14 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha élesedik az Orbán-csomag

Kiszámoltuk: ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha élesedik az Orbán-csomag

2019. február 12. 05:43

Tegnap ismertük meg a 7 pontból álló családvédelmi program részleteit. Az egyik pont szerint a fennálló jelzáloghitel tőketartozásából bizonyos kedvezmény íródik le a második és további gyerekek után. A legnagyobb újítása a programnak, hogy a harmadik gyerek után immár 4 millió forint ez a jóváírás. Kiszámoltuk egy konkrét példán, hogy ez mit jelent az adósoknak.

Vasárnap óta ismerjük a kormány családvédelmi 7 pontját. Ezek közül az egyik, hogy a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részét immár nem csak a harmadik, de a második gyermek születésekor is elengedik. Ebben az esetben ez 1 millió, a harmadik gyerek születése esetén pedig már 4 millió forint. Ezután minden további gyermek esetén ez újabb 1 millió forintot jelent. Mi most kiszámoltuk, hogy különböző gyerekszám mellett hogyan hathat ez a családok jelzáloghitelének törlesztésére.

A kiinduláshoz 10 millió forint fennálló tartozást vettünk alapul, és 180 hónap hátralévő futamidőt. Hogy valóban piaci kamatokkal számoljunk, segítségül hívtuk a Pénzcentrum kalkulátorát, és összehasonlítottuk az ott található ajánlatokat. 10 éves kamatperiódust néztünk, hiszen így tudjuk hosszú időre előre biztosítani a havi törlesztő mértékét. Úgy kalkuláltunk, hogy a hitelfelvevő az adott bank ügyfele.

Azt találtuk, hogy a Raiffeisen ajánlatával 4,47 százalék a THM, őket követi az Erste 4,53 százalékkal. A kalkulátorunkban szereplő további három ajánlat, azMKB, a K&H és a Budapest Bank ajánlatainak és az előbbiek átlagkamata 4,58 százalékos. Ezzel számoltunk a továbbiakban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így azt kaptuk, hogy a példánkban szereplő ifjú pár a 10 millió forint tőketartozás után összesen 13 843 588 forintot fizet vissza 180 hónap alatt. A havi törlesztő 76 910 forint lesz, a kamat - ahogy fent írtuk - 4,58 százalék.

Mivel az első gyerek után nem vállal át az állam a tartozásunkból, így az első gyerek megszületésével nem is kalkuláltunk - azt feltételeztük, hogy a családban már eleve van egy gyerek. Így amennyiben 10 millió forintos tőketartozás esetén megszületik a második gyermek, a tőketartozásunk 1 millió forinttal csökken. Ekkor a törlesztőnk 69 218 forint lesz, a teljes visszafizetendőnk pedig 12 459 229 forint.

Ha a 10 milliós tőketartozásunk fennállásakor viszont már a harmadik gyerek érkezik, akkor a tartozásunkból 4 millió forintot vállalnak át - ekkor a havi törlesztőnk mindössze 46 145 forint, a visszafizetendő összeg pedig 8 millió 306 ezer forint lesz. Ha azonban már van három gyerekünk, amikor a 10 milliós tőketartozás esedékes, akkor a negyedik gyerekkel megint csak egymillió forint íródik le a tőketartozásunkból, azaz ugyanúgy 69 218 forint lesz a törlesztőnk, mint az első esetben. És persze a visszafizetendő összeg is.

De mi van, ha közben születik a gyermek?

Természetesen sokkal életszerűbb az, hogy a 180 hónapos futamidő alatt születik meg a második vagy a harmadik gyermek, vagy akár mindkettő. Ezért most két ilyen esetet hasonlítottunk össze: első esetben nem születik meg a második gyerek, amikor fennáll a 10 milliós tőketartozás, második esetben pedig megszületik a második gyerek, 90 hónap után pedig a harmadik is.

Ahogy az látható, ha nem születik gyerek, akkor a tartozás lineárlisan - mindne hónapban 76 909 forinttal csökken. Amennyiben azonban a második gyermek után járó támogatás az első hónapban lesz esedékes, akkor a törlesztő mindössze 69 218 forint lesz egészen a 90. hónapig, amikoris a fennálló tőketartozásból leíródik 4 millió forint. Ekkor a törlesztőnk a következő 90 hónapra 16 620 forintra módosul. A teljes visszafizetett összeg első esetben 13,8 millió forint, a másodikban 7,7, azaz majdnem a fele.

Válogass a lakáshitelek között: használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Összegzésként megállapítható, hogy már a második gyermek is érezhető mértékben hat a törlesztőre és a teljes visszafizetett összegre, a harmadik gyerek azonban jelentős mértékben megvágja azt. Fontos kiemelni, hogy a hatás nagyobb fennálló tartozás esetén kevésbé látványos, mert az összegek (1 és 4 millió) a fennálló tartozásnak csak egy kisebb hányadát teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?