Megszabadulnál a hiteledtől? A gatyád is rámehet erre

Megszabadulnál a hiteledtől? A gatyád is rámehet erre

Pénzcentrum
2016. március 30. 15:08

Változott a hitelek előtörlesztési díja, a törvény alapján többet kérhetnek el a pénzintézetek tőlünk. Ezt azonban nem minden bank érvényesíti, sőt, van ahol az új kölcsönöknél nem is kell fizetni az előtörlesztésért. Pedig a törvény szerint akár százazreket is kifizethetünk azért, hogy megszabaduljunk a hitelünktől.

Alig egy hete változott a hitelek előtörlesztésére és végtörlesztésére vonatkozó törvény. Ennek köszönhetően a legtöbb banknál már a módosított hirdetmény alapján szedhetik tőlünk a díjakat, ha meg akarunk szabadulni tartozásunk egy részétől vagy egészétől. A pénzintézetek eltérő díjszabással dolgoznak, azonban a központi szabályok mindenkire vonatkoznak. Ezek alapján elő- vagy végtörlesztési díjat kérhetnek tőlünk.

Mennyit kérhet a bankunk az előtörlesztésre?

Az elő- és végtörlesztés díjára az alábbi felső határokat írja elő a törvény:

 • Nem jelzálogfedezetű hitelek (pl. személyi kölcsönök) esetében 0,5 százalék, ha a hitel lejáratáig legfeljebb fél év van hátra, és 1 százalék, ha több mint fél év van hátra,
 • Jelzálogfedezetű hitelek esetében (pl. lakáshitelek) 1,5 százalék, kivéve
 • A jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleket (amennyiben kamatperióduson belül törlesztünk), amelyek esetében ez a felső határ 2 százalék.

A felszámított díj nem haladhatja meg a még fennálló kamattartozás mértékét sem, és egyáltalán nem számíthatnak fel nekünk ilyen díjat

 • Folyószámlahiteleknél és hitelkártyáknál,
 • Ha az előtörlesztés a hitelhez csatolt fedezeti biztosításból származik és
 • Ha az elmúlt 12 hónapban nem volt előtörlesztés és legfeljebb 200 ezer forintot előtörlesztünk.

A bankunk egyébként köteles írásos vagy digitális formában, előzetesen tájékoztatni minket az előtörlesztés következményeiről, díjairól, ha erről jelezzük ezt feléjük.

Ilyen volt eddig a szabályozás:

Korábban lehetőségünk volt ingyenesen előtörleszteni a jelzáloghitelünket, ha ezt kamatfordulókor tettük, mostantól azonban mindig díjat számíthat fel a bank. Korábban a rögzített időszakban elő- vagy végtörlesztettünk,

 • Akkor a végtörlesztett összeg 2 százalékát fizethettük, ami lakáshiteleknél 1 százalékos volt, ez mostantól egységesen 1,5 százalék,
 • Ha jelzáloglevéllel fedezett kölcsönünk van, akkor eddig akár 2,5 százalékos díjat is felszámolhattak nekünk (lakáshitelnél 1,5 százalék), mostantól ez egységesen 2 százalékos lehet.
Emellett megszűnt az a könnyítés, hogy a jelzáloghiteleknél is legfeljebb fél százalékot fizetünk, ha egy éven belül lejár a szerződés.

A nem jelzálog fedezetű kölcsönökre más szabály volt érvényben, ezek azonban csak annyit változtak, hogy kamatfordulókor sem lehet ingyenesen előtörleszteni. A díj eddig is 1 százalék volt, ha több mint egy év volt a hátralévő futamidő és fél százalék, ha már kevesebb mint 12 hónap múlva lejárt a hitel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Végtörlesztéskor egyik hiteltípusnál sem számolhaott fel költségeket a bank ezekben az esetekben:

 • Folyószámlahitelnél, hitelkártyánál
 • Ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt
 • Ha a szerződés hatálybalépésétől számított huszonnégy hónap eltelte után első alkalommal teljesített részleges vagy teljes előtörlesztés során, kivéve, ha kiváltják hitelüket, vagy ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott kölcsönösszeg felét.
Mostantól a harmadik kitétel szigorodik, miszerint már csak 12 hónapon belül és 200 ezer forint alatt van lehetőségünk ingyenesen előtörleszteni. A 2010. március 1. előtt felvett hiteleknél korábban nem volt korlátozva a végtörlesztés díja.

Mennyit jelent ez?

Ha egy személyi kölcsönt veszünk alapul, 500 ezer forint tőketartozással, és két éves hátralévő futamidővel, akkor a végtörlesztés a tartozás 1 százaléka, vagyis 5 ezer forintba fog kerülni, ha a törvény szerint maximálisan meghatározott összeget számítja fel a bank.

