12 °C Budapest

Megszólalt az MNB: fix kamatozású hitelekbe terelnék a lakosságot

2019. április 15. 17:35

Már régóta szó van arról, vajon mit fog tenni az MNB a változó kamatozású hitelek kockázatainak enyhítésére, hiszen a lakáshitelek 60 százalékát még ma is ezek alkotják. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank ajánlása erre vonatkozóan: a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része évente tájékoztató levelet fog kapni bankjától a kamatperiódus-váltás lehetőségeiről - írja a Portfolio.

Az MNB célja, hogy növelje a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók körében a pénzügyi tudatosságot - olvasható az ajánlásban. Az ajánlás címzettjei a pénzügyi intézmények, amelyek felé az MNB tájékoztatási elvárásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a fogyasztók a változó kamatozású jelzáloghiteleiknél ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a változó kamatozású hitelre vonatkozó kamatkockázat hosszútávú lehetséges következményeit is értékeljék.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

Az ajánlás legfontosabb elvárásai:

  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény naptári évente legalább egy alkalommal nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitelek átárazódásának kockázatáról azok számára, akik az előző év december 31-én fennálló legalább 10 éves hátralévő futamidejű, változó kamatozású forint jelzáloghitel-szerőződéssel rendelkeznek, és nincsenek 90 napon túli késedelemben.
  • Első alkalommal legkésőbb 2020. január 31-ig kell ezt megküldeni a 2015. február 1-je (a devizahiteles forintosítás és elszámolás fordulónapja) előtt kötött hitellel rendelkezők számára.
  • Az MNB 2019. szeptember 30-éig várja el a tájékoztatást azok esetében, akik 2015. február 1. napja előtt kötött, változó kamatozású, 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű forint jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek.
  • Az MNB jó gyakorlatnak tartja a tájékoztatás szakaszos, több időpontban, időszakonként arányosan történő teljesítését, illetve hogy a fentiek helyett rövid idő alatt, nagyobb számban végezze el ezt a pénzügyi intézmény.
  • Az ajánlás nem terjed ki az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre, a gyűjtőszámlahitelekre, és bizonyos fizetéskönnyített hitelekre.
  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a tájékoztatóban egyidejűleg mutassa be az 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusban, vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamatra történő szerződésmódosítási lehetőség közül legalább kettőt.
  • Az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióval való hitelkiváltási lehetőségről is tájékoztat a pénzügyi intézmény a tájékoztatás alapján történő személyes megjelenés esetén.
  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a fogyasztó jelzáloghitelére szabottan, összehasonlítható módon nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitel aktuális kamatáról, törlesztőrészletéről, valamint kamatkockázatáról, illetve a bemutatásra kerülő, hosszabb kamatperiódusra vagy futamidő végéig rögzített kamatozásra vonatkozó szerződésmódosítási lehetőségek kamatáról és törlesztőrészletéről.
  • Az MNB elfogadja az elektronikus csatornán (pl. netbanki felület, email), egyidejű SMS-értesítéssel való tájékoztatást is.
  • Elvárt, hogy a pénzügyi intézmény dolgozzon ki intézkedési tervet azon fogyasztók részére is, akik a bemutatott szerződésmódosítási lehetőséget a törlesztőrészlet növekedésére tekintettel nem tudják elfogadni, ugyanakkor jelzik a pénzügyi intézmény felé, hogy szeretnének élni szerződésmódosítási lehetőséggel a kamatkockázat csökkentése érdekében.
  • A pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára. Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítás végrehajtását ne kösse a módosítást megelőző szerződéses feltételekhez képest további szerződéses feltétel teljesítéséhez.
  • Az MNB elvárja, hogy a szerződésmódosítás során legfeljebb csak a szerződésmódosításhoz közvetlenül kapcsolódó, esetlegesen felmerült és objektíven indokolható díjak kikötésére és költségek érintett fogyasztóra való áthárítására kerüljön sor.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem