12 °C Budapest
Pályázat nélkül, ingyenhitelből újíthatod fel most a házad

Pályázat nélkül, ingyenhitelből újíthatod fel most a házad

2017. június 29. 16:30

Vannak olyan fejlesztések, amelyek nagyon gyorsan visszahozzák az árukat, a családi házak energiahatékonysági korszerűsítése pont ilyen. A hőszigetelés önfinanszírozó lehet, tehát amennyit megspórolunk a rezsiköltségeken, az fedezheti a hitel törlesztőjét. Éppen ezért, ha nincs elegendő önerő a hőszigeteléshez, ezért még hitelt is érdemes felvenni. Persze nem mindegy, hogy milyet.

Az épület energetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. Magyarországon a jövedelmük 34 százalékánál magasabb energiaköltségekkel rendelkező, azaz energiaszegénységben élő háztartások kb. 85 százaléka családi házban él.

Ennek okán érthető, hogy a családok döntő többsége nehezen finanszírozza önerőből a nyílászárócserét, a hőszigetelést vagy a kazánok korszerűsítését, mindemellett pedig az állami támogatások sem elérhetőek mindenki számára. Ennek köszönhetően

a Magyarországon található 2,8 millió családi ház 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő.

Energiafelhasználási tekintetben a családi ház állomány háromnegyedét kivető, az 1980-as évek előtt épült otthonok vannak a legrosszabb helyzetben. A háztartási büdzsé 25-50 százalékát a rezsikiadások teszik ki, melynek 75 százalékáért a fűtés és a hűtés felel.

Egy átlagos 100 négyzetméteres, hőszigetelés nélküli családi házban élők az év felében havonta átlagosan 45 ezer forintot költenek a fűtési kiadásokra. Ez az összeg hőszigeteléssel - megfelelő nyílászárók és a megváltozott hőigényhez alkalmazkodni képes kazán megléte esetén, akár 45-50 százalékkal is csökkenthető lenne. A legkorszerűbb, 20 cm vastagságú homlokzati és tetőtér hőszigetelés egy ekkora házon 1,5-1,8 millió forint ráfordítással végezhető el, amely magába foglalja az anyag és munkadíjat is"

- mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvetető igazgatója.

Az otthonukat szigetelni szándékozók nagy részét azonban éppen a magas költségek, hitelfelvétel esetén pedig az önerő mértéke tartja vissza a beruházástól. A költségek fedezésére ma már elérhető olyan lakástakarékkal kombinált hitel, amelynek az igénybe vehető 30 százalékos állami támogatás mellett nagy előnye, hogy segítségével akár önerő nélkül bele lehet vágni otthonunk fejlesztésébe.

Az OTP Lakástakaréknál például Áthidaló kölcsönsegítségével tud az igénylő azonnal hozzájutni a hőszigetelés, nyílászáró vagy kazáncsere elvégzéséhez szükséges összeghez, a kölcsön törlesztése során pedig a havi kiadás nem haladja meg azt az összeget, amit a családiház-tulajdonosok megspórolnak az energiahatékonysági beruházás által. Az otthonukat ilyen konstrukcióban fejlesztők ebben az esetben előbb kamattörlesztés mellett előtakarékosságot folytatnak, majd a megtakarítási idő letelte után a hitel törlesztik a rezsiben elért megtakarításból.

A fenti példa szerinti, 100 m2-eres ház komplett hőszigetelése esetén kb. havi 15-20 ezer forintot tudunk megtakarítani fűtésköltségünkből az év minden hónapjára leosztva. Ha a megvalósításhoz szükséges 1,8 millió forintot lakástakarékkal kombinált hitellel finanszírozzuk, akkor egyrészt 72 hónapon, azaz hat éven keresztül 8 140 forintot kell befizetnünk a lakástakarékpénztárba, amelyhez az állam hozzátesz 30 százalékot, másrészt ahhoz, hogy a teljes összeget azonnal fel tudjuk használni, ne pedig a megtakarítási idő végén álljon csak rendelkezésre, áthidaló kölcsön felvétele szükséges. Ennek a kölcsönnek a törlesztése havonta 9 505 forint, így az első hat évben összesen havonta 17 645 forintot kell fizetnünk, ez fedezheti a 15-20 ezer forintos fűtési költség csökkenése. A hat év eltelte után további 7 évig 15 780 forint törlesztőrészlet fizetendő még, a szerződéses összeg megtakarításon felüli részére, azaz a lakáskölcsönre. Ezáltal a család kiadásai lényegében változatlanok maradnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ilyen kombinált konstrukciók nagy előnye, hogy a családnak csak annyit kell törlesztésre fordítani, amit eddig amúgy is kifizetett a rezsire, a hitel visszafizetése után azonban az energetikai korszerűsítés révén megtakarított összeg teljes mértékben a családi kasszát gyarapítja akár a következő 40-50 évben"

- mondta Köntös Péter az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Természetesen az OTP mellett a bankok többsége rendelkezik hasonló termékkel. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorávalazt néztük meg, hogy melyek azok a személyi kölcsönök, amelyek a legjobb feltételekkel elérhetők.

Maradtunk az eredeti példánál: 1,8 millió forint 6 évre. Eszerint a lista élén aSberbank Fair személyi kölcsöne végzett 33 247 forintos törlesztővel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 411 766 forint. A második helyen a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne áll 33 337 forintos törlesztővel, 2 434 063 forintos visszafizetendő összeggel. A CIB Előrelépő Személyi Kölcsön nevű terméke 36 295 forintos törlesztővel, 13,99 százalékos THM-mel érhető el, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 613 275 forint.

A megfelelően kivitelezett hőszigetelés és nyílászárócsere elvégzésével az ingatlan energiahatékonysági besorolása akár 4 kategóriát is ugorhat, ami egy esetleges értékesítés során számít majd sokat, hiszen egy hőszigetelt családi ház átlagosan 15 százalékkal magasabb áron értékesíthető.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?