Megszólalt az OTP-vezér: indokolt volt a hitelközvetítői jutalékok csökkentése

Megszólalt az OTP-vezér: indokolt volt a hitelközvetítői jutalékok csökkentése

2016. április 18. 11:30

Támogatja a kormány lakáspiaci élénkítését és a hitelközvetítői jutalékok korlátozását Csányi Sándor. Idén a tavalyinál 30 százalékkal nagyobb lakáshitel-kihelyezésre és ezen belül változatlan OTP-részesedésre számít a bankvezér a Világgazdaságnak adott rövid interjúja alapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lapnak az alábbiakról beszélt Csányi:

  • Az otthonteremtési kedvezmény, az áfacsökkentés és az EU-források beáramlása is kedvező a hitelezés szempontjából.
  • A bankok számára a készpénzes tranzakciók a legdrágábbak, és kényelmetlenek a felhasználók számára is, nemzetgazdasági szempontból pedig szintén nem hasznosak. Előnyös lenne a bankok számára a készpénzforgalom kormány által tervezett csökkenése.
  • A havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel a bevételkiesés mellett költségeket is jelent a bankoknak, ráadásul illetéket is kell utána fizetniük. Különösen érzékenyen érinti ez az OTP-t, hiszen sok olyan ügyfelük van, akiknek a kétszeri díjmentes készpénzfelvételen túl nincs más tranzakciója.
  • Az OTP piaci részesedése az új lakáshitelekből tavaly 26-27 százalék volt, ez idén sem fog változni, a teljes piacon pedig (a tavalyi 360 milliárd forint után - a szerk.) 470 milliárd forintos kihelyezésre számítanak.
  • A CSOK-ban jelenleg 75 százalékos az OTP piaci részesedése.
  • A hitelközvetítői jutalékok csökkentése indokolt volt, "reméljük, ez az igények benyújtásán nem látszik majd." A bankszektor költségeinek csökkentése átgyűrűzhet a kamatok csökkenésébe is.
  • A vállalati hiteleknél a MARK Zrt. nagyon jó intézmény a nem teljesítő hitelek átvételére, az OTP is kapcsolatban áll velük. A lakossági oldalon az OTP Faktoringon keresztül inkább a saját behajtást preferálják.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?