9 °C Budapest

Új lakást vennél? Mutatjuk, mennyi pénzre lesz szükséged a CSOK mellé

2018. október 31. 10:03

Többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit. Mutatjuk, mégis mennyi önerőre lenne szükség ahhoz a CSOK mellett, hogy egy család ma újépítésű ingatlant vásároljon.

Kiegyensúlyozottabbá válhat az új lakások piaca a legutóbb bejelentett változtatások eredményeként - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely egyrészt az állami támogatási rendszerben történő változások lehetséges piaci hatásait vizsgálta, másrészt bemutatja, hogy mennyibe kerülnek a kétgyermekes családoknak is megfelelő 60 négyzetméteres új lakások, azaz mekkora önrészre van szükségük az állami támogatású kedvezményes hitelösszeg mellett.

Többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit. A kínálatot pedig a kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó új szabályok élénkíthetik, mert az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a kedvezményes lakásáfa milyen feltételekkel alkalmazható 2019 után

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint a kétgyermekes háztartások mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. A kereslet bővülése miatt szintén jól járhatnak a társasház-építők, illetve a jövőbeli újlakás-vásárlók is, mert a kedvezményes áfa meghosszabbításával a kínálat a következő években is tovább bővülhet. Balogh László szerint

a CSOK bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élő családoknak jelent nagyobb segítséget,

mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten. Azok is jól járhatnak a változással, akik viszonylag olcsó telkeket kínáló kisebb településen szeretnének családi házat építeni. Egyelőre konkrétumokat nem lehet tudni arról, hogy a sok esetben lakásfelújításra is használt lakástakarék-szerződések helyett milyen más korszerűsítési célú támogatás lesz elérhető, de az előzetes kormányzati nyilatkozatok alapján erre is születhet megoldás.


Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Hol, mennyi kell a 10 millión felül?

Az ingatlan.com elemzése szerint a 60 négyzetméteres új lakásokhoz átlagosan Békéscsabán alig több mint 6 milliót, Miskolcon 8,8 millió forintot és Kaposváron pedig 11,1 millió forinttal kell kiegészíteni a 10 millió forintos hitelt, ezekben a városokban viszonylag szűk a kínálat.

A népszerűbb nyugat-magyarországi megyeszékhelyek közül Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forintra van szükség. Székesfehérváron a 10 milliós hitelösszeghez több mint 21 millió forintot kell hozzátenni. A fővároshoz közeli Érden szintén több mint 20 millió forint kell ehhez, míg Budapesten ugyanez az összeg közel 36 millió forintra rúg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Balogh László a kilátásokról szólva elmondta, a pontos piaci hatásokat majd akkor lehet bemutatni, ha a CSOK eddig bejelentett és várható módosításairól megjelennek a jogszabályok. Az biztos, hogy a kedvezményes hitelösszeg növelése a háromgyermekes családoknál, a kétgyermekeseknél pedig a 10 millió forintos támogatott hitel lehetősége olyanok számára is megoldást jelenthetnek, akik eddig a piaci kamatokkal nem tudtak hozzájutni a lakáshitelhez.

A szakember kifejtette, hogy a támogatott hitelek engedélyezésekor a bankok ugyanúgy vizsgálják az igénylők hitelképességét mint eddig. A 25 évig fix és kedvezményes kamatozású hitelek törlesztőrészlete várhatóan alacsonyabb lesz mint a piaci alapon nyújtott hitelek törlesztője.

Emiatt pedig a bankok hitelbírálata során olyan igénylők is hitelhez juthatnak, akik eddig piaci alapon nem tudtak lakáshitelt felvenni

 - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm