29 °C Budapest
Más adóssága miatt vihetik a tévémet: a lakásomat megtarthatom?

Más adóssága miatt vihetik a tévémet: a lakásomat megtarthatom?

Pénzcentrum
2016. július 26. 14:35

Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon a rokonaink adósságát behajthatják-e rajtunk, ha ők nem fizetnek. Ez különösen akkor lehet érdekes, ha egy fedél alatt élünk, hiszen ilyenkor a végrehajtók eleve a közös lakcímen keresik a rokont. Utánajártunk, vajon bukhatjuk-e a lapostévénket egy rokon tartozása miatt.

Egy rendszeres olvasónk keresett meg minket azzal a problémával, hogy testvérének fedezetlen hitele van, amit nem törleszt és várhatóan hamarosan a végrehajtó is kopogtathat nála. Olvasónk ugyan arra a címre van bejelentve, mint a testvére, és emiatt attól tart, hogy akár a lakást is bukhatja emiatt. Utánajártunk, hogy mit vihet ilyenkor a bírósági végrehajtó.

Viheti a lakást a végrehajtó?

Főszabály szerint az adós tulajdonában lévő ingatlant lehet végrehajtás alá vonni.

Az adós tulajdonjoga az egész ingatlanra, egész tulajdoni illetőségre, vagy ezek eszmei hányadára terjed ki, a végrehajtás is ennek megfelelően vezethető az adós egész ingatlanára vagy az adós tulajdoni illetőségére

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar (MBVK).

Vagyis csak az adós ingatlanára vagy ingatlanrészére teheti rá a kezét a végrehajtó, vagyis akkor lehetünk veszélyben, ha közös tulajdonunk van az adóssal, de ekkor is csak az adós részét "viheti el" a behajtó.

Nem mindegy viszont, hogy ki számít adósnak. A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint: A végrehajtást azzal szemben lehet elrendelni, akivel szemben kötelezést (marasztalást) tartalmazó, jogerős vagy előzetesen végrehajtható és lejárt határozat van, amelyből megállapítható, hogy az adós milyen összeget köteles fizetni, mit köteles tenni. Vagyis az ellen indulhat eljárás, aki ellen fizetési meghagyás van érvényben.

A fizetési meghagyást elfogadhatja az adós, de a bíróság is elrendelheti ennek a dokumentumnak a létrehozását. Ennek lényege, hogy rögzíti a tartozás tényét, illetve összegét. Akivel szemben a bírósági végrehajtást elrendelték a végrehajtó nemcsak, hogy eljárhat, hanem köteles eljárni.

Tényleg vihetik a lapostévémet a testvérem miatt?

Alapvetően csupán az adós tulajdonában lévő ingóságokat lehet lefoglalni, ezeket viszont az ideiglenes és az állandó lakcímről is elvihetik. Ehhez viszont egyértelműnek kell lennie, hogy az ingóság az adós tulajdona, így nem lehet lefoglalni azt, ha egyértelmű, hogy az adott tárgy nem az adósé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a lefoglalt ingóság nem az adós tulajdona, akkor ezt az érintett személynek kell a foglalásnál a végrehajtónak igazolnia. Ha a foglalásnál az érintett személy nincs jelen és az adós sem tudja igazolni, hogy a lefoglalt ingóság nem az ő tulajdona, akkor az érintett személy igénypert indíthat a végrehajtást kérővel szemben

- tette hozzá az MBVK. Emiatt, ha a végrehajtó érkezésekor nem vagyunk jelen, vagy nem tudjuk bebizonyítani, hogy az adott tárgy a mi tulajdonunk és nem az adósé, akkor ezt a beható elviheti. Ugyan lehetőségünk van ennek visszaszerzésére (igénypert indíthatunk), azonban ez egy bonyolultabb procedúra.

Ezeket a vagyontárgyakat nem foglalhatják le:
  • Az adós foglalkozásához szükséges vagyontárgyak,
  • Alapvető ruházati cikkek,
  • Fűtő-világító eszközök,
  • nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések.

Házastársak esetében ennél szigorúbb a szabályozás, ugyanis a házastársak (hacsak nem élnek vagyonközösségben például egy házassági szerződés miatt) egymás ingóságaiért is felelősségre vonhatók. Ez azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtó elviheti a házastárs vagyontárgyát annak adóssága miatt. Nem foglalható le azonban az a vagyontárgy, amely a nem adós másik házastárs különvagyona, feltéve, hogy ezt a végrehajtó előtt kétséget kizárólag a helyszínen nyomban igazolja az érintett, ellenkező esetben a különvagyoni jelleget is csak igényperben lehet bizonyítani.

Mi a végrehajtás menete?

A bírósági végrehajtók alapvetően ebben a sorrendben próbálják behajtani az adósságot:

  • Bankszámla inkasszóval, munkabérből (vagy más jövedelemből) levonással,
  • Az ingóságok lefoglalása és értékesítése,
  • Az ingatlan(ok) lefoglalása és értékesítése.

Amennyiben az adott végrehajtási módszer nem, vagy aránytalanul hosszú idő alatt térül meg, akkor a végrehajtó a következő fokozatra léphet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22