Más adóssága miatt vihetik a tévémet: a lakásomat megtarthatom?

Pénzcentrum
2016. július 26. 14:35

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon a rokonaink adósságát behajthatják-e rajtunk, ha ők nem fizetnek. Ez különösen akkor lehet érdekes, ha egy fedél alatt élünk, hiszen ilyenkor a végrehajtók eleve a közös lakcímen keresik a rokont. Utánajártunk, vajon bukhatjuk-e a lapostévénket egy rokon tartozása miatt.

Egy rendszeres olvasónk keresett meg minket azzal a problémával, hogy testvérének fedezetlen hitele van, amit nem törleszt és várhatóan hamarosan a végrehajtó is kopogtathat nála. Olvasónk ugyan arra a címre van bejelentve, mint a testvére, és emiatt attól tart, hogy akár a lakást is bukhatja emiatt. Utánajártunk, hogy mit vihet ilyenkor a bírósági végrehajtó.

Viheti a lakást a végrehajtó?

Főszabály szerint az adós tulajdonában lévő ingatlant lehet végrehajtás alá vonni.

Az adós tulajdonjoga az egész ingatlanra, egész tulajdoni illetőségre, vagy ezek eszmei hányadára terjed ki, a végrehajtás is ennek megfelelően vezethető az adós egész ingatlanára vagy az adós tulajdoni illetőségére

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar (MBVK).

Vagyis csak az adós ingatlanára vagy ingatlanrészére teheti rá a kezét a végrehajtó, vagyis akkor lehetünk veszélyben, ha közös tulajdonunk van az adóssal, de ekkor is csak az adós részét "viheti el" a behajtó.

Nem mindegy viszont, hogy ki számít adósnak. A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint: A végrehajtást azzal szemben lehet elrendelni, akivel szemben kötelezést (marasztalást) tartalmazó, jogerős vagy előzetesen végrehajtható és lejárt határozat van, amelyből megállapítható, hogy az adós milyen összeget köteles fizetni, mit köteles tenni. Vagyis az ellen indulhat eljárás, aki ellen fizetési meghagyás van érvényben.

A fizetési meghagyást elfogadhatja az adós, de a bíróság is elrendelheti ennek a dokumentumnak a létrehozását. Ennek lényege, hogy rögzíti a tartozás tényét, illetve összegét. Akivel szemben a bírósági végrehajtást elrendelték a végrehajtó nemcsak, hogy eljárhat, hanem köteles eljárni.

Tényleg vihetik a lapostévémet a testvérem miatt?

Alapvetően csupán az adós tulajdonában lévő ingóságokat lehet lefoglalni, ezeket viszont az ideiglenes és az állandó lakcímről is elvihetik. Ehhez viszont egyértelműnek kell lennie, hogy az ingóság az adós tulajdona, így nem lehet lefoglalni azt, ha egyértelmű, hogy az adott tárgy nem az adósé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a lefoglalt ingóság nem az adós tulajdona, akkor ezt az érintett személynek kell a foglalásnál a végrehajtónak igazolnia. Ha a foglalásnál az érintett személy nincs jelen és az adós sem tudja igazolni, hogy a lefoglalt ingóság nem az ő tulajdona, akkor az érintett személy igénypert indíthat a végrehajtást kérővel szemben

- tette hozzá az MBVK. Emiatt, ha a végrehajtó érkezésekor nem vagyunk jelen, vagy nem tudjuk bebizonyítani, hogy az adott tárgy a mi tulajdonunk és nem az adósé, akkor ezt a beható elviheti. Ugyan lehetőségünk van ennek visszaszerzésére (igénypert indíthatunk), azonban ez egy bonyolultabb procedúra.

Ezeket a vagyontárgyakat nem foglalhatják le:
  • Az adós foglalkozásához szükséges vagyontárgyak,
  • Alapvető ruházati cikkek,
  • Fűtő-világító eszközök,
  • nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések.

Házastársak esetében ennél szigorúbb a szabályozás, ugyanis a házastársak (hacsak nem élnek vagyonközösségben például egy házassági szerződés miatt) egymás ingóságaiért is felelősségre vonhatók. Ez azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtó elviheti a házastárs vagyontárgyát annak adóssága miatt. Nem foglalható le azonban az a vagyontárgy, amely a nem adós másik házastárs különvagyona, feltéve, hogy ezt a végrehajtó előtt kétséget kizárólag a helyszínen nyomban igazolja az érintett, ellenkező esetben a különvagyoni jelleget is csak igényperben lehet bizonyítani.

Mi a végrehajtás menete?

A bírósági végrehajtók alapvetően ebben a sorrendben próbálják behajtani az adósságot:

  • Bankszámla inkasszóval, munkabérből (vagy más jövedelemből) levonással,
  • Az ingóságok lefoglalása és értékesítése,
  • Az ingatlan(ok) lefoglalása és értékesítése.

Amennyiben az adott végrehajtási módszer nem, vagy aránytalanul hosszú idő alatt térül meg, akkor a végrehajtó a következő fokozatra léphet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm