

 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény naptári évente legalább egy alkalommal nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitelek átárazódásának kockázatáról azok számára, akik az előző év december 31-én fennálló legalább 10 éves hátralévő futamidejű, változó kamatozású forint jelzáloghitel-szerőződéssel rendelkeznek, és nincsenek 90 napon túli késedelemben.
 • Első alkalommal legkésőbb 2020. január 31-ig kell ezt megküldeni a 2015. február 1-je (a devizahiteles forintosítás és elszámolás fordulónapja) előtt kötött hitellel rendelkezők számára.
 • Az MNB 2019. szeptember 30-éig várja el a tájékoztatást azok esetében, akik 2015. február 1. napja előtt kötött, változó kamatozású, 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű forint jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja a tájékoztatás szakaszos, több időpontban, időszakonként arányosan történő teljesítését, illetve hogy a fentiek helyett rövid idő alatt, nagyobb számban végezze el ezt a pénzügyi intézmény.
 • Az ajánlás nem terjed ki az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre, a gyűjtőszámlahitelekre, és bizonyos fizetéskönnyített hitelekre.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a tájékoztatóban egyidejűleg mutassa be az 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusban, vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamatra történő szerződésmódosítási lehetőség közül legalább kettőt.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióval való hitelkiváltási lehetőségről is tájékoztat a pénzügyi intézmény a tájékoztatás alapján történő személyes megjelenés esetén.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a fogyasztó jelzáloghitelére szabottan, összehasonlítható módon nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitel aktuális kamatáról, törlesztőrészletéről, valamint kamatkockázatáról, illetve a bemutatásra kerülő, hosszabb kamatperiódusra vagy futamidő végéig rögzített kamatozásra vonatkozó szerződésmódosítási lehetőségek kamatáról és törlesztőrészletéről.
 • Az MNB elfogadja az elektronikus csatornán (pl. netbanki felület, email), egyidejű SMS-értesítéssel való tájékoztatást is.
 • Elvárt, hogy a pénzügyi intézmény dolgozzon ki intézkedési tervet azon fogyasztók részére is, akik a bemutatott szerződésmódosítási lehetőséget a törlesztőrészlet növekedésére tekintettel nem tudják elfogadni, ugyanakkor jelzik a pénzügyi intézmény felé, hogy szeretnének élni szerződésmódosítási lehetőséggel a kamatkockázat csökkentése érdekében.
 • A pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára. Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítás végrehajtását ne kösse a módosítást megelőző szerződéses feltételekhez képest további szerződéses feltétel teljesítéséhez.
 • Az MNB elvárja, hogy a szerződésmódosítás során legfeljebb csak a szerződésmódosításhoz közvetlenül kapcsolódó, esetlegesen felmerült és objektíven indokolható díjak kikötésére és költségek érintett fogyasztóra való áthárítására kerüljön sor.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 07:59
Hiteligénylés eltt állsz? Bármelyik bankot is választod, a kérelem mellé számos dokumentumot kell be...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?