Jelzáloghiteleknél ennél bonyolultabb, ugyanis a rögzített időszakban 2 százalék, a kamatfordulókor pedig 1,5 százalékos díjat számíthatnak fel nekünk. Ha 5 millió forintos tőketartozással számolunk, akkor a jelzáloghitelünk után 75 ezer forintot fizethetünk, ha nincs jelzáloglevéllel fedezve. 100 ezer forintba kerül viszont, ha a jelzáloglevéllel fedezett kölcsönünket a rögzítés időszaka alatt előtörlesztjük.

Persze, ha 10 milliós végtörlesztéssel számolunk, akkor ez az összeg a duplájára ugrik, így 200 ezer forintot is kifizethetünk a banknak azért, hogy megszabaduljunk a kölcsöntől. Lényeges, hogy ezek a maximálisan elkérhető összegek, a bankok ennél alacsonyabb díjat is kérhetnek, sőt, az is előfordulhat, hogy ingyenes az előtörlesztés egyes kölcsönöknél.

Mennyibe kerül ez az egyes bankoknál?

Összegyűjtöttük, hogy a lakáshiteleknél melyik banknál mennyit fizethetünk az előtörlesztésért:

 • Az FHB-nál egyszerűek a szabályok: 22 ezer fix díjon felül az összeg 1,3 százalékát fizethetjük, akár kamatperiódus közben, akár attól függetlenül történik az előtörlesztés.
 • Az OTP-nél kihasználják a törvényi maximumot, így 1,5 százalék a díj kamatfordulókor, és 2 százalék, ha rögzítés alatt előtörlesztünk.
 • Az MKB-nál a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék a fizetendő, ha kamatfordulókor előtörlesztünk, de két éven belül ingyenesen előtörleszthetünk, ha a tartozásunk kevesebb mint felét fizetjük ki. Akkor is ingyenes az előtörlesztés, ha 1 millió forintnál kisebb az előtörlesztendő összeg és az elmúlt egy évben nem volt előtörlesztésünk. Más a helyzet, ha hitelkiváltásról van szó, ilyenkor ugyanis 14 ezer forint alapdíjon felül 1 százalékot fizethetünk (maximum 2 százalékot). Itt is mentesülünk a díjtól, ha az összeg 1 millió forint alatti. A március 21. után megkötött szerződéseknél ingyenesen előtörleszthetünk.
 • A Budapest Banknál érdekes kitétel, hogy 5 millió forint feletti összegnél 5 éven belüli előtörlesztésnél mentesülünk a díj megfizetése alól. A főszabály szerint egyébként a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék, azután pedig 1,5 százalék a díj.
 • A CIB-nél minden piaci lakáshitel után 1 százalékot kell fizetnünk, de a díj nem haladhatja meg a 30 ezer forintot. 
 • Az K&H-nál a lakáshiteleknél egységesen 1 százalék az előtörlesztési díj.
 • A Raiffeisennél 1,5 százalékot fizethetünk, előtörlesztéskor ez nem lehet több 36 361 forintnál, viszont, ha a szerződésünk lezárjuk (végtörlesztünk), akkor 62 333 forintot is fizethetünk.
 • Az Ersténél a március 21. után felvett hiteleknél 1,5 százalékot fizethetünk, de ez nem lehet több, mint 150 ezer forint. A korábban felvett kölcsönöknél eltérő szabályok szerint számítják fel a díjakat, a korábbi szabályozások alapján.
 • Az UniCreditnél alapvetően felszámolnak egy szerződésmódosítási díjat, éserre jön rá az előtörlesztési díj. A 2008. július 31-ig hatályba lépő szerződéseknél legfeljebb 15 ezer forint, de legfeljebb 1,5 százalék hitelkiváltáskor, 1 százalék pedig egyéb esetben az előtörlesztési díj. Az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát (de maximum 175 ezer forintot) fizethetjük hitelkiváltáskor és végtörlesztéskor, illetve 1 százalékot (de maximum 175 ezer forintot) előtörlesztéskor, ha a szerződésünk 2008. júliusa óta lépett érvénybe. Más kondíció vonatkozik viszont a 2015. április 15. után kötött szerződésekre: a fix kölcsönöknél 2,5 százalék a hitelkiváltás vagy végtörlesztés ára, egyéb esetben 1,5 százalékot fizethetünk. Referencia alapú hiteleknél ezek csupán 2, illetve 1 százalékot tesznek ki. A változó kamatozású hiteleknél a kamatfordulókor az alacsonyabb díjszabás (2 és 1 százalék) vonatkozik ránk, ha viszont máskor előtörlesztünk, akkor 2,5, illetve 1,5 százalékot fizethetünk. Az idén március 21. után kötött lakáshiteleknél egyébként az előtörlesztés a törvényi maximumok kihasználásával történik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?