13 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha élesedik az Orbán-csomag

Kiszámoltuk: ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha élesedik az Orbán-csomag

2019. február 12. 05:43

Tegnap ismertük meg a 7 pontból álló családvédelmi program részleteit. Az egyik pont szerint a fennálló jelzáloghitel tőketartozásából bizonyos kedvezmény íródik le a második és további gyerekek után. A legnagyobb újítása a programnak, hogy a harmadik gyerek után immár 4 millió forint ez a jóváírás. Kiszámoltuk egy konkrét példán, hogy ez mit jelent az adósoknak.

Vasárnap óta ismerjük a kormány családvédelmi 7 pontját. Ezek közül az egyik, hogy a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részét immár nem csak a harmadik, de a második gyermek születésekor is elengedik. Ebben az esetben ez 1 millió, a harmadik gyerek születése esetén pedig már 4 millió forint. Ezután minden további gyermek esetén ez újabb 1 millió forintot jelent. Mi most kiszámoltuk, hogy különböző gyerekszám mellett hogyan hathat ez a családok jelzáloghitelének törlesztésére.

A kiinduláshoz 10 millió forint fennálló tartozást vettünk alapul, és 180 hónap hátralévő futamidőt. Hogy valóban piaci kamatokkal számoljunk, segítségül hívtuk a Pénzcentrum kalkulátorát, és összehasonlítottuk az ott található ajánlatokat. 10 éves kamatperiódust néztünk, hiszen így tudjuk hosszú időre előre biztosítani a havi törlesztő mértékét. Úgy kalkuláltunk, hogy a hitelfelvevő az adott bank ügyfele.

Azt találtuk, hogy a Raiffeisen ajánlatával 4,47 százalék a THM, őket követi az Erste 4,53 százalékkal. A kalkulátorunkban szereplő további három ajánlat, azMKB, a K&H és a Budapest Bank ajánlatainak és az előbbiek átlagkamata 4,58 százalékos. Ezzel számoltunk a továbbiakban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így azt kaptuk, hogy a példánkban szereplő ifjú pár a 10 millió forint tőketartozás után összesen 13 843 588 forintot fizet vissza 180 hónap alatt. A havi törlesztő 76 910 forint lesz, a kamat - ahogy fent írtuk - 4,58 százalék.

Mivel az első gyerek után nem vállal át az állam a tartozásunkból, így az első gyerek megszületésével nem is kalkuláltunk - azt feltételeztük, hogy a családban már eleve van egy gyerek. Így amennyiben 10 millió forintos tőketartozás esetén megszületik a második gyermek, a tőketartozásunk 1 millió forinttal csökken. Ekkor a törlesztőnk 69 218 forint lesz, a teljes visszafizetendőnk pedig 12 459 229 forint.

Ha a 10 milliós tőketartozásunk fennállásakor viszont már a harmadik gyerek érkezik, akkor a tartozásunkból 4 millió forintot vállalnak át - ekkor a havi törlesztőnk mindössze 46 145 forint, a visszafizetendő összeg pedig 8 millió 306 ezer forint lesz. Ha azonban már van három gyerekünk, amikor a 10 milliós tőketartozás esedékes, akkor a negyedik gyerekkel megint csak egymillió forint íródik le a tőketartozásunkból, azaz ugyanúgy 69 218 forint lesz a törlesztőnk, mint az első esetben. És persze a visszafizetendő összeg is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De mi van, ha közben születik a gyermek?

Természetesen sokkal életszerűbb az, hogy a 180 hónapos futamidő alatt születik meg a második vagy a harmadik gyermek, vagy akár mindkettő. Ezért most két ilyen esetet hasonlítottunk össze: első esetben nem születik meg a második gyerek, amikor fennáll a 10 milliós tőketartozás, második esetben pedig megszületik a második gyerek, 90 hónap után pedig a harmadik is.

Ahogy az látható, ha nem születik gyerek, akkor a tartozás lineárlisan - mindne hónapban 76 909 forinttal csökken. Amennyiben azonban a második gyermek után járó támogatás az első hónapban lesz esedékes, akkor a törlesztő mindössze 69 218 forint lesz egészen a 90. hónapig, amikoris a fennálló tőketartozásból leíródik 4 millió forint. Ekkor a törlesztőnk a következő 90 hónapra 16 620 forintra módosul. A teljes visszafizetett összeg első esetben 13,8 millió forint, a másodikban 7,7, azaz majdnem a fele.

Válogass a lakáshitelek között: használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Összegzésként megállapítható, hogy már a második gyermek is érezhető mértékben hat a törlesztőre és a teljes visszafizetett összegre, a harmadik gyerek azonban jelentős mértékben megvágja azt. Fontos kiemelni, hogy a hatás nagyobb fennálló tartozás esetén kevésbé látványos, mert az összegek (1 és 4 millió) a fennálló tartozásnak csak egy kisebb hányadát teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 16:26
Új szintre lép a bizottság vizsgálata.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 14:50
Mindenki azon gondolkodik, hogyan tudna okosan pénzt megtakarítani, hiszen az áremelkedés felfalja a...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?