Itt a jegybank kamatdöntése

Itt a jegybank kamatdöntése

2016. augusztus 23. 19:03

A várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékos szinten tartotta irányadó kamatát mai kamatdöntő ülését a jegybank monetáris tanácsa. A kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A piac már az őszi eseményekre készül, amikor a jegybanki eszköztár-átalakítás hozhat jelentős változásokat a pénzpiacon.

Az utolsó, májusi kamatvágás óta a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja egyértelmű: minél tovább az aktuális szinten tartani az irányadó kamatot, eközben egyéb nem konvencionális eszközökkel tovább lazítani a monetáris kondíciókon. Mivel sem az infláció, sem a növekedési adatok nem hoztak olyan új információt, amelyek átírták volna a gazdaságról alkotott képet, fel sem merülhetett, hogy a jegybank elálljon korábbi elkötelezettségétől.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szintén arra hívta fel a figyelmet a kamatdöntés kapcsán, hogy az irányadó kamat változatlansága mellett a piac majd szeptemberben kaphat iránymutatást a jegybanktól a három hónapos betétek év végi szintjével kapcsolatban, ami befolyásolhatja a rövidebb lejáratú kamatszinteket.

A jegybank várhatóan továbbra is arra törekszik, hogy a bankközi kamatokat az irányadó ráta alatt tartsa, ezzel próbálva fékezni a forint erősödését.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?