Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza

2017. augusztus 22. 05:30

Évek óta egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban az augusztus a személyi kölcsön hitelezésben. A családi nyaralás, a gyerektáborok és más költségek miatt kongó családi kasszából kéne kifizetni az iskolakezdés költségeit, de a statisztikák szerint ez sok családnak nem megy. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy honnan lehet segítséghez jutni, ha nincs pénzünk, de nyakunkon a szeptember elseje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta publikál adatokat arról, hogy mekkora összegben vesz fel hiteleket a lakosság a pénzintézetektől. A személyi kölcsönökről szóló adatsorban érdekes trendet figyelhetünk meg. Az augusztus hónap ugyanis egyre hangsúlyosabbá válik a teljes évi hitelkihelyezés szempontjából.

A fenti grafikonon a fekete oszlop azt jelzi, hogy augusztusban mekkora összegben helyeztek ki személyi kölcsönt a hazai bankok, a barna oszlop azt, hogy a teljes adott esztendőben mennyi személyi hitelt folyósítottak, a zöld vonal pedig azt mutatja, hogy az adott év augusztusi volumene, hogy viszonyul egy átlagos hónap kihelyezési adataihoz.

A kimutatáson jól látszik, hogy míg 2013-ban mindössze 1 százalékkal volt erősebb egy átlagos hónapnál az augusztusi folyósítás, addig 2014-ben már 2, egy évre rá 5, tavaly pedig már 20 százalékon állt ez a mutató.


Bűnös szeptember

Augusztusban jelentős pénzügyi megterhelést jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdésre való felkészülés, így ez magyarázhatja a szokásosnál nagyobb összegű személyi kölcsön hitelfolyósítást

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. A szakember azt is hozzátette, hogy sok családnál lecsökken a megtakarítások mértéke a nyaralási illetve tábotoztatási szezon végére, így ez is sokakat kényszeríthet rá hitelfelvételre.

Az elemző által elmondottakat támasztja alá egy friss hazai kutatás is. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív mérése szerint a válaszadók nagyobb összegű növekedésről számoltak be a nyári, mint a karácsonyi költekezések terén. 

A megkérdezettek 28 százalékát érintették nyaralási, 17 százalékot pedig iskolakezdési költségek. A százalékos értékek lehet, hogy nem tűnnek kiemelkedőnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét érték mögött milliós társadalmi csoportok állnak hazánkban.

Szűkös augusztus

A nyár végi szűk anyagi lehetőségek valószínűségét erősíti, hogy a válaszadók 88 százaléka a nyaralásra költ a legszívesebben, ezt követi a szórakozás (75%) és a gyerekek táboroztatása (71%). E jellemzően nyári költségekkel kapcsolatban pedig felmerül, hogy könnyebben túlköltekezünk akkor, ha valamire szívesen költünk. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy a megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családi nyaralás esetén fordult elő a leggyakrabban, hogy túlszaladtak az előre megtervezett büdzsén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor

- írta a Pénzcentrumhoz hétfőn eljuttatott közleményében a CIB Bank, amely szintén megerősíti a Portfolio szakértőjének véleményét illetve az MNB adataiból kiolvasott megállapításokat is. A bank a Központi Statisztikai Hivatalt is idézte közleményében, melynek adatai szerint gyermekenként 17 500, a Cofidis felmérése szerint pedig családonként 30 ezer forint extra költséget jelent az iskolakezdési időszak.

Hitelt, de mennyiért?

Bár ez a költség még nem indokolna személyi kölcsön felvételt, de ha egyszerre kell a tanulósarkot kialakítani az iskolás korba lépett gyermeknek, laptopot, tan-, sport- és esetlegesen hangszereket is vásárolni, az már több százezres azonnali kiadást jelenthet a magyar családoknak.

Ha megnéznéd, milyen feltételekkel vehetsz fel személyi kölcsönt, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával 17 bank ajánlatait hasonlíthatod össze. 400 ezer forintot öt éves futamidőre 8 477 forintos havi törlesztőrészlettel vehetsz fel a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönével, az MKB Mosoly Személyi Kölcsöne esetén pedig 8 326 forintot kell fizetni havonta. A két bank ajánlatában megegyezik a kezdeti költség mértéke, mely mindkét intézetnél négyezer forint.

Amennyiben ilyen tételt nem szeretnél fizetni, akkor választhatod a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönét, melynek havi részlete 9 136 forint, ehhez viszont kérnek 100 ezer forint jóváírást egy CIB-es bankszámlán minden hónapban. További megoldás lehet számodra a K&H személyi kölcsöne, melyért 9 305 forintot kell fizetni havonta. 

Szintén tízezer forint alatt van a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönének törlesztőrészlete (9 514 forint), amelynek sajátossága, hogy ingyen előtörlesztheted, valamint, hogy évente egy részletet elhalaszthatsz, igaz, a négyezer forintos kezdeti költséget náluk nem úszod meg. A legnagyobb magyar bank Akciós OTP Személyi kölcsöne most havi 10 374 forintba kerül, ehhez viszont online kell érdeklődni, akkor kapod ugyanis meg az 1 százalékos kamatkedvezményt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?