2 °C Budapest
Kiderült: ezért változnak a lakástámogatás szabályai

Kiderült: ezért változnak a lakástámogatás szabályai

2016. augusztus 1. 15:34

Míg korábban több jogszabályban határozták meg a lakáscélra adható munkáltatói támogatás szabályait, addig ez augusztus 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvényben van rendezve, ezzel egyszerűsödhet a rendszer működése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A cafeteria-rendszeren keresztül augusztus 1-től a munkáltatók egyszerűbben támogathatják dolgozóik lakásvásárlását, lakáshitel-törlesztését, mivel annak szabályozása egységesen a személyi jövedelemadó (szja) törvénybe került

 - mondta Fata László cafeteriaszakértő hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában. Az eddigi "sok munkát igénylő helyzet" változik meg azzal, hogy egyetlen jogszabály szabályozza a támogatás lehetőségét.

A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, maximum 5 millió forintot adhat ilyen támogatásként adómentesen. Mivel ez egy jelentős összeg, és a törvényalkotó szeretné, ha ezt célirányosan használnák fel érthető, hogy szigorú szabályokat fogalmaztak meg. Többek között vizsgálni kell a lakás méretét; a lakásban lakók számát; hogy az adott cég dolgozója a lakásban tulajdonos vagy például haszonélvező; a lakásban laknak-e a lakásban az igénylők. Ha összeállnak az adómentes támogatás feltételei, akkor a munkáltató folyósíthatja a hitelintézeten keresztül a támogatási összeget.

Ez történhet egyszerre vagy hozzájárulással a hiteltörlesztéshez. A munkáltatónak emellett ellenőriznie kell azt is, hogy a célnak megfelelően használják-e fel a támogatást, de ez sem okoz többletmunkát, hiszen a folyósítás általában a hitelszámlára megy.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?