21 °C Budapest

Megszabadulnál a hiteledtől? A gatyád is rámehet erre

Pénzcentrum
2016. március 30. 15:08

Változott a hitelek előtörlesztési díja, a törvény alapján többet kérhetnek el a pénzintézetek tőlünk. Ezt azonban nem minden bank érvényesíti, sőt, van ahol az új kölcsönöknél nem is kell fizetni az előtörlesztésért. Pedig a törvény szerint akár százazreket is kifizethetünk azért, hogy megszabaduljunk a hitelünktől.

Alig egy hete változott a hitelek előtörlesztésére és végtörlesztésére vonatkozó törvény. Ennek köszönhetően a legtöbb banknál már a módosított hirdetmény alapján szedhetik tőlünk a díjakat, ha meg akarunk szabadulni tartozásunk egy részétől vagy egészétől. A pénzintézetek eltérő díjszabással dolgoznak, azonban a központi szabályok mindenkire vonatkoznak. Ezek alapján elő- vagy végtörlesztési díjat kérhetnek tőlünk.

Mennyit kérhet a bankunk az előtörlesztésre?

Az elő- és végtörlesztés díjára az alábbi felső határokat írja elő a törvény:

  • Nem jelzálogfedezetű hitelek (pl. személyi kölcsönök) esetében 0,5 százalék, ha a hitel lejáratáig legfeljebb fél év van hátra, és 1 százalék, ha több mint fél év van hátra,
  • Jelzálogfedezetű hitelek esetében (pl. lakáshitelek) 1,5 százalék, kivéve
  • A jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleket (amennyiben kamatperióduson belül törlesztünk), amelyek esetében ez a felső határ 2 százalék.

A felszámított díj nem haladhatja meg a még fennálló kamattartozás mértékét sem, és egyáltalán nem számíthatnak fel nekünk ilyen díjat

  • Folyószámlahiteleknél és hitelkártyáknál,
  • Ha az előtörlesztés a hitelhez csatolt fedezeti biztosításból származik és
  • Ha az elmúlt 12 hónapban nem volt előtörlesztés és legfeljebb 200 ezer forintot előtörlesztünk.

A bankunk egyébként köteles írásos vagy digitális formában, előzetesen tájékoztatni minket az előtörlesztés következményeiről, díjairól, ha erről jelezzük ezt feléjük.

Ilyen volt eddig a szabályozás:

Korábban lehetőségünk volt ingyenesen előtörleszteni a jelzáloghitelünket, ha ezt kamatfordulókor tettük, mostantól azonban mindig díjat számíthat fel a bank. Korábban a rögzített időszakban elő- vagy végtörlesztettünk,

  • Akkor a végtörlesztett összeg 2 százalékát fizethettük, ami lakáshiteleknél 1 százalékos volt, ez mostantól egységesen 1,5 százalék,
  • Ha jelzáloglevéllel fedezett kölcsönünk van, akkor eddig akár 2,5 százalékos díjat is felszámolhattak nekünk (lakáshitelnél 1,5 százalék), mostantól ez egységesen 2 százalékos lehet.
Emellett megszűnt az a könnyítés, hogy a jelzáloghiteleknél is legfeljebb fél százalékot fizetünk, ha egy éven belül lejár a szerződés.

A nem jelzálog fedezetű kölcsönökre más szabály volt érvényben, ezek azonban csak annyit változtak, hogy kamatfordulókor sem lehet ingyenesen előtörleszteni. A díj eddig is 1 százalék volt, ha több mint egy év volt a hátralévő futamidő és fél százalék, ha már kevesebb mint 12 hónap múlva lejárt a hitel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végtörlesztéskor egyik hiteltípusnál sem számolhaott fel költségeket a bank ezekben az esetekben:

  • Folyószámlahitelnél, hitelkártyánál
  • Ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történt
  • Ha a szerződés hatálybalépésétől számított huszonnégy hónap eltelte után első alkalommal teljesített részleges vagy teljes előtörlesztés során, kivéve, ha kiváltják hitelüket, vagy ha az előtörlesztett összeg meghaladja a kölcsönszerződésben meghatározott kölcsönösszeg felét.
Mostantól a harmadik kitétel szigorodik, miszerint már csak 12 hónapon belül és 200 ezer forint alatt van lehetőségünk ingyenesen előtörleszteni. A 2010. március 1. előtt felvett hiteleknél korábban nem volt korlátozva a végtörlesztés díja.

Mennyit jelent ez?

Ha egy személyi kölcsönt veszünk alapul, 500 ezer forint tőketartozással, és két éves hátralévő futamidővel, akkor a végtörlesztés a tartozás 1 százaléka, vagyis 5 ezer forintba fog kerülni, ha a törvény szerint maximálisan meghatározott összeget számítja fel a bank.

