28 °C Budapest
Kihagyhatatlan ajánlat: ezzel a módszerrel milliókat spórolhatsz a lakáshiteleden

Kihagyhatatlan ajánlat: ezzel a módszerrel milliókat spórolhatsz a lakáshiteleden

2019. február 13. 11:08

Óriási lehetőséget jelent a hitelfelvételen gondolkodó fiatal házasoknak a kormány által bejelentett 10 millió forintos kamatmentes hitel. Nem csak azoknak lehet bomba megoldás viszont, akik hitelt szeretnének felvenni, milliókat spórolhat a meglévő hiteleseknek is. Kiszámoltuk, mennyit lehet nyerni azzal, ha kamatmentes Orbán-hitelt betörlesztjük meglévő lakáshitelünkbe.

Egyre tisztábban látunk a kormány által bejelentett 10 milliós kamatmentes hitellel kapcsolatban. Az már kiderült, hogy a konstrukció csak gyerekvállalás mellett kamatmentes, azt pedig eddig is tudtuk, hogy 3 gyerek születése esetén elengedik a teljes hiteltartozást. Jelenlegi ismereteink szerint a futamidő 20 év legfeljebb, ebben az esetben a törlesztőrészlet legfeljebb 50 ezer forint lesz (a mi számításaink szerint ez 41 ezer 700 forint).Tegnapi cikkünkben is bemutattuk, mi mindent lehet kezdeni az így kapott ingyenhitellel, egy opcióval azonban nem számoltunk.

Aki fel tudja venni a 10 milliót, az gyakorlatilag ingyen előtörleszthet vele meglévő lakáshitelébe.

Előtörlesztési díj ugyanakkor elképzelhető, hiszen az nem az Orbán-hitel felvételéhez kapcsolódik, aminek díjait átvállalja az állam. Előzetesen is egyértelmű, hogy ez a lépés nagyon megéri. Kérdések azonban vannak. Egyrészt nem tudjuk, hogy rövidebb futamidővel is igényelhető-e a hitel - ez nagyon lényeges, hiszen ebben az esetben a törlesztőrészlet is magasabb lesz. Mi most jelenlegi ismereteink szerint kiszámoltuk, hogy mennyit nyerhet egy család, ha a kormány által bejelentett hitellel törleszt elő.

A piaci ajánlatok átlagkamatozásával dolgoztunk. A példánkban szereplő pár 20 millió forintot vesz fel 20 év futamidőre. Kalkulátorunkban felkerestünk pár ilyen ajánlatot, ezek átlagkamata 4,48 százalék volt. Az ő hitelük is így ezzel kamatozik majd. Az így kapott kamattal kiszámoltuk a törlesztőrészletet és a teljes visszafizetendő összeget. Amint az látható, a teljes visszafizetendő összeg így 30 millió 30 ezer forint. Hogy módosul ez a szám, ha előtörlesztünk?

Válogass a lakáshitelek közt: használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azt feltételeztük, hogy az Orbán-hitelt igénylő pár bevállal egy gyereket, de továbbiak nem születnek - így nem lesz jogosult a fennálló tartozás egy részének vagy egészének elengedésére. Mivel Novák Katalin 20 éves futamidőről beszélt, így mi is ezzel számoltunk. Azt feltételeztük, hogy a párnak fennálló lakáshitel tartozása van 20 millió forintos tőketartozással, a teljes visszafizetendőjük így a fenti összeg, 30 millió 309 ezer. Havi törlesztőjük 126 287 forint.

El is kezdik a törlesztést a 10. évig - ez van most. A kormány bejelentett hitelére természetesen azonnal lecsapnak, így kamatmentesen 10 millió forinthoz jutnak. Meglévő hitelükből ekkor 10 év van hátra, fennálló tőketartozásuk 12 millió 198 ezer forint. Előtörlesztés után így fennmarad 2 millió 198 ezer forint tőketartozás, és az Orbán-hitelre további 10 millió forint. A lényeges viszont, hogy ezután mi történik.

A törlesztőt ezután két részletben fizetik. A meglévő lakáshitelüket továbbra is fizetni fogják 22 757 forinttal 10 évig, az új Orbán-hitelt pedig 20 évig, havi 41 666 forinttal. A törlesztőjük így 64 423 forint lesz, viszont további 10 évig kell törleszteniük a hitelt.

Ez a korábbi 126 ezer forint törlesztőrészlethez képest sokkal kevesebb, de ha 10 éves lenne a futamidő, akkor a két hitelnek együtt is csak 106 ezer forint lenne a törlesztőrészlete.

A betörlesztés eredménye viszont szemléletes: az új hitelnek köszönhetően 25 millió 577 ezer forint volt a teljes visszafizetendő összegük, míg a kamatmentes hitel nélkül ez 30 308 ezer forint lett volna.Azaz közel 5 millió forint kamatköltséget spórolt nekik a betörlesztés. Így aligha kérdéses, hogy mennyire megérte betörleszteni a kamatmentes hitellel. Ismét ki kell emelni azonban, hogy az előtörlesztés díj feltehetően nem spórolható meg.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Tervezz előre: válogass a hitelek között.<<< KATT!

Természetesen sokkal jobban járnak abban az esetben, ha Orbán-hitel igényelhető lesz 10 éves futamidővel is - az összeg akkor sem változik, hiszen a lakáshitelnek ugyanúgy 10 év lesz a maradék kifutási ideje, a másik hitelt pedig nem terheli kamatköltség, így aztán a kamatköltség szempontból mindegy, hogy azt 10 vagy 20 év után fizetik vissza.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 14:44
Idén már hatodik alkalommal díjazzák a közösségi média legnagyobb hazai sztárjait a JOY Social Media...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?