29 °C Budapest
Rendkívüli bejelentés: 0 százalékos hitelt vezet be a kormány a fiataloknak

Rendkívüli bejelentés: 0 százalékos hitelt vezet be a kormány a fiataloknak

2017. szeptember 19. 10:52

Nulla százalékra csökken a felsőoktatási hallgatók számára elérhető Diákhitel2 kamata - döntött a kormány, közölte közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A kormány októbertől eltörli a Diákhitel2 kamatát, a kamatok megfizetését a kormány vállalja magára, az intézkedés a már folyósított hitelekre is vonatkozik

- mondta el Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, a Diákhitel Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár azt is közölte, hogy 2018. februárjától a Diákhitel2 nemcsak a tandíjra, hanem az idegen nyelvű képzésben részt vevők esetében, a térítési díjra is elérhetővé válik, valamint 40-ről 45 évre emelkedik, hogy a Diákhitel1-et meddig lehet igénybe venni.

A Diákhitel1 havi maximum felvehető értéke 70 ezer forintra nő, aki külföldön tölt egy vagy két félévet, az ennek az összegnek a dupláját veheti fel erre az időszakra. Szintén jövő februártól lesz érvényes, hogy aki rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, mentesül a kamatfizetés alól - az ellátás idejére.

Szeptember 30-ig kitolódik a Diákhitel2 igénylési időszaka a folyó félév tekintetében

- közölte Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője, majd hozzátette, hogy aki befizette már a tandíjat, az október 15-ig visszaigényelheti azt, és felveheti a Diákhitel2-t. Ezt technikailag úgy tudja megtenni, hogy igazolja, az intézmény már megkapta a tandíját, és ebben az esetben a Diákhitel Központ visszautalja azt a diáknak, ha megköti a diákhitel-szerződést. A folyamatot a tanulmányi osztályon tudják elindítani a diákok, ott kérhetnek igazolást a tandíj megfizetéséről.

A diákhitelek törlesztéséhez kapcsolódik, hogy a volt diákok számára a munkáltatók cafetéria keretében is támogathatják a hitel törlesztését, ez a juttatás adó- és járulékmentes lesz a törlesztőrészet erejéig, de legfeljebba a minimálbér 20 százalékáig.

A diákhitelekkel kapcsolatban nem ez mostanában az egyetlen újítás, szeptember 6. óta a teljes igénylési folyamat végig vihető elektronikusan, amennyiben a hallgató rendelkezik Ügyfélkapu-regisztrációval. Ezzel a lehetőséggel minden negyedik igénylő élt azóta. Diákhitel2-t 3 458-an igényeltek idén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A diákhitelrendszer átalakításával kapcsolatban régóta megy a gondolkodás a Diákhitel Központon belül, kormánydöntés pedig az elmúlt napokban született róla - mondta el az Emmi államtitkára, majd hozzátette: sikerességi kritériumokat, például, hogy többen vegyenek fel Diákhitelt, nem határozott meg a kabinet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?