Jelzáloghiteleknél ennél bonyolultabb, ugyanis a rögzített időszakban 2 százalék, a kamatfordulókor pedig 1,5 százalékos díjat számíthatnak fel nekünk. Ha 5 millió forintos tőketartozással számolunk, akkor a jelzáloghitelünk után 75 ezer forintot fizethetünk, ha nincs jelzáloglevéllel fedezve. 100 ezer forintba kerül viszont, ha a jelzáloglevéllel fedezett kölcsönünket a rögzítés időszaka alatt előtörlesztjük.

Persze, ha 10 milliós végtörlesztéssel számolunk, akkor ez az összeg a duplájára ugrik, így 200 ezer forintot is kifizethetünk a banknak azért, hogy megszabaduljunk a kölcsöntől. Lényeges, hogy ezek a maximálisan elkérhető összegek, a bankok ennél alacsonyabb díjat is kérhetnek, sőt, az is előfordulhat, hogy ingyenes az előtörlesztés egyes kölcsönöknél.

Mennyibe kerül ez az egyes bankoknál?

Összegyűjtöttük, hogy a lakáshiteleknél melyik banknál mennyit fizethetünk az előtörlesztésért:

  • Az FHB-nál egyszerűek a szabályok: 22 ezer fix díjon felül az összeg 1,3 százalékát fizethetjük, akár kamatperiódus közben, akár attól függetlenül történik az előtörlesztés.
  • Az OTP-nél kihasználják a törvényi maximumot, így 1,5 százalék a díj kamatfordulókor, és 2 százalék, ha rögzítés alatt előtörlesztünk.
  • Az MKB-nál a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék a fizetendő, ha kamatfordulókor előtörlesztünk, de két éven belül ingyenesen előtörleszthetünk, ha a tartozásunk kevesebb mint felét fizetjük ki. Akkor is ingyenes az előtörlesztés, ha 1 millió forintnál kisebb az előtörlesztendő összeg és az elmúlt egy évben nem volt előtörlesztésünk. Más a helyzet, ha hitelkiváltásról van szó, ilyenkor ugyanis 14 ezer forint alapdíjon felül 1 százalékot fizethetünk (maximum 2 százalékot). Itt is mentesülünk a díjtól, ha az összeg 1 millió forint alatti. A március 21. után megkötött szerződéseknél ingyenesen előtörleszthetünk.
  • A Budapest Banknál érdekes kitétel, hogy 5 millió forint feletti összegnél 5 éven belüli előtörlesztésnél mentesülünk a díj megfizetése alól. A főszabály szerint egyébként a március 21. előtt kötött szerződéseknél 1 százalék, azután pedig 1,5 százalék a díj.
  • A CIB-nél minden piaci lakáshitel után 1 százalékot kell fizetnünk, de a díj nem haladhatja meg a 30 ezer forintot. 
  • Az K&H-nál a lakáshiteleknél egységesen 1 százalék az előtörlesztési díj.
  • A Raiffeisennél 1,5 százalékot fizethetünk, előtörlesztéskor ez nem lehet több 36 361 forintnál, viszont, ha a szerződésünk lezárjuk (végtörlesztünk), akkor 62 333 forintot is fizethetünk.
  • Az Ersténél a március 21. után felvett hiteleknél 1,5 százalékot fizethetünk, de ez nem lehet több, mint 150 ezer forint. A korábban felvett kölcsönöknél eltérő szabályok szerint számítják fel a díjakat, a korábbi szabályozások alapján.
  • Az UniCreditnél alapvetően felszámolnak egy szerződésmódosítási díjat, éserre jön rá az előtörlesztési díj. A 2008. július 31-ig hatályba lépő szerződéseknél legfeljebb 15 ezer forint, de legfeljebb 1,5 százalék hitelkiváltáskor, 1 százalék pedig egyéb esetben az előtörlesztési díj. Az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát (de maximum 175 ezer forintot) fizethetjük hitelkiváltáskor és végtörlesztéskor, illetve 1 százalékot (de maximum 175 ezer forintot) előtörlesztéskor, ha a szerződésünk 2008. júliusa óta lépett érvénybe. Más kondíció vonatkozik viszont a 2015. április 15. után kötött szerződésekre: a fix kölcsönöknél 2,5 százalék a hitelkiváltás vagy végtörlesztés ára, egyéb esetben 1,5 százalékot fizethetünk. Referencia alapú hiteleknél ezek csupán 2, illetve 1 százalékot tesznek ki. A változó kamatozású hiteleknél a kamatfordulókor az alacsonyabb díjszabás (2 és 1 százalék) vonatkozik ránk, ha viszont máskor előtörlesztünk, akkor 2,5, illetve 1,5 százalékot fizethetünk. Az idén március 21. után kötött lakáshiteleknél egyébként az előtörlesztés a törvényi maximumok kihasználásával történik